18 srpnja, 2024 10:59 am

GLAZBENA INDUSTRIJA 6

CRTA

IVAN KAPEC 5tet

Autor: Darko Brlečić

Slušati svakodnevno glazbu onako ofrlje, dakle neobavezno može svatko a da pri tom nije potreban intelektualni napor (dobar dio današnje mlade populacije tako to čini). No, slušati jazz, posebice iz domaće radinosti , onda to iziskuje ne samo umni rad nego i analizu umjetničke percepcije. Nedavno sam se uspio dokopati zadnjeg uratka od Ivana Kapeca 5tet -Crta, i to na vinilu. Pogled na domaći jazz uradak u ovom obliku ima sasvim drugačiji smisao nego kada je to objavljeno na CD formatu. Ipak ta crna plejka  traži svojevrsni ritual za njezino preslušavanje.

Iako je album Crta objavljen prošle godine, vinilno izdanje je ugledalo svjetlost dana tek  26.tog veljače ove godine. Hm, pitate se zašto ? Na to pitanje nije jednostavno dogovoriti. Primijetih da je ploča snimana za Zona Muzika- Nota Bene diskografsku kuću. Izgleda da  Croatia Records nema nekog interesa za nekomercijalnu glazbu odnosno nekomercijalne izvođače. Baš šteta!  Vinilno izdanje dolazi u ediciji od 300 primjerak što govori da se ovdje radi o posebnom umjetničkom pristupu.

Oni koji redovito prate domaću jazz scenu, gdina.Kapeca ne treba predstavljati. No, kako mi je poznato uvijek postoji grupacija neupućenih. Stoga ću o njemu staviti par natuknica. Dakle, Ivan Kapec je jazz gitarista i kompozitor koji između ostaloga vrlo često zna odsvirati elektroniku. Osim vlastitih projekata, njegovo prisustvo je i kod drugih glazbenika, pa kod velikih ansambala tipa Big Band HRT-a. Njegovo prisustvo  na glazbenoj sceni datira još iz 90-tih godina prošloga stoljeća, gdje je nakupio dosta iskustava, poznanstava i sve što ide uz to.

Ivan Kapec 5tet- album Crta je netipičan jazz uradak koji se sastoji od 8 autorskih skladbi. Zanimljivost ovoga albuma je u tome što junak moje priče ne iskače sa svojim instrumentom kako bi dobio na važnosti unutar bilo koje kompozicije. Kapecov prostor, odnosno strujanje između njegova prostora i prostora ostalih glazbenika na neki način su isprepletani bez gubitka vlastite osobnosti i organiziranosti.

Osim Ivana Kapeca, na ovom albumu su svirali : Mario Bočić – tenor saksofon
Šimun Matišić – vibrafon , Ivar Roban Križić – kontrabas, Borna Rupena – bubnjevi .

Album Crta je snimio, mikaso i masterirao Stefano Amerio @ Artesuono Recording Studio – Cavalicco -Udine- Italija


Naslov: Ivan Kapec 5tet Crta

Tip: LP

Nakladnik: Zona Muzika – Nota Bene

Godina: 2021

 

https://zonamuzika.bandcamp.com/

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Otkazi u globalnoj tehnološkoj industriji

Je li brzi rast tehnološke industrije došao po cijenu njezine radne snage? Suprotno općoj percepciji, …

Jedan komentar

  1. Prava , sadržajna glazba bez trunke nametljivosti..topla preporuka..