24 srpnja, 2024 1:59 pm

European Broadband Award za A1 Hrvatska

Andrija Jovićević

A1 Hrvatska nagrađena u Bruxellesu za projekt razvoja širokopojasnog pristupa interneta u Solinu

Europska je komisija u Bruxellesu dodijelila A1 Hrvatska European Broadband Award za projekt sufinanciran iz europskih fondova kojim je izgrađena širokopojasna pristupna fiksna mreža nove generacije u Solinu i stanovnicima su omogućene gigabitne brzine interneta. U ime A1 Hrvatska nagradu su preuzeli Martina Dragičević, direktorica regulatornih poslova i EU fondova i Vladimir Skender, glavni direktor za mrežu.

Novoizgrađena širokopojasna infrastruktura u Solinu temelji se na FTTH tehnologiji (eng. Fiber to the Home) i završena je pet mjeseci prije službenog roka. Ukupna ulaganja iznose više od 2,1 milijuna eura, a realizacijom projekta omogućen je najmoderniji, fiksni pristup internetu za gotovo 3 tisuće kućanstava. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj temeljem Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., u sklopu Poziva „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“.

„Ponosni smo da je naša predanost u gradnji mreža vrlo velikog kapaciteta kojom se omogućava jednak razvoj ruralnih i urbanih područja, ubrzanje digitalne transformacije privatnog i javnog sektora kao i stjecanje novih digitalnih vještina prepoznata od strane Europske komisije kao osovina prekogranične konkurentnosti hrvatskih poduzetnika i građana. Ova nagrada je i nagrada Republici Hrvatskoj jer smo izborili pobjedu unatoč vrlo velikoj konkurenciji na europskom nivou. Posebno bismo zahvalili podršci lokalne zajednice bez koje ovaj projekt ne bismo mogli realizirati“, izjavila je Martina Dragičević, direktorica regulatornih poslova i fondova EU u A1 Hrvatska prilikom preuzimanja nagrade u Bruxellesu. Nadovezao se glavni direktor za mrežu A1 Hrvatska Vladimir Skender: „Drago nam je da je to što i kako gradimo prepoznato na razini Europske unije. Naša najmodernija fiksna mreža ne donosi samo gigabitne brzine i u ruralna područja, nego predstavlja temelj modernog razvoja i konkurentnosti lokalnih sredina. A1 Hrvatska nastavlja biti jedan od većih investitora u razvoj Hrvatske s ciljem pokrivanja čak milijun kućanstava gigabitnim fiksnim internetom u 2025. godini.“

Osim izgradnje infrastrukture A1 Hrvatska se i kroz ovaj projekt pozicionira kao lider u korištenju obnovljivih izvora energije jer će se u području projekta postaviti solarni paneli na bazne stanice financirani od strane A1 Hrvatska uz očekivanu proizvodnju 38.400 kwh električne energije godišnje i smanjenje emisija CO2 od 9 tona.

Uz Solin, A1 Hrvatska optičku gigabitnu mrežu uz pomoć EU fondova gradi i na području grada Kaštela i okolnih područja te na području Ivanić-Grada, a Solin jedan od prvih hrvatskih gradova gotovo potpuno pokrivenih optičkom mrežom izgrađenom uz pomoć EU fondova.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Tajvanski dobavljači tehnologije napreduju na AI poslužiteljima zbog velikog rasta u lipnju

Prema podacima koje je prikupio Nikkei, vodeći tajvanski dobavljači čipova i tehnoloških uređaja bilježe snažan …