15 srpnja, 2024 10:00 pm

Sony Xperia X – novi „početak“ za Xperia modele

Autor: Nino Krstačić

e-mail: nino.krstacic@sat-multimedia.com

naslx

Najava: Sony Xperia X – srednji razred ide ka vrhu

Sony je za ovu godinu kako se čini odlučio pokušati s novim načinom dolaska pred svoje poklonike te potencijalne kupce. To na neki način dokazuje Sony Xperia X, koja je aktualna uzdanica, tj, jedna od aktualnih za ovu 2016, godinu. Kao što ste vjerojatno i čuli Sony je na ovogodišnjem MWC sajmu predstavio tri svoja aktualna modela. Radi se o modelima: Xperia X, Xperia X Performance te Xperia XA. Dok smo mi u naše ruke dobili Sony Xperia X. Odmah na prvi pogled i dodir znali smo da je Sony Xperia X nešto „posebnije“ odnosno drugačije. Spoj je to Xperia Z5 serije s srednjim-razredom, koji više pak naginje ka samom vrhu. Dok će neki navesti kako je Sony Xperia X sam vrh ponude odnosno flagship, na nas ista nije ostavila tako visoko mišljenje. No ostavimo se mi navoda te sve to potkrijepimo detaljnije Recenzijom, kako to obično i biva. Pa stoga idemo redom detalj po detalj razjasniti.

Specifikacije:

 • Najavljen: veljača, 2016.
 • Predstavljen: svibanj, 2016.
 • Dimenzije: 142.7×69.4×7.9mm
 • Težina: 153g
 • SIM: Nano-SIM
 • Zaslon: IPS LCD, 5“, 1080x1920px, 441ppi, 69% zastupljenosti prednje strane
 • Operativni sustav: Android 6.0.1 Marshmallow
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 650
 • Procesor: Šestero-jezgreni (četiri-jezgre, Cortex-A53, 1,4GHz / dvije-jezgre, Cortex-A72, 1,8GHz)
 • Grafički procesor: Adreno 510
 • Interna memorija: 32GB
 • Eksterna memorija: Da (do 256GB)
 • Radna memorija: 3GB
 • Primarna kamera: 23MP, LED, HDR, Panorama, 1080p@30fps, 1080p@60fps
 • Sekundarna kamera: 13MP, 1080p
 • Povezivanje: NFC, Bluetooth, 3G, 4G (LTE), Wi-Fi, microUSB 2.0
 • Baterija: Neizmjenjiva, Li-Ion, 2620mAh, Quick Charge 2.0

Zaslon:

Kao što smo naveli u „Specifikacijama“ Sony Xperia X raspolaže s 5“ zaslonom koji pak dolazi pri izvedbi IPS LCD panela čija rezolucija iznosi 1080x1920px. Kada bi se sagledala ukupna površina prednje strane koju zaslon zauzima onda bi to bilo negdje oko 69%. Više o prednjici Sony Xperia X pametnog telefona navesti ćemo više nešto kasnije. Sada se još želimo fokusirati na zaslon te njegove softverske značajke. Znamo kako je dolaskom Androida 6.0/6.0.1 Marshmallow mnogo toga izmijenjano pri pojedinim Sony Xperia pametnim telefonima, te su se neke izmjene doticale i zaslona, odnosno elemenata koji se prikazuju pri zaslonu. Folderi su intuitivniji gdje je dodatno naglašen taj dobro nam znani Material dizajn, osim toga ikonice aplikacija sada su živopisnije te odaju dojam da su na „korak“ do nas, što nam se izuzetno dopada. 25Osim toga novi widgeti kao i značajke Marshmallow sustava dodatno pospješuju iskustvo Sony Xperia X pametnog telefona kada je u pitanju zaslon. Gustoća od 441ppi dodatno dočarava značaj te jačinu i moć Xperia X modela u pogledu korištenja zaslona kao i ostalih elemenata poput „Kamere“ pomoću zaslona, jednostavno su tu boje i način prikaza izuzetno dopadljivi te po nama kvalitetniji no što je to slučaj kod aktualne Xperia Z5 izvedenice i njezinih inačica. Ono na što moramo posvetiti posebnu pozornost jest zaslon, odnosno njegovo blago zakrivljene pri rubovima. Ovdje nije riječ o Edge inačici ili nešto tome slično, već o triku koji jednostavno služi za kvalitetniju autonomiju te držanje uređaja u ruci. Dok s težinom od 153g ovaj način zakrivljenosti, to samo dodatno pospješuje.

Dizajn, detalji, izrada:

Sony Xperia X svojim dizajnom odaje dojam „moćnosti“ ali u rukavicama. Kada bi nam pitali da ukratko opišemo što je to Sony Xperia X kazali bi kako je riječ o „mališanu moćnih sposobnosti“, što to svojim dimenzijama i dokazuje. Bez obzira što posjeduje 5“ zaslon njegove dimenzije iznose: 142.7×69.4×7.9mm, što je za naše poimanje kompaktno, te kao takav posve jednostavno stane u dlan. Sigurni smo kako veliku većinu vas zanima od čeka je Sony Xperia X izrađena, stoga to želimo odmah na početku razjasniti i kazati kako se radi o spoju metala te stakla, slično onome kao kod Sony Xperia Z5 serije uređaja. I dalje se ovdje radi o unibody kućištu, prepoznatljivog Sony Xperia dizajna, kakvim smo naviknuli gledati pri flagship izvedenicama. Pogledamo li malo detaljnije odnosno pobliže Sony Xperia X pametni telefon, jasno ćemo uvidjeti kako se radi o kompaktnosti koju Sony želi osobito naglasiti. No ostavimo se širokog spektra i prijeđimo na detalje. Prednjom stranom kao što smo već naveli dominira 5“ IPS LCD zaslon čija zauzeće seže sve do 69%. Ne radi se ovdje „od ruba do ruba“ već ima mjesta s donje te s gornje strane a ondje se nalaze elementni i značajke na koje smo već naviknuli pri Sony Xperia pametnim telefonima.

Prednja strana prekrivena je dodatnim staklenim slojem koji je zaštićen s Corning Gorilla Glass 4 zaštitom. Pri dnu na njezinim rubovima nailazimo na mikrofon pametnog telefona koji je ujedno i jedan od Stereo zvučnika Sony Xperia X pametnog telefona. Tipke koje služe za kretanje pametnim telefonom tj, Android platformom ocrtavaju se na zaslonu kada je on uključen a radi se o „back“, „home“ i „task-bar“ tipkama. 7Gornji dio, odnosno iznad zaslona imamo priliku naići na zvučnik pametnog telefona koji je ujedno i Stereo-zvučnik. Ispod njega nailazimo na Sony logo a s njegove lijeve strane na Sekundarnu 13MP kameru koja dolazi s senzorom slabijeg ambijentalnog osvjetljenja. Kao što smo naveli o kameri ćemo nešti više kasnije, no sada se vratimo na detalje gdje smo stali. Desno od zvučnika nailazimo na senzor gdje pametni telefon registrira kad korisnik gleda u njega (te je tada zaslon uključen), odnosno kada nije, tada je telefon kraj uha, te je tada zaslon isključen. Ono što je nas između ostalog na neki način i razočaralo jest nedostatak otpornosti na vodu, dakle Sony Xperia X nije otporna na udarce, prašinu te prodor vode, kao što je to slučaj kod Xperia Z3 ili pak Xperia Z5 serije pametnih telefona. Sami bridovi uređaja metalne su konstrukcije te su vrlo pažljivo izrađeni. Donji brid tako donosi pri svojoj sredini microUSB te se odmah do njega (s ljeve strane) nalazi i primarni mikrofon pametnog telefona.

Lijevi brid pri svojem vrhu donosi utor odnosno pripadajući umetač za Nano-SIM te microSD karticu, te osim njega ništa više se ne nalazi na lijevom bridu. Dok gornji i dalje posjeduje 3,5mm utor za slušalice kao i sekundarni mikrofon pametnog telefona. Desnom bridu dopalo je ponajviše funkcijskih tipki. Tako osim power tipke koja je ujedno i skener otiska prsta nailazimo i na volume up/down tipke. Tik do njih nalazi se fizička tipka „Kamere“ na čiji pritisak dobivamo sučelje „Kamere“ te možemo odmah zumirati i fotografirati željeni kadar. Došao je red da se postepeno dotaknemo i stražnje strane Sony Xperia X pametnog telefona. Osim Xperia logotipa koji je blago urezan na sredini pri lijevom gornjem kutu (odnosno samom rubu) smjestila se i Primarna kamera čija rezolucija iznosi 23MP te ista može snimati video-zapise, Full-HD rezolucije. Ispod nje smjestila se LED bljeskalica za kvalitetnije fotografiranje te snimanje željenih elemenata i situacija. Ono što smo svakako primijetili kod Sony Xperia X pametnog telefona jest izuzetno prianjanje otisaka prstiju pri prednjoj strani, što je na neki način i razumljivo s obzirom da se preko njega nalazi stakleni sloj. Upravo taj zaslon ima mogućnost istovremeno prepoznati dodire do 10 prstiju, što je svakako pohvalno no u stvarnosti i izuzetno rijetko korišteno.

Kamera:

https://www.youtube.com/watch?v=nhIJxzj9chA

Sony Xperia X kao glavni adut donosi Primarnu te Sekundarnu kameru. Primarna dolazi s rezolucijom od 23MP te s mnoštvom mogućnosti za namještanje, sve to pažljivo ukomponirano u Marashmallow sučelje i novitete. No moram navesti te biti iskreni kako nas je razočarao izostanak 4K način snimanja video-zapisa, odnosno umjesto njega imamo za odabrati Full-HD pri 60fpsa ili pak 30fpsa.

29

Bez obzira na to iz Sonya su odlučili upotpuniti mnoštvom dodataka te značajki Kamere kao što su filtri, načini uređivanja te neke dodatne funkcije, koje će svakome dobro poslužiti. Kada se dotičemo Sekundarne kamere, Sony Xperia X donosi 13MP kameru koja isto tako dolazi s Full-HD snimanjem video zapisa te blendom koja je pogodna za fotografiranje i snimanje u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Što je sasvim pogodno za snimanje izuzetno kvalitetnih Selfie fotografija.

Softver:

Gledajući softversku stranu već smo napomenuli kako se radi o Androidu 6.0.1 Marshmallow i to upravo onoj nadogradnji koja ponovno ponosno vraća STAMINA način rada baterije. Koju tako nestrpljivo očekuju vlasnici Xperia Z3 modela a upravo isto dobivaju oni s Xperia Z5. Ništa se značajnije nije promijenilo u odnosu kada smo Recenzirali Sony Xperia Z5, odnosno glavne promjene su došle u vidu dizajna sučelja, što je svakako i očekivano.

Sviđa nam se to što su boje izričito „žive“, što daje dojam kako su nam ikonice „sasvim blizu“ odnosno kako je sučelje tik do nas. Folderi tj, grupiranje aplikacija krajnje je jednostavno. Jednim povlačenjem aplikacije prema drugoj stvara se folder kojeg možemo preimenovati. Dok su već na samom početku u foldere grupirane pojedine aplikacije poput one iz okrilja Googlea ili pak onih koje pripadaju „društvenom“ segmentu.

HRTi i Sony Xperia X:

Kao i svakoga puta tako i sada prilikom Recenziranja isprobamo HRTi aplikaciju. U slučaju Sony Xperia X pametnog telefona ista radi izuzetno fluidno te na razini naravno kako se od nje i očekuje. Ovdje bi smo osobito željeli navesti kako je doživljaj zvuka nadprosječan zahvaljujući Stereo zvučnicima, te tome svaka pohvala zaista. Samo sučelje djeluje izrazito fluidno te kada svaki puta Recenziramo uređaje, uvijek imamo dojam da se HRTi prilagodi svakome od njih. 33Zaista svaka pohvala jer se HRTi izuzetno kvalitetno prikazuje pri Sony Xperia X pametnom telefonu (naravno govorimo o prijenosu programa uživo). Bez obzira i kada se odvija program u živo gestikulacija sučelja bez zastajkivanja je, bilo da se radi o prebacivanju TV ili Radijskog kanala (lijevi kut) ili pregleda programskog te radijskog sadržaja (desni kut).

Ustupio:

Vipnet

 

Zaključak:

Specifikacije: - 9
Zaslon: - 9
Dizajn, detalji, izrada: - 9
Kamera: - 8
Softver i Benchmark: - 9

8.8

Sony Xperia X nije ništa drugo doli pametni telefon koji više naginje ka vrhu, no po našem mišljenju nedostaju mu poneki elementi. Dok u suštini kada bi se gledalo Xperia X donosi kompaktnost i moć i to nadasve na jedan krajnje jednostavan i korisniku prihvatljiv način. Ovo naše druženje brzo je proteklo i vidjeli smo mnogo toga dobroga u Sony Xperia X modelu ali i pokoju manu. Ne znamo hoće li se to tako vama učiniti no nama je glavna mana nedostatak 4K značajke snimanje video-zapisa, ako se Sony Xperia X predstavlja kao flagship model, stoga nam je to definitivan minus. Izuzmemo li to Xperia X donosi sve one dobrobiti koje je Sony želio ostvariti za ovu 2016, godinu ali ima tu još mjesta za poraditi (poboljšati) neke od detalja. Cijenom od 5499kn definitivno nije svakome pristupačan a mišljenja smo kako svojim mogućnosti ne zaslužuje toliki brojčani iznos. U našem slučaju želimo se zahvaliti VIP-u na ustupanju uređaja i mogućnosti isprobavanja Sony Xperia X modela, svih njegovih prednost te dakako uviđajem i pokoje mane, na čijoj crti ipak prevladavaju prednosti.

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …