24 srpnja, 2024 1:17 am

Apple razvija satelite za prenos podataka

Kompanija Apple ima tajni tim koji radi na satelitskoj tehnologiji koju bi iPhone-a mogao da koristi za prenos Interneta direktno na uređaje, zaobilazeći bežične mreže.Apple ima desetak inženjera iz oblasti vazduhoplovstva, satelitskog i antenskog dizajna koji rade na projektu sa ciljem da u roku od pet godina primene njihove rezultate. Rad na projektu je tek na začetku i  pravac za upotreba satelita još uvek nije definisan.Interesovanje za komunikacijske satelite i bežičnu tehnologiju nove generacije znači da je cilj te komapniie verovatno da se omogući prenos podataka na korisnikov uređaj ili povezivanje uređaja i bez  bežičnih mreža. Apple bi  mogao da koristi satelite za preciznije praćenje lokacije svojih uređaja.

Nije jasno da li Apple namerava da sam razvija satelite ali se zna da Amazon planira raspoređivanje više od 3.000 satelita u budućnosti.Poslednjih meseci Apple je počeo da angažuje nove stručnjake za softver i hardver, tražeći inženjere sa iskustvom u dizajniranju komponenti za komunikacionu opremu. Kompanija je  zaposlila  rukovodioce iz oblasti vazduhoplovne i bežične isporuke podataka.Apple je znatno uvećao budžet za istraživanje i razvoj, potrošivši 16 milijardi dolara u 2019. godini, odnosno 14% više u odnosu na prethodnu godinu..

Komentari

comments

O Dragan Brčina

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

Tajvanski dobavljači tehnologije napreduju na AI poslužiteljima zbog velikog rasta u lipnju

Prema podacima koje je prikupio Nikkei, vodeći tajvanski dobavljači čipova i tehnoloških uređaja bilježe snažan …