24 srpnja, 2024 2:25 pm

HRT “kvantnim” skokom u HD sliku

Visoka rezolucija slike na HRT kanalima preko satelita

Autor: Andrija Jovićević

Kad na pravo mjesto dođu ljudi sa vizijom dolazi brzo do promjena. Tako i u slučaju HRT-a dolazi do rekli bi ogromanog pomaka u kvaliteti slike, jer od danas preko satelitske pozicije na 16 E možete pratiti HRT televizijske programe HRT 1, 2, 3 i 4 u HD rezoluciji. Trenutno je slika u DVB-S mpeg4 na svim kanalima u kvaliteti do 1080i i u prosjeku 4MB bandwitha. Što je maksimalna rezolucija shodno kapacitetu koji je moguć na ovom transponderu pošto se dijeli i sa drugim TV kanalima.

Vrlo skoro će ti kanali startati paralelno u još višoj rezoluciji 1080p na novoj frekvenciji kao DVB-S2 H264 i taj paralelni rad će trajati oko 6 mjeseci . Ovakav paralelni rad HRT televizijskih kanala dat će priliku gledateljima da promjene satelitske prijemnike ili kupe televizore sa satelitskim prijemnicima kako bi dalje mogli pratiti te kanale.

Za one koji također žele uživati u ovoj vrhunskoj kvaliteti HRT televizijskih kanala vrlo je jednostavno uz minimalnu investiciju možda već postojeće satelitske antene za koju su zaboravili da im je postavljena okrenuti na pravu poziciju satelita i uživati na svom velikom ekranu.

Satelitska tehnologija je jedina još uvijek koja daje najveći broj TV kanala u vrhunskoj rezoluciji da li govorimo o full HD-u ili UHD.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Kraj za 4Music, KISS, Magic TV, The Box, Kerrang na Astra 28,2 E

Na britanskom  tržištu ugašeno je nekoliko muzičkih kanala koji su emitovali slobodno (FTA) na satelitu …