25 srpnja, 2024 5:09 pm

GLAZBENA INDUSTRIJA 7

GLAZBENA INDUSTRIJA  7

HEAD HUNTERS

HERBIE HANCOCK

Autor: Darko Brlečić

Head Hunters je dvanaesti studijski album renomiranog pijaniste-kompozitora-inovatora Herbie Hancocka. Zapravo Herbie Hancock je sve samo ne tipični jazz pijanista. Naime, on je vrlo rano pokazao sklonosti prema inovacijama u svrhu proširenja  glazbeno-umjetničkog horizonta. Zapravo njegovo komponiranje-sviranje objedinjuje fino struktuiranu kombinaciju jazza i funka bez trunke komercijalnosti.

Head Hunters je nastavak serije eksperimentalnih albuma (Crossing, Mwandishi,  Sextant,) nastalih u vremenskom rasponu između 1971 i 1973 godine. Razlika u odnosu na prethodne albume je ta što se sam autor odlučio na laganiju izvedbu s više  prozračnosti unutar same glazbene atmosfere.

Herbie Hancock

Na albumu se nalaze  četiri skladbe : Chameleon u trajanju od nemalih 15 minuta, vrlo dinamična glazbena izvedba  kod koje se može osjetiti kombinacija avangardnih modularnih sintesajzera i afro-kubanskih ritmova. Zatim Watermelon Man u trajanju od 7 minuta  25 sekundi,  Sly koja je na neki način posvećena poznatom funk muzičaru Sly Stoneu, lideru grupe Sly and Family Stone, njezino trajanje od 10 minuta nikog ne može ostaviti ravnodušnim, te zadnja skladba Vein Melter koja traje 9 minuta.

Album Head Hunters je izašao davne 1973 godine, dok je 1974 izašlo remiksirano izdanje u verziji četverokanalnog zvuka. Izdavač Columbia ga je objavila LP ploči sa SQ matrice (8-track tape). Kasnije su se pojavila izdanja na CD formatu odnosno SACD formatu. Iako je izvorno album rađen u tzv. quad-mixu, postoji dosta izdanja u 5.1 miksu.

Mnogi od vas se zasigurno pitaju čemu osvrt na jazz ostvarenje staro gotovo 5 desetljeća. Pa razlog tomu je  veoma zanimljiv, a to da je album doživio posebna reizdanja nakon dugo vremena. Reizdanja su došla u varijanti audiofilskog vinila i SACD izdanja. Mene je dopalo japansko izdanje SACD formata. Malo je reći da sam zadovoljan.

Herbie Hancock – Fender Rohdes, Clavinet,ARP Odyssey synthesizer, ARP Soloist

Bennie Maupin – tenor saxophone, soprano saxophone, bass clarinet,

Paul Jackson – bass gitara, marimbula

Harvey Mason – bubnjevi

Bill Summers – balafon, pivska boca, konge, tambourine

Naslov: Herbie Hancock Head Hunters

Tip: SACD

Nakladnik: Sony Music Entertainment, Music On Vinyl

Godina : 1973

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Otkazi u globalnoj tehnološkoj industriji

Je li brzi rast tehnološke industrije došao po cijenu njezine radne snage? Suprotno općoj percepciji, …