24 srpnja, 2024 2:41 am

Amazon postaje konkurent Starlinku

​Kompanija Amazon u vlasništvu Džefa Bezosa, saopštila je da planira  lansirari svoje  internet satelite u svemir u prvoj polovini 2024. godine, a posle toga bi korisnicima ponudila i početne komercijalne testove.Tako će direktno postati velika konkurencija kompaniji SpaceX-om čiji je vlasnik Ilon Mask  u pružanju usluge širokopojasnog interneta.

Amazonovi stručnjaci za satelitski internet, će tokom godine započeti s masovnom proizvodnjom satelita, objavila je kompanija.Planirano je da se napravi preko 3000 satelita koji će biti lansirani u narednih nekoliko godina.Definitivno će biti beta testiranje s komercijalnim kupcima 2024. godine”, rekao je Dejv Limp, vođa Amazonoovog Odjeljenja za potrošačke uređaje na konferenciji u Vašingtonu.Amazon će u Kuiperovu mrežu satelita p uložiti više od 10 milijardi dolara. SpaceX-mreža Starlink,u svemiru ima oko 4000 satelita.

SpaceX-ove terminal Starlink, košta 599 dolara, koristi ga “više od milion kupaca”, rekao je Džonatan Hofeler, SpaceX-ov šef prodaje Starlink terminala, .Standardni korisnički terminal, kvadratne antene od 11 inča za Kuiper mrežu, Amazon koštaće manje od 400 dolara po komadu papira sa internet brzinom od 400 megabita u sekundi za korisnike, navode u kompaniji.Manja mobilna antena četvrtastog oblika, široka sedam inča (18 cm) težine oko 450 grama, biće Amazonov najpristupačnija za korisnike,ali nije navedena cena.

 

 

 

 

 

Komentari

comments

O Dragan Brčina

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

Tajvanski dobavljači tehnologije napreduju na AI poslužiteljima zbog velikog rasta u lipnju

Prema podacima koje je prikupio Nikkei, vodeći tajvanski dobavljači čipova i tehnoloških uređaja bilježe snažan …