15 srpnja, 2024 10:42 pm

Panasonic predstavlja novu seriju Ultra HD Blu-Ray playera DP-UB9000, DP-UB820 i DP-UB420

UHD Blu-ray Player UB9000

Panasonic je predstavio seriju najnovijih Ultra HD Blu-Ray playera. Tri serije – DP-UB9000, DP-UB820 i DP-UB420 – podržavaju HDR10+ tehnologiju dinamičnih metapodataka, odnosno HDR format iduće generacije. U serijama DP-UB330 i DP-UB320 nalazi se pet playera s UHD Premium certifikatom. Predvodnik ovih noviteta je model UB9000 – univerzalni AV player s podrškom za tehnologije HDR10+ i Dolby VisionTM. Spomenuti model ima mogućnost reprodukcije UHD Blu-ray formata, VOD (Video on Demand) i sadržaja s USB-a.

Sve modele UHD Blu-ray playera za 2018. godinu pogoni procesor HCX (Hollywood Cinema Experience) koji su razvili i podesili stručnjaci iz samog srca Hollywoda. Neovisno o vrsti sadržaja, konačan rezultat je vrhunsko iskustvo zabave u vašem domu, doživljeno upravo na onaj način na koji su to zamislili redatelji.

Osim vrhunske kvalitete slike za koju je zaslužan procesor HCX, model UB9000 korisnicima donosi i vrhunsku kvalitetu zvuka putem analognih audio sklopova. Uređaj posjeduje i posebno napajanje za audio sekciju, visokokvalitetni D/A pretvarač i balansirani (XLR) audio izlaz. Korisnicima u ruke dolazi u novom kućištu koje smanjuje vibracije i koje je također zaslužno za vrhunsku kvalitetu zvuka. Ovi novi, uzbudljivi modeli podižu ljestvicu očekivanja kod audio/video fanova s najvišom kvalitetom slike i zvuka u povijesti Panasonicovih Blu-ray playera.

Panasonicovi Ultra HD Blu-ray playeri za 2018. godinu posjeduju podršku za upravljanje glasom – putem platforme Google Assistant (uskoro)* i Amazon Alexa (uskoro)*. Jednostavnim izgovaranjem nekoliko riječi u uređaj Google Assistant ili Amazon Alexa moguće je izvesti cijeli niz operacija – poput premotavanja ili pauziranja – bez potrebe za korištenjem daljinskog upravljača.

UHD Blu-ray Player UB820

Tri nova Panasonicova Ultra HD Blu-ray playera – modeli UB9000, UB820 i UB420 – dolaze s podrškom** za HDR10+, tehnologiju dinamičnih metapodataka. Riječ je o tehnologiji koja će korisnicima donijeti mnoge prednosti optimizacijom gledateljskog iskustva na temelju svake konkretne scene. HDR10+ je otvorena dinamična metapodatkovna platforma bez tantijema koju su osmislili 20th Century Fox, Panasonic i Samsung. Modeli UB9000 i UB820 imaju i podršku za Dolby VisionTM. Dolby Vision obogaćuje gledateljsko iskustvo novim razinama svjetline i kontrasta, kao i bogatijom paletom boja. Od proizvodnje sadržaja preko distribucije i reprodukcije, Dolby Vision korisnicima donosi spektakularno gledateljsko iskustvo, neovisno o vrsti sadržaja i vrsti uređaja.

4K procesor koji pogoni nove Panasonicove Ultra HD Blu-ray playere je originalni procesor HCX (Hollywood Cinema Experience). Procesor je unaprijeđen primjenom jedinstvene gradacijske obrade i obrade boja na video-tehnologije koje su razvijene u PHL-u (Panasonic Hollywood Laboratory), centru za istraživanje i razvoj koji radi na poboljšanju kvalitete Blu-ray slike. Predstavljen prošle godine, HCX procesor reproducira UHD Blu-ray i streamane 4K video-zapise sa zapanjujućom preciznošću u reprodukciji boja i uz optimalne razine svjetline.

Informacije o bojama u 4K izvorima komponentnog signala koji su sažeti pomoću formata kao što je Ultra HD Blu-ray stanjuju se na 4:2:0 ili oko ¼ izvornog iznosa. Kako bi se zadovoljili 4:4:4 zahtjevi televizijskog zaslona UHD Blu-ray playeri provode up-sampling boja. Kada je riječ o običnom up-samplingu – poznat i kao postupak s dvije točke („2-tap process“) – sustav kompilira susjedne, više i niže piksele kako bi proizveo prijelazne piksele. Međutim, Panasonicovi playeri oslanjaju na “multi-tap process” u usporedbi broja piksela izvan gabarita gore/dolje/lijevo/desno kako bi se dobili optimalni pikseli. Povećanjem preciznosti multi-tap procesa s ciljem prijenosa dekodiranih 4K (4:2:0) signala UHD Blu-ray sadržaja u 4K (4:4:4) format, Panasonicovi uređaji isporučuju prekrasnu, prirodnu sliku koja se odlikuje fantastičnom dubinom i živim bojama.

UHD Blu-ray Player UB420

UB9000, UB820, UB420 UB330 i UB320 serije posjeduju originalnu 4K Direct Chroma up-scaling funkciju koja prevodi Full HD u 4K rezoluciji s ciljem prikaza prekrasnih boja.

[4K/60p/4:4:4 televizor mora biti spojen na uređaj preko kabela visoke  brzine, propusnosti 18 Gbit/s. Kod reprodukcije sadržaja s Ultra HD Blu-ray medija, 4:4:4/36-bitni prikaz odvija se pri 4K/24p, a 4:2:2/36-bitni pri 4K/60p.]

 

Budući da je sve više HDR sadržaja dostupno ili na diskovima ili putem streaming servisa, potreba za optimalnom reprodukcijom HDR sadržaja postala je uobičajena. Osim što mora imati odličan kontrast, slika koju reproduciraju UHD Blu-ray playeri mora biti detaljna i u svijetlim i u tamnim dijelovima kadra. Kako bi se to postiglo, Panasonicovi novi playeri koriste jedinstvene tehnologije koje korisnicima pružaju tri mogućnosti HDR obrade.

  1. HDR optimizacija**

Televizori s podrškom za HDR koriste tonsko mapiranje kako bi uskladili raspon svjetline određenog ekrana sa statičnim metapodacima u samom sadržaju, ali optimalni rezultati ponekad nisu mogući ovisno o proizvođaču ili specifičnom modelu. Odrađivanjem tonskom mapiranja na samom playeru isporučuje se stabilna kvaliteta HDR slike neovisno o modelu televizora. Originalna Panasonicova analiza slike i tehnologije obrade postižu kvalitetniju HDR sliku, dok se tonsko mapiranje koristi s ciljem podešavanje svjetline samog sadržaja. Čak i HDR iz običnog HDR10 ili TV zapisa, koji ne podržavaju nove formate kao što su HDR10′ i Dolby Vision, bivaju optimalno reproducirani.

  1. Prilagodba HDR-a različitim uvjetima gledanja

Ovi modeli odlikuju se novom adaptivnom HDR funkcijom koja jasno reproducira tamne i svijetle dijelove kadra ovisno o okruženju u kojemu se sadržaj gleda. Tamnije scene u HDR-u ponekad je teže vidjeti ako se sadržaj gleda u svjetlijim prostorijama, što zahtjeva podešavanje razina svjetline. Budući da su HDR signali potpuno drugačiji od SDR signala, postojeće adaptivne funkcije nisu zadovoljavajuće. Modeli UB9000, UB820, UB420 i UB330/320 koriste originalnu tehnologiju koja optimizira HDR video-signale te omogućuje slobodno podešavanje razine svijetlosti u HDR zapisu. “HDR Setting” tipka koja se nalazi na daljinskom upravljaču korisnicima omogućuje automatski odabir optimalnih postavki ovisno o uvjetima u kojima se neki sadržaj gleda.

  1. Konverzija HDR-a u SDR (Optimizirano tonsko mapiranje za SDR-TV)

Dynamic Range Conversion tehnologija reproducira sliku s boljom svjetlinom i većom ljepotom nego što je to slučaj kada se obični zapis s Blu-ray medija na TV bez podrške za HDR uz standardni dinamički raspon (SDR-TV). Ova funkcija maksimizira izražajnost slike koja je inherentan Ultra HD Blu-ray formatu.

UHD Blu-ray Player UB320

UB9000 UHD Blu-ray player posjeduje certifikat THX te se odlikuje reprodukcijom finih nijansa boja i bogatom, detaljnom slikom koja je vjerna originalnim zamislima redatelja. Korisnicima također isporučuje i surround zvuk vjeran stvarnosti.

Modeli UB9000 i UB820 podržavaju 7.1 kanalni audio i korisnicima omogućuju izravno povezivanje sa sustavom kućnog kina, odnosno uživanje u zvuku koji je vjeran stvarnosti. Također, konektori modela UB9000 je pozlaćen kako bi bio otporan na oksidaciju i kako bi omogućio visoku protočnost signala.

Novi Panasonicovi UHD Blu-ray playeri izrađeni su i s ciljem hi-res audio reprodukcije. Osim podrške za standardne WAV/FLAC/MP3/AAC/WMA formate, korisnici također imaju mogućnost i reprodukcije DSD (11.2MHz***/5.6 MHz/2.8 MHz) ALAC i AIFF audio zapisa. Jednostavno povežite uređaj sa svojim kućnim audio sustavom i uživajte u zvuku studijske kvalitete.

Panasonicovi Ultra HD Blu-ray playeri za 2018. godinu posjeduju podršku za upravljanje glasom – putem platforme Google Assistant (uskoro)* i Amazon Alexa (uskoro)*. Jednostavnim izgovaranjem nekoliko riječi u Google Assistant ili Amazon Alexa uređaj moguće je izvesti cijeli niz operacija – poput premotavanja ili pauziranja – bez potrebe za korištenjem daljinskog upravljača.

Novi Panasonicovi UHD Blu-ray playeri imaju podršku za 4K VOD (Video on Demand) servise te onima koji zahtijevaju beskompromisnu kvalitetu slike i zvuka kod streaminga nude vrhunsko gledateljsko iskustvo.

Sva ova napredna tehnologija korisnicima je isporučena u elegantnom dizajnu. Modeli UB820, UB420 i UB330/320 mogu se pohvaliti Panasonicovim 3D Glass-Cut dizajnom. Ovaj jednostavni oblik savršeno će se nadopuniti s bilo kojim tankim televizorom, dok prednja ploha playera ima zakošen dizajn na sve četiri stranice, što ga čini nenametljivom, ali primjetnom pojavom u svakoj prostoriji. Aluminij na prednjoj i bočnim plohama modela UB9000 dodatno podiže kvalitetu zvuka, ali također samom uređaju daje i dozu luksuza koja idealno pristaje flagship modelu.


* Ovisno o dostupnosti.
** Potrebno softversko ažuriranje.
*** Nije dostupno na modelima UB330/UB320.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Yamaha Digital Sound Projector: Inovacija u Kućnom Kinu

Kao vrsni poznavatelj audio/video segmenta iz porfelja Japanske Yamahe, mogu slobodno potvrditi da nije bilo …