25 srpnja, 2024 5:21 pm

Kina će graditi superračunalne kapacitete

Kina planira izgraditi superračunalni internet do kraja 2025. kako bi povezala moćna računala diljem zemlje i učinkovito iskoristila njihovu zajedničku računalnu snagu za promicanje inovacija i društveno-ekonomskog rasta, izvijestio je China Daily. Kako stvari stoje, Kinezi ne gube vrijeme.

Piše: Darko Brlečić

  Ministarstvo znanosti i tehnologije na radnom sastanku izjavilo je  da nakon desetljeća napora kineski sektor superračunala  je među svjetskim predvodnicima, učinkovito podupirući nacionalnu znanstvenu i tehnološku inovaciju, društveni razvoj i digitalnu ekonomiju. Međutim, s porastom velikih podataka, umjetne inteligencije i nove generacije informacijske tehnologije, društvo treba više računalne snage nego ikada, navodi se u priopćenju i dodaje da je svrha superračunalnog interneta organizirati lokalne računalne centre u koordiniraniji sustav na nacionalnoj razini.

Tamošnje novine  su objavile da će pothvat omogućiti Kini da prevlada ključne probleme kao što su neravnomjerna distribucija računalnih kapaciteta, nedostatak standardizacije u računalnim priključcima i nedostatak poticaja za stvaranje i usvajanje domaćeg aplikacijskog softvera. Također se očekuje da će podržati napore Kine u pravljenju proboja u znanosti i inženjerstvu, te u ispunjavanju strategije digitalne Kine.  Li Guojiea, računalni znanstvenik i akademik na Kineskoj inženjerskoj akademiji  je rekao da izgradnjom integriranog i učinkovitog superračunalnog interneta Kina može poboljšati nedostatke svojih aplikacija i učiniti superračunala dostupnijima široj javnosti. Sun Ninghui, još jedan računalni znanstvenik i akademik Kineske inženjerske akademije, rekao je novinama da su superračunala temeljna digitalna infrastruktura koja može potaknuti tehnološke revolucije. Stoga je imperativ da Kina smanji troškove pristupa takvoj računalnoj snazi i smanji ulazne barijere za programiranje na tim strojevima.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Novi miniLED gaming monitor stigao je u liniju proizvoda Philips Evnia.

  Philips Evnia 32M2N6800M  dolazi s nizom značajki koje poboljšavaju iskustvo svakog gamera. Osim 31,5-inčnog IPS panela …

Odgovori