23 srpnja, 2024 10:46 pm

Windows 10 instalacijska datoteka, i onima koji to ne žele

Autor: Nino Krstačić

Windows10

Sve veća popularnost aktualne platforme tvrtke Microsoft, Windowsa 10, podigla je ponovno na noge mnoge korisnike upravo ove aktualne izvedenice platforme iz Redmonda. Svi vi zasigurno znate odnosno imali ste prilike vidjeti na svojim starijim inačicama Windowsa (Windows 7, Windows 8.1) kako Microsoft vrlo efektivno propagira svoj Windows 10.

Ta reklama odvija se na način svakodnevnog „iskakanja“ pop-up prozora, gdje tekst govori da što prije svoje računalo (bilo ono prijenosno ili stolnog) nadogradite na Windows 10. Tim potezom zasigurno ćete osigurati mnogo kvalitetnije značajke pri radnu, odnosno mnogo lakše korištenje vašeg računala u svakodnevnim zadaćama. Ista ta nadogradnja upečatljivo je vidljiva i u „Update Centre“, odnosno pri dijelu gdje korisnici Windowsa 7, 8.1 mogu preuzeti posljednje nadogradnje za svoje operativne sustave.

Nedavno su korisnici Windowsa 7 i 8.1 podigli „pobunu“, navodivši kako je bez njihova pristanka (odobrenja) Microsoft Update Center na njihova računala preuzeo i pohranio Windows 10 Installer. Odnosno Instalaciju datoteku Windowsa 10. Sve bi u priči bilo krajnje uredu da su korisnici na to pristali (samo odabrali) no oni to nisu učinili, baš suprotno nisu željeli nikakvu instalacijsku datoteku Windowsa 10 a posebice ne bez njihova ikakvog znanja ili puštene obavijesti u javnost.

Ovaj problem bi bio još kako tako podnošljiv da pripadajuća datoteka ne teži 3-6GB, ovisno ako se radi o 32/64-bit inačici operativnog sustava. Sigurni smo kako neće mnogo vremena proteći a da se i sam Microsoft ne očituje u svezi ovih navoda, odnosno voljeli bi čuti i njegov dio priče, što ih je to tako potaklo za takav više nego surov plasman Windowsa 10, ka svim korisnicima (ne samo onima koji to uistinu i žele). Windows 10 instalacijska datoteka nalazi se u skrivenoj „$Windows.BT“ mapi. Stoga je onima koji nisu odveć vješti s Windowsima, onda izuzetno dobro skrivena ali ipak zauzima navedeni kapacitet memorije na računalu.

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

Tajvanski dobavljači tehnologije napreduju na AI poslužiteljima zbog velikog rasta u lipnju

Prema podacima koje je prikupio Nikkei, vodeći tajvanski dobavljači čipova i tehnoloških uređaja bilježe snažan …