18 srpnja, 2024 10:29 am

Japan Display najavljuje OLED metode temeljene na litografiji

Japan Display (JDI) razvio je novu OLED tehnologiju taloženja, koju nazivaju eLEAP, koja je isplativa i može se koristiti za stvaranje OLED-a koji su svjetliji, učinkovitiji i dugotrajniji u usporedbi s OLED-ovima proizvedenim pomoću maske. isparavanje (FMM). eLEAP također omogućuje OLED nanošenje slobodnog oblika. JDI svoju novu tehnologiju smatra “povijesnim otkrićem u tehnologiji prikaza”.eLEAP se temelji na litografskoj metodi i ne zahtijeva nikakve maske. Čini se da je glavna prednost to što OLED zasloni proizvedeni tehnologijom eLEAP mogu postići omjer otvora od 60%, u usporedbi s FMM OLED zaslonima koji postižu omjer od oko 28%.

To znači da se OLED zasloni mogu pokretati nižim strujama – što produljuje vijek trajanja, poboljšava učinkovitost i također omogućuje veću vršnu svjetlinu kada je to potrebno.JDI tvrdi da eLEAP zasloni nude povećanje od 2X u učinkovitosti emisije i  svjetlini – dok se životni vijek produljuje za 3X (što također smanjuje probleme s izgaranjem). Ove brojke, ako su točne, vrlo su impresivne. JDI za ove izračune koristi zaslon od 300 PPI.JDI navodi da se eLEAP može kombinirati s tehnologijom stražnje ploče tvrtke HMO (High Mobility Oxide) kako bi se dramatično poboljšale performanse OLED zaslona.

Tehnologija proizvodnje eLEAP-a može se proširiti na podloge 8-Gen (2200×2500 mm) – ili čak i veće, i prikladna je za proizvodnju OLED zaslona od nosivih zaslona do veličina TV-a. Konačno, JDI kaže da eLEAP smanjuje operativne troškove, smanjuje materijalni otpad i ne zahtijeva tekućine za čišćenje maski – što znači da eLEAP značajno smanjuje potrošnju materijala, otpad i emisiju CO2.JDI  je zabilježio značajan interes kupaca, a tvrtka je već u pregovorima s kupcima jer namjerava započeti proizvodnju uzorka eLEAP-a do kraja 2022. JDI također očekuje da će pružiti eLEAP tehnologiju drugim proizvođačima zaslona.

Komentari

comments

O Dragan Brčina

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

LG predstavio prvi providni bežični TV

Na ovogodišnjem CES sajmu kompanija LG je predstavila prvi prozirni  i  bežični OLED televizor na …