18 srpnja, 2024 9:19 am

Filmovita na koljenima

filmovita-1-656x365

Jedna od najvećih kršitelja autorskih filmskih prava ovih dana je uhićen i web stranica od tada prikazuje samo filmske isječke. Trn u oku svim filmskim distributerima u regiji je zatvoren. U zadnje vrijeme u Eurospkim vijestima je sve više ovakvih članaka oko povrede filmskih autorskih prava. je Prenosimo Vam članak iz Telegrama koji je upoznat više sa detaljima:

TELEGRAM:

U Rijeci uhićen jedan od većih domaćih pirata, pokrao je i ilegalno distribuirao filmove i serije od 3,9 milijuna kuna
“Vlasnik filmskog portala Filmovita, Matej Kalanj, uhićen je zbog krađe i ilegalne distribucije filmova i serija vrijednih 3,9 milijuna kuna. Kalanj je od siječnja 2014. godine bio administrator sajta Filmovita na kojem je objavljivao pokradeni sadržaj, a tijekom istrage utvrđeno je da je emitirao najmanje 1251 film.
Korisnici su u par klikova, u ponuđenim rubrikama, odabirali filmove ili serije s titlovima, što ih je Kalanj sam u njih ubacivao. Otvorio je i Facebook stranicu Filmovita, preko koje je, pomalo nepametno, reklamirao činjenicu da prikazuje ilegalne filmove.
Facebook status s detaljnim uputama
Prije mjesec dana objavio je status s detaljnim uputama, u kojima piše: “Velika većina je već shvatila kako do filma, oni koji nisu hoće jer nije teško, treba samo čekati na brojač ispod trailer da dođe do nule te nakon toga osvježiti/reloadati stranicu (možete stisnuti i tipku f5 ako ste za kompjuterom)”.
Facebook stranica Filmovite skupila je 160 tisuća fanova, i služila je kao primarni alat promocije ilegalnog sadržaja na sajtu. Uz filmove na Filmoviti emitirani su Google oglasi, preko kojih je Klanj od 2014. zaradio 600 tisuća kuna, a procjena šteta od 3,9 milijuna kuna izračunata je prema vrijednosti i prihodima tog sadržaja u redovnoj distribuciji.
Susjedi ukrao internetsku vezu za biznis
Sav ilegalno zarađeni novac trošio je s partnericom, a budući da je sredstva držao i na njenom bankovnom računu, oboje su prijavljeni i za pranje novca. “Prebacivali su financijska sredstva zarađena prodajom oglasnog prostora na ilegalnom filmskom portalu na različite bankovne račune kako bi sakrili njihovo porijeklo”, objašnjeno je u prijavi.
No, to je paru bio glavni izvor prihoda, pa su si i sve živote troškove plaćali novcem od Filmovite. Istražitelji su otkrili da je za svoj biznis koristio susjedinu internetsku vezu, vjerojatno u pokušaju da prikrije trag.
Kalanj će još neko vrijeme provesti u istražnom zatvoru, jer je riječki sud ocijenio da bi mogao nastaviti s ovom vrstom internetskog kriminala. “U pitanju je računalni stručnjak, pa vjerujemo kako bi se ponovno mogao početi baviti ovakvom krađim autorskih prava”, kažu na Županijskom sudu u Rijeci.”


Naša preporuka je da posjetite MSU u Zagfrebu od 21-23.11 i nađete sebi adekvatan televizijski paket kojima je danas stvarno niska cijena, a prije svega legalna varijanta:

Svjetski Dan Televizije, MSU-Zagreb

Počeci televizijskog emitiranja u Hrvatskoj

Pogodi što sam

(Pra)bakin televizor

Kakve veze ima tele s TV-om?

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Kraj za 4Music, KISS, Magic TV, The Box, Kerrang na Astra 28,2 E

Na britanskom  tržištu ugašeno je nekoliko muzičkih kanala koji su emitovali slobodno (FTA) na satelitu …