24 srpnja, 2024 2:25 am

Apple vredi 1,5 bilion dolara

Manje od dve godine nakon što je kompanija Apple prešla granicu od bilion (hiljadu milijardi) dolara tržišnog kapitala, ove nedelje postala je prva američka kompanija kojoj je to pošlo za rukom. Sada se iPhone može pohvaliti tržišnim kapitalom od 1,5 biliona dolara.Još u 2018. godini, Apple-ova cena akcija ojačala je nakon što je prihod kompanije porastao 17% u odnosu na prethodnu godinu. Povećanje je dovelo do rasta vrednosti koja je dostigla neverovatnih bilion dolara.Uprkos tome što se svet boji recesije, Apple-ove akcije su skočile u zadnjih mesec dana sa 307 dolara na 354.

Tržišne kapitalizacije se izračunavaju množenjem cene akcija sa ukupnim brojem izdatih akcija. Apple poslednjih godina agresivno otkupljuje neke sopstvene akcije da bi smanjio ogromne rezerve novca, ali na to se računalo.Izvori kažu da Apple želi da se udalji od Intelovih čipova zbog zabrinutosti da će performanse slabiti u narednim generacijama. ARM čipovi pokazali „znatna poboljšanja“ u odnosu na Intelov, posebno kada je u pitanju grafička snaga i aplikacije koje koriste AI. ARM Mac-ove mogli da se pojave sledeće godine. Mnogi očekuju da će iPhone 12 imati ProMotion high-refresh-rate displeji, tri puta telefoto zum i poboljšani Face ID. Ova generacija će takođe obeležiti ulazak Apple-a na 5G tržište.

Komentari

comments

O Dragan Brčina

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

Tajvanski dobavljači tehnologije napreduju na AI poslužiteljima zbog velikog rasta u lipnju

Prema podacima koje je prikupio Nikkei, vodeći tajvanski dobavljači čipova i tehnoloških uređaja bilježe snažan …