23 srpnja, 2024 11:43 pm

U Dubrovniku je HT započeo najveći Smart City projekt u Hrvatskoj

Pametna svjetiljka 

U Dubrovniku je započeo najveći Smart City pilot projekt u Hrvatskoj vrijedan više od 1,5 milijuna kuna koji je omogućio Hrvatski Telekom sa svojim partnerima.

Zahvaljujući ovom pilot projektu, Dubrovnik će i službeno postati prvi inovacijski, testni, razvojni ali i prodajni Smart City centar Hrvatskog Telekoma. Građanima i brojnim turistima bit će značajno olakšano snalaženje, a unaprijedit će se prometna sigurnost i energetska učinkovitost grada. Ovaj projekt HT svrstava u sam vrh regionalnih i europskih tehnoloških lidera u promoviranju, predstavljanju i implementaciji Internet of Things/Smart City tehnološkog okvira. Upravo su naše investicije u razvoj mobilne i fiksne infrastrukture, kao i povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu te IP transformacija omogućile početak realizacije ovoga zahtjevnog projekta“, istaknuo je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Početak implementacije parkirnih senzora u asfaltRadovi su započeli na Obali Stjepana Radića ugradnjom najsuvremenijih magnetnih parkirnih senzora u 30 parkirnih mjesta, zahvaljujući kojima će vozači u realnom vremenu znati stanje zauzeća parkinga.

Informativni parking zasloni s informacijama o slobodnim mjestima, bit će smješteni iznad prometnica, a u prvoj fazi sadržavat će informacije o mjestima koja već imaju senzore kao i u javnim garažama. Korisnici koji imaju smartfone moći će koristiti aplikaciju koja će dostavljati informacije o realnom stanju zauzeća svih gradskih parkinga.

Sigurnost grada povećat će se zahvaljujući multisenzorskom videonadzoru, zahvaljujući kojem će se bilježiti prometni prekršaji, prevelika brzina, pretjecanje i neovlaštena upotreba lijevog prometnog traka ali će se pratiti i nepropisni parking,

Projekt Smart City omogućit će i besplatni gradski Wi-Fi velike brzine i propusnosti (50 Mbit/s). Osim toga, ovaj projekt uključuje i sustav daljinskog upravljanja javnom rasvjetom i ugađanje intenziteta osvjetljenja i potrošnje javne rasvjete ovisno o kretanju ljudi i prometa pored rasvjete. U vremenu kada nema pokreta u blizini, javna rasvjeta će svijetliti smanjenim intenzitetom, a u slučaju evidencije pokreta rasvjeta će se pojačavati.

Također, ugradit će se mnogobrojni senzori koji će pratiti kakvoću zraka i druge parametre koji utječu na okoliš. Informacije će u prvoj fazi biti dostupne akademskoj i istraživačkoj zajednici te institucijama za javno zdravstvo, a u drugoj fazi planirano je da određene informacije na primjeren način budu objavljene u javnosti.

Svi sustavi bit će međusobno povezani zajedničkom platformom, ali i s postojećim sustavima koje Grad već koristi, a dio prikupljenih podataka će biti dostupan svima onima koji svojim znanjem i iskustvom mogu dodatno učiniti inovativnim svako pojedino rješenje, poput lokalnih startupova i modela za razvoj i poticanje poduzetništva.

Osim Hrvatskog Telekoma, kao nositelj projekta uključeni su renomirani globalni i domaći tehnološki partneri: CISCO Systems, Sensity, Zumtobel, RAO, Mobilisis, SmartSense, Elektroteam i mnogi drugi, a HT neprestano širi mrežu partnera i u nju uključuje renomirane domaće tvrtke i startupe koji mogu kvalitetno pridonijeti razvoju ovog tehnološkog okvira.

Građani, kao ključni korisnici takve infrastrukture također će biti uključeni u evaluaciju projekta putem posebnoga volonterskoga stručnog tijela koje će imenovati Grad, a koje će se sastojati od tima IT stručnjaka koji žive i rade u Dubrovniku.

Projekt će biti u funkciji 15. ožujka 2016.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Tajvanski dobavljači tehnologije napreduju na AI poslužiteljima zbog velikog rasta u lipnju

Prema podacima koje je prikupio Nikkei, vodeći tajvanski dobavljači čipova i tehnoloških uređaja bilježe snažan …