24 srpnja, 2024 2:22 am

Evolucija Soundbar Zvučničkih sustava: Od početaka do današnjih Dana

Nekad su vladali jeftini 5.1-kanalni sustavi kućnog kina u kutiji, ali to je bilo prije nego što su soundbar zvučnici potpuno izbrisale tu kategoriju proizvoda.

Autor: Darko Brlečić

Početci i Inovatori

Soundbar sustavi zvuka nisu uvijek bili popularni kao danas. Njihova priča započinje krajem 20. stoljeća kada su se pojavili prvi pokušaji stvaranja kompaktnog sustava zvučnika koji bi pružio kvalitetan zvuk bez potrebe za višestrukim zvučnicima raspoređenim po prostoriji.

Jedan od pionira u ovoj oblasti bio je James B. Lansing, osnivač JBL-a (James B. Lansing Sound, Inc.). Iako JBL nije direktno odgovoran za izum soundbara, njegovi su inovativni zvučnici postavili temelje za razvoj kompaktnih audio sustava visoke kvalitete. Prvi pravi soundbar često se pripisuje tvrtki Yamaha, koja je 2005. godine lansirala YSP-1 Digital Sound Projector, revolucionarni uređaj koji je mogao simulirati surround zvuk iz jednog kompaktog kućišta. Zapravo, ako malo dublje prokopamo, onda se može reči da popočeci datiraju negdje iz 1980 godine kada je tvrtka TeleSound predstavila TeleSound Model 1300.

Razvoj i Popularizacija

Kako su se televizori s ravnim ekranima širili tržištem, tako je rasla i potreba za elegantnim i učinkovitim audio rješenjima. Tradicionalni 5.1-kanalni sustavi kućnog kina, s brojnim zvučnicima i kablovima, postajali su nezgrapni i teški za postavljanje u modernim dnevnim boravcima. Soundbari su se nametnuli kao savršeno rješenje – jednostavni za postavljanje, estetski privlačni i sposobni pružiti kvalitetan zvuk.

Soundbar je vrsta zvučnika koja projicira zvuk iz širokog kućišta. Njihov dizajn često kombinira više zvučnika u jednom kućištu, što pomaže u stvaranju stereo i surround zvučnih efekata. Zasebni subwoofer često dolazi u kompletu sa soundbarom ili se može koristiti kao dodatak za poboljšanje niskih frekvencija.

Tehnička Inovacija i Napredak

Tehnički napredak je ključan za uspjeh soundbara. Prvi modeli su uglavnom pružali samo osnovni stereo zvuk, ali ubrzo su se pojavili sofisticiraniji modeli s podrškom za virtualni surround zvuk, što je omogućilo impresivnije audio iskustvo. Yamaha, Bose, Sony, Samsung i  LG su među prvima prepoznali potencijal ove tehnologije i počeli razvijati napredne modele.

Jedan od ključnih tehnoloških iskoraka bilo je uvođenje DSP (Digital Signal Processing) tehnologije, koja je omogućila precizno podešavanje zvuka i simulaciju surround efekata. Ovo je korisnicima pružilo dojam da zvuk dolazi iz različitih smjerova, iako je sve proizvedeno iz jednog uređaja.

Moderni Soundbar Sustavi

Današnji soundbar sustavi daleko su napredniji od svojih prethodnika. Moderni soundbari, poput onih koje proizvode Samsung, Sony, Bose, Sonos, JBL, i TCL, dolaze s naprednim značajkama poput Dolby Atmos i DTS podrške, omogućujući trodimenzionalni zvuk koji okružuje slušatelja.

Samsung je, primjerice, lansirao svoje Q Series soundbare koji koriste tehnologiju kao što je Q-Symphony za sinkronizaciju sa Samsung QLED televizorima, pružajući tako poboljšano audio iskustvo.

Sonos je poznat po svojim pametnim soundbarima kao što su Sonos Arc i Beam, koji nude vrhunsku kvalitetu zvuka, jednostavnu integraciju sa smart home sustavima i podršku za glasovne asistente.

Bose nastavlja svoju tradiciju izvrsnosti u audio tehnologiji sa serijom SoundTouch i Smart Soundbar uređaja koji kombiniraju vrhunsku zvučnu izvedbu s elegantnim dizajnom.

Budućnost Soundbara

Budućnost soundbara izgleda svijetlo, s kontinuiranim inovacijama koje obećavaju još bolji zvuk, jednostavniju integraciju s pametnim kućama i napredne značajke poput glasovnog upravljanja i automatskog podešavanja zvuka. Proizvođači nastavljaju istraživati načine za poboljšanje performansi zvučnih sustava, uključujući razvoj novih materijala za zvučnike, poboljšanje DSP algoritama i integraciju s AI tehnologijama za još bolji doživljaj zvuka.

Od svojih skromnih početaka kao inovativnog rješenja za kućno kino do današnjih sofisticiranih audio sustava, soundbari su prošli dug put. Ključni inovatori i proizvođači poput Yamah-e, JBL-a, Bose-a, Sonos-a, Samsunga i LG-a nastavljaju postavljati standarde u industriji, donoseći korisnicima vrhunski zvuk i estetski privlačan dizajn. Kroz kontinuirane inovacije i prilagodbe tržišnim potrebama, soundbari ostaju ključan element modernog kućnog kina.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Lotoo predstavlja LTTP kao alternativu Bluetoothu

Lotoo je renomirani audio brend osnovan 1999. godine, pod Beijing Infomedia Electronic Technology Co. Njihovi …