24 srpnja, 2024 3:07 am

Satellite Monitor 2016 – satelit ostaje glavni izvor TV signala u Europi

Rezultati nedavno provedenog istraživanja tržišta, Satellite Monitor 2016, nedvojbeno pokazuju kako je satelitski prijenos vodeći način prijenosa video signala u Europi. U ovom trenutku, 156 milijuna europskih kućanstava prima televizijski signal putem ASTRA satelita.

Od ukupno 253 milijuna kućanstava u Europu, 35% ih koristi TV signal koji preuzimaju izravno sa satelita. Taj postotak znatno nadmašuje broj onih koji televiziju gledaju putem kabelskih i zemaljskih pružatelja usluge. Njihov tržišni udio je 26%. Štoviše, pružatelji usluga iz cijeloga svijeta žele dopuniti svoje ponude sadržajima koje se prenose putem satelita.

Primjeri takvog sadržaja programi su u UHD kvaliteti, koji se prenose putem satelita ASTRA 19.2°E i ASTRA 23.5°E. Čak 94% operatera kabelske televizije i 90% pružatelja usluge internetske (IPTV) televizije u Europi, uvrstilo je satelitske sadržaje u svoje ponude. Na taj način, prijenosi koji se odvijaju putem ASTRA satelita dosežu do 156 milijuna kućanstava u Europi.

Rezultati istraživanja Satellite Monitor 2016 jasno pokazuju kako sadržaji koji se do korisnika dostavljaju putem Interneta, postaju sve važniji. Internetska televizija, ili IPTV kako se to još skraćeno naziva, znatno je povećala svoj tržišni udio tijekom posljednje četiri godine – precizno rečeno, sa sedam na 14 posto. Treba reći da je IPTV u tom razdoblju svoj udio povećala na uštrb kabelskih i zemaljskih TV operatera.

Potražnja za HD sadržajima

Iz rezultata istraživanja jasno je uočljiv rast potražnje za HD sadržajima među stanovnicima Europe. U ovom trenutku, 135 milijuna kućanstava prima televizijski signal u HD kvaliteti. Sateliti i u tom segmentu drže vodeći položaj u području infrastrukture za prijenos signala. Broj kućanstava koje primaju HDTV signal putem satelita veći je od 51 milijuna, što je 38% ukupnog broja kućanstava koje primaju HDHD signal. U toj skupini, 78% korisnika prima kanale televizijskih postaja čije programe gledaju putem ASTRA satelita.

Rezultati istraživanja Satellite Monitor 2016 pokazuju rast potražnje za sadržajima koji se prenose u Ultra HD kvaliteti. Od 2014., broj gledatelja koji mogu primati UHD / 4K materijale, utrostručio se. To znači da u ovom trenutku svaki petnaesti Europljanin može gledati televizijske programe u UHDTV kvaliteti. U toj skupini, gotovo polovica (46%) kućanstava ima antenu putem koje prima satelitski signal.

Zaključci istraživanja
Sve više TV kuća i telekomunikacijskih operatera uviđa nove mogućnosti i prednosti satelitskih tehnologija. Najvažniji aspekt je mogućnost prijenosa sadržaja najveće moguće kvalitete do gotovo svake točke na planetu. Satelitski signal ne podliježe riziku interferencija do kojih dolazi zbog konfiguracije terena ili vremenskih prilika na nekom području. Stoga, odluka o dopuni ponude
(2) ASTRA CEE NEWSLETTER – H1 2017

programa sadržajima dostupnima putem satelitskog prijenosa, stalni je trend među operatorima.

Rezultati koje je istraživanje pokazalo u segmentu HD sadržaja, jasni su i iz perspektive potrošača. Očito je da su HD i UHD prijenosi, budućnost prijenosa video-sadržaja. To se vidi i iz stalnog i stabilnog rasta broja Ultra HD kanala i sadržaja. Danas, 68 televizijskih kuća iz cijeloga svijeta prenosi slike u najvećoj mogućoj rezoluciji, a uskoro će biti pokrenut i još jedan takav kanal – onaj koji će prenositi utrke F1 u 4K kvaliteti prijenosa.

Perspektive u budućnosti

Ultra HD TV je budućnost koja postupno postaje dio našeg svakodnevnog života. Danas možete gledati programe 34 televizijske kuće koje prenose izvorni 4K sadržaj putem SES satelita.

Svi – proizvođači uređaja, televizijske kuće i operatori, pripremaju se za uvođenje standarda UHD-1 Phase 2. Taj standard pokriva, primjerice, HFR prijenos (slike koje se prikazuju brzinom od 120 kadrova u sekundi), slike u tehnologiji High Dynamic Range (HDR) i zvuk u tehnologiji NextGeneration Audio (NGA). Štoviše, 31% primatelja signala u Europi povezuje svoje televizore s Internetom i na taj način konzumiraju HD sadržaje. Televizor je danas središte sustava za kućnu zabavu, a znatan dio sadržaja koji se na njemu prikazuje dolazi s ASTRA satelita.

Zaključak koji se može izvesti iz svih prikupljenih podataka jest da je satelit najvažniji izvor video sadržaja i da će to tako i ostati. Pouzdanost satelitskog prijenosa signala prednost je koju u obzir moraju uzeti kako televizijske kuće diljem svijeta tako i operatori telekomunikacijskih usluga.

https://www.youtube.com/watch?v=rbcFztGlR0s

Live Broadcast HLG HDR by SES Astra on a LG 4K OLED TV (65B6D, 65B6V, 65B6P) [4K UHD]

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Kraj za 4Music, KISS, Magic TV, The Box, Kerrang na Astra 28,2 E

Na britanskom  tržištu ugašeno je nekoliko muzičkih kanala koji su emitovali slobodno (FTA) na satelitu …