18 srpnja, 2024 10:47 am

SMART DIGI METER tragač satelita III (recenzija)

Autor: Mladen Bočkaj

SMART_IMG_7234

Mjerač digitalnog satelitskog signala za zahtjevnije entuzijaste i montere

Od najjednostavnijih instrumenata za traženje satelita pa sve do naprednijih, SMART DigiMeter spada u uređaje koji se osim mjerenjem digitalnog signala sa satelita, prikazom parametara signala te kontrolama za upravljanje motorom DiSEqC 1.2 u USALS može pohvaliti s 3.5 inčnim TFT LCD monitorom visoke rezolucije sa prikazom TV slike u boji. Rijetki su mjerači koji u toj ekonomskoj klasi imaju mogućnost gledanja programa mjerenog signala, a pri tom mogu prikazati jačinu i kvalitetu istog.

SMART_IMG_7235

Na prednjoj strani se pored ekrana nalazi tipka OK sa kursorima, numeričke tipke od 0-9, tipka POWER za uključivanje i isključivanje, tipke FIND, ANGLE, SYSTEM, SCAN kao prečice prema pojedinim stavkama menija. Pored njih nalaze se funkcijske tipke F1-F4 kojima je moguće služiti se na sljedeći način:
F1 = uključivanje i isključivanje ekrana
F2 = uključivanje i isključivanje zvučnika (mute)
F3 = prikaz PID, jačine signala , imena satelita, imena programa
F4 = TV/Radio
Pored njih nalaze se LED diode za indikaciju uključenosti, potvrdu signala, napona polarizacije i signala 22 kHz.

Sa donje strane nalazi se priključak za punjač i USB konektor za ažuriranje softvera i editiranje kanala i transpondera, a sa gornje strane muški F konektor za priključak antene.

SMART_IMG_7241Pritiskom na tipku POWER u trajanju od 2 sekunde uključit ćemo uređaj na kojem se prikazuje glavni meni na njemačkom jeziku. Kursorima odaberemo podešavanje sistema što nas vodi na postavke jezika. Podržani jezici su: njemački, ruski, turski, francuski, češki, portugalski, slovenski, poljski, engleski. Nakon odabira jezika i izlaza iz menija tipkom EXIT, potvrdu odabira vršimo tipkom OK te se zadane postavke unose u memoriju uređaja.

Nakon toga se uređuju postavke satelita (satellite setting) u kojima se odabiru satelit, vrsta LNB-a, opcija DiSEqC sklopke i njezin ulaz te opcija za upravljanje motorom DiSEqC 1.2 ili USALS. Odabrani parametri memoriraju se tipkom F4 i instrument je spreman za traženje satelita.

Sve što sada treba učiniti je otići u glavni meni i odabrati opciju traženja satelita (satellite finding), odabrati traženi satelit i usmjeriti tanjur. Ova opcija dostupna je skraćeno tipkom SCAN. Ukoliko se pojavi signal sa traženog satelita uređaj će nas obavijestiti akustičnim signalom, na ekranu će biti prikazani parametri signala: jačina (brojčano) u dBµV, odnos signal/šum u dB, BER, FEC, a u dnu linearnom skalom jačina i kvaliteta signala u postocima.

Akustična indikacija signala korisna je kod podešavanja tanjura u slučaju da su nam za rad potrebne slobodne obje ruke, a nakon grubog podešavanja može se isključiti ili uključiti pritiskom tipke F2. Fino podešavanje činimo putem parametara sa ekrana. Opcijom  pretraživanja možemo pretražiti odabrani transponder te se ti programi memoriraju automatski u listu kanala koje zatim možemo gledati.

Za pomoć kod usmjeravanja antene u instrumentu se nalazi jednostavan kalkulator kod kojega je potrebno unijeti traženi satelit i zemljopisne postavke mjesta na kojemu se nalazimo, a za rezultat dobijemo vrijednost potrebnog kuta i elevacije antene.

Memorirani kanali mogu se uređivati tj. brisati ili preslagivati tipkom SYSTEM, a kanale je moguće sortirati prema satelitima ili abecedno.

SMART_IMG_7244Ovaj mjerač se ponaša kao obični satelitski prijemnik sa dodanim opcijama za mjerenje signala. Transponderi, frekvencije, symbol rate, polarizacija, i ostale postavke mogu se ručno podešavati, tako da je ažuriranje liste kanala preko računala potpuno nepotrebno iako postoji i ta mogućnost.

Uređaj se nikada ne mora slati na rekalibraciju jer se zbog njegovog jedinstvenog sistema kalibracije ona automatski odvija prilikom svakog uključivanja što održava uređaj u optimalnom načinu rada te pruža sigurnost kod svakog mjerenja.

Za razliku od jednostavnih SAT findera, ovim instrumentom moguće je s odgovarajućim promjerom antene brzo i jednostavno pronaći bilo koji satelit vidljiv s našeg područja.

Ovakvim uređajem moguće je ne samo podesiti tanjur, već i servisirati digitalne satelitske antenske sustave s više satelita ili motorom što ga čini vrlo dobrim izborom za montere i satelitske zaljubljenike.

Tehničke karakteristike:

 • 3,5” TFT LCD ekran visoke rezolucije 720×576 u boji
 • optička i akustična signalizacija jačine prijema signala
 • nivo mjerenog signala: -65 dBm~-25 dBm
 • SR 2~45 Msps
 • napajanje LNB-a 13/18V, maksimalno 400mA
 • indikacija polarizacije
 • indikacija 22 kHz signala
 • USB ulaz za aktualiziranje softvera putem računala
 • brzo punjiva Li-Ion baterija 1950 mA/12V
 • vrijeme rada na baterije oko 4 sata
 • prikaz jačine signala numerički i skalom
 • automatska detekcija satelita putem NIT
 • automatski izračun kuta i elevacije antene
 • frekvencijski pojas: 950-2150 MHz
 • komande USALS, DiSEqC 1.0 i DiSEqC 1.2
 • mjerenje BER i C/N
 • OSD meni na 8 jezika
 • Vezica za nošenje
 • Torbica u kompletu
 • Punjač baterije 14,5V/1,5A
 • Dimenzije: 95 x 155 x 45mm
 • Masa: 500g

Model:

Smart Digi Meter
SMART electronic GmbH
St.Georgen Industriestr. 29
78112 Germany
www.smart-electronic.de
Tel:  +49 (0)7724 94 78 30

Ukupan dojam

Ukupna ocjena

Ocjena

Prednosti: Besplatna nadogradnja softvera. Alati za ažuriranje liste programa. Popratna oprema. Vrlo povoljna cijena. Mjerni instrument malih dimenzija i velikog kapaciteta baterije odličan alat za svakog montera satelitskih antena. Ispada da ga jako hvalimo, ali trenutno na tržištu je najbolji odabir uloženoga i dobivenoga. Mana: Možemo samo reći da bi voljeli da u nekoj od slijedećoj verziji mogućnost DiSEqC protokola 1.1. Vanjska zaštita zna koji puta smetati kod pritiskanju tipki. Sitna slova i brojke menia.

User Rating: 2.9 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Mladen Bočkaj