15 srpnja, 2024 11:28 pm

Hrvatski Telekom u Dubrovniku otvorio prvu Pametnu ulicu u Hrvatskoj

Dubrovnik Smart street

Hrvatski Telekom i Grad Dubrovnik potpisali su danas Ugovor o suradnji u sklopu projekta kandidature Dubrovnika za titulu Europske prijestolnice kulture 2020, čime se HT pozicionirao kao tehnološki partner Grada u projektima koji mijenjaju budućnost Dubrovnika. Predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić potom su zajedno otvorili Pametnu ulicu na Obali Stjepana Radića, pilot projekt razvijen u strateškom partnerstvu s tvrtkom CISCO, i u suradnji s lokalnim partnerima.

Dubrovnik Smart street 1Pilot projekt vrijedan je više od 1,5 milijuna kuna, a dio je sveobuhvatnog projekta Dubrovnik Smart City, zahvaljujući kojem je Dubrovnik postao T-City – prvi inovativni, testni i referentni Smart City centar Hrvatskog Telekoma.

Dubrovnik je svjetski turistički biser, jedinstveni grad-muzej, a s projektom Dubrovnik Smart City i Hrvatskim Telekomom kao tehnološkim nositeljem projekta postaje i grad budućnosti. U Dubrovnik ćemo s ponosom dovoditi domaće i strane partnere, predstavljati im tehnološke inovacije i rješenja koja međusobno povezana mijenjaju kulturu življenja i unapređuju kvalitetu života građana. Ovim iskorakom u poslovanju jasno želimo pokazati da HT nije samo tehnološki lider, već i lider društvenih promjena u Hrvatskoj“, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković.

Hrvatski Telekom je treći telekom u Europi koji je uspješno završio projekt IP migracije, čime su ostvareni bitni infrastrukturni preduvjeti za implementaciju pametnih rješenja i daljnji razvoj. Pametna ulica je pilot projekt koji predstavlja sinergiju niza ICT rješenja, koja se temelje na CISCO digitalnoj platformi.

Dubrovnik Smart street 2Izuzetno smo ponosni da svjedočimo lansiranju hrvatske prve Pametne ulice u Dubrovniku. Deutsche Telekom radi na nekoliko inicijativa diljem Europe s našim partnerima u području pametne rasvjete, smart parkinga i WiFi implementacije, kako bi predstavili naše ‘smart city’ kapacitete utemeljene na našoj snažnoj integriranoj paneuropskoj mreži “, poručio je Ralf Nejedl, stariji potpredsjednik prodaje i razvoja poslovanja u Deutsche Telekomu, koji je također prisustvovao otvorenju.

„Pametna rješenja primijenjena u ovoj ulici izravno rješavaju svakodnevne problema građana, poput gužva u gradu i traženja parking mjesta, što podiže kvalitetu života u Dubrovniku, uz ostvarivanje energetskih i financijskih ušteda za Grad. Nastavljamo raditi na sveobuhvatnom projektu Dubrovnik Smart City, u strateškoj suradnji s Hrvatskim Telekomom, kojim bismo pametna rješenja proširili na cijeli Dubrovnik“, izjavio je gradonačelnik Andro Vlahušić.

Tehnološki temelj Pametne ulice u Dubrovniku je CISCO digitalna platforma, otvorena, nadogradiva, sigurna i koja nudi mogućnost integriranja različitih rješenja i aplikacija. Pametnu ulicu odlikuju javna rasvjeta s multifunkcionalnom senzorskom mrežom uz različite tehnologije pristupa, od optičkih linkova i 4G mreže do wi-fi mreže, zahvaljujući kojoj građani i posjetitelji Dubrovnika od sada, na lokaciji ovog Pilota, imaju besplatan bežični pristup internetu velike brzine i propusnosti (50 Mbit/s). Dio Pametne ulice predstavlja i prometno rješenje koje kamerama prepoznaje prometne prekršaje, a u ulici je prvi put u svijetu postavljena i inovativna parkirna tehnologija, koja će automatski prepoznavati vozila i bez kontaktno vršiti naplatu parkiranja, i koja će pored smartphone aplikacije, putem digitalnih panela informirati vozače u realnom vremenu o stanju zauzeća parkinga u Pametnoj ulici ali i u cijelom Dubrovniku. Važan dio povezanih rješenja u ulici je i nadzor i kontrola okoliša koji će omogućiti vrlo korisne informacije koje do sada nismo mogli niti pojmiti.
Sva rješenja povezana su sa postojećim gradskim sustavima, a Cisco Digital platforma, omogućit će i otvorenost svih prikupljenih podatka za razvoj novih rješenja.

Dubrovnik Smart street 3Najvažnije strateško sredstvo na putu prema digitalizaciji predstavljaju podatci. Uspjeh digitalizacije, temeljit će se na sposobnosti osiguravanja i upravljanja podacima te inovativnosti u pružanju novih usluga temeljenih na podacima. Koristi od njihovog povezivanja s ljudima, procesima i stvarima mogu imati i gradovi poput Dubrovnika. Na taj način, grad Dubrovnik donosi relevantnije odluke, pruža nove usluge i otvora inovativne načine komunikacije i interakcije s građanima. Cisco je ponosni partner Hrvatskog Telekoma i Grada Dubrovnika i na Smart Street pilot projektu”, istaknuo je Markus Wissmann, direktor prodaje CISCO tvrtke za EMEAR regiju.
Ostali partneri Hrvatskog Telekoma u realizaciji projekta su Combis, Sensity, Zumtobel, RAO, Mobilisis, SmartSense, Elektroteam i mnogi drugi. HT neprestano širi mrežu partnera i u nju uključuje renomirane domaće tvrtke i startupe koji mogu kvalitetno pridonijeti razvoju ovog tehnološkog okvira.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

LG predstavio prvi providni bežični TV

Na ovogodišnjem CES sajmu kompanija LG je predstavila prvi prozirni  i  bežični OLED televizor na …