18 srpnja, 2024 10:13 am

Najbolji bežični poslovni routeri 2017. godine

Autor: Dragan Arunović

Kao i kod modernog povezanog doma, wireless router (također poznat kao komercijalni pristupnik ili VPN usmjerivač) u uredskom, poslovnom ili kućnom uredu vjerojatno je najvažniji uređaj nakon vašeg pametnog telefona ili prijenosnog računala.  Do nedavno, reljefni usmjerivači se smatraju sekundarnim, manje važnim uređajima, ali eksponencijalni porast potrošnje podataka na krajnjim korisnicima, potreba održavanja optimalne kvalitete usluge (QoS) i rastuće važnosti Interneta stvari znači da su sada u samom srcu bilo kojeg digitalnog ureda.  Wireless routers usmjereni na tvrtke poboljšali su se u posljednjih nekoliko godina s najboljim modelima koji nude dvojnu ili čak trostruku povezivost, kao i niz drugih značajki koje se obično nalaze na mnogo skupljim modelima poduzeća. Doista, složenost i zahtjevi pokretanja bežične mreže ovih dana znače da routeri sada imaju puno povećan skup značajki i hardver koji je bitno računalo. Prioriteti za poslovne korisnike razlikuju se od većine korisnika potrošača: sigurnost, podrška, daljinski pristup, VPN poslovnog razreda, WAN redundancija, mogućnosti povezivanja i skalabilnost više od, recimo, apsolutnu sirovu brzinu, vrijednost za novac ili kvalitetu usluge. Međutim, to ne znači da se neki potrošački ruteri ne mogu koristiti kao poslovni routeri, posebno u okruženju kućnog ureda. Ispod su neke od najboljih bežičnih poslovnih routera – imajte na umu da su jednostavno navedeni abecednim redom.

1. Asus BRT-AC828

Speed: 802.11ac: 1734Mbps, 802.11n: 800Mbps | Connectivity: 8 x Gigabit Ethernet, 2 x USB 3.0, 1 x M.2 SATA | Features: Hardware security, Dual WAN, RADIUS support, 8 Gigabit Ethernet ports

Asus ima reputaciju za proizvodnju velikih potrošačkih proizvoda, a tajvanska tvrtka – poznata po svojim prijenosnim računalima i matičnim pločama – pokušavala je iskoristiti bežične proizvode. BRT-AC828 je jedini poslovni router, a uređaj ima mnogo okvira, čak i za male tvrtke koje traže više od 10 istovremenih veza.

To je izvrsno i skupo, ali pakira vrste mogućnosti koje nikada ne biste očekivali od usmjerivača poput M.2 utora za priključivanje SSD-a da biste ga pretvorili u mini NAS. Tu je mnogo više, uključujući podršku za RADIUS, mogućnost skupljanja četiri 1Gb Ethernet portova u virtualni 4Gb jedan (ima ogromne osam Gigabitnih Ethernet portova u svim), pa čak i podrška za LTE kao sigurnosnu vezu za poboljšanje otpornosti -router već ima dva 1Gbps WAN portova koji se mogu agregirati ili koristiti neovisno.

Kao što očekujete od vrha rutera, nudi 4×4 MU-MIMO i teoretske brzine do 2,6Gbps uz pokrivenost otvorenog plana do 100m (iako na 2.4GHz pojasu). Asus se također udružio s tvrtkom Trend Micro kako bi ponudio ugrađeni sigurnosni paket pod nazivom AIProtection.

 

2. Billion BiPAC 8900AX-2400  Velik za male urede

Speed: 802.11ac: 1750Mbps, 802.11n: 600Mbps | Connectivity: 4 x Gigabit Ethernet, 1 x USB 2.0 | Features: Auto-failover, 16 x IPSec VPN tunnels

Ako želite dobru izvedbu, ne-besmislen router, onda je Billion BiPAC 8900AX-2400 vrijedan razmatranja. Billion možda neće biti toliko dobro poznata marka kao neke od ostalih na ovom popisu.

Posebno preporučujemo BiPAC 8900AX-2400 osobama s ADSL2 + internetskom vezom, jer može zamijeniti vaš postojeći modem. Naravno, to uključuje malo ugađati – a to je da se ovdje nudimo znanje oprez: ovo je router pogodan za ljude koji su sigurni u postavljanju mreže. Ako želite plug-and-play stilski inovativan router koji je jednostavan za korištenje, to neće biti za vas.

Ne dopustite da svoje ružno izgleda (i slično nezgrapnih korisničko sučelje) , ipak: ovo je veliki router za Vašu malu tvrtku. Značajka-mudar, može doći do 2.4Gbps na oba benda sa značajkom automatskog failover treba kada priključite 3G / 4G modem u USB port. To je malo lagano u usporedbi s konkurencijom u udjelima povezanosti, iako sa samo četiri Ethernet priključka i jednim USB 2.0 priključkom; Ali to se odražava u nižoj cijeni.

3. Linksys Max-Stream EA9500

Speed: 802.11ac: 2166Mbps, 802.11n: 1000Mbps | Connectivity: 8 x Gigabit Ethernet, 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0 | Features: 8 antennas, tri-band, Linksys Smart Wi-Fi app

Linksys je jedno od najprepoznatljivijih imena u umrežavanju malih poduzeća. Nije stoga iznenađenje da je tvrtka bila jedna od prvih koja je isporučila tri routera koji koriste MU-MIMO tehnologiju – i nevjerojatnih osam antena – za isporuku dvaju 2.17Gbps protoka s dodatnim 1Gbps strujom za naslijeđene 2.4GHz uređaje ,

Upravljanje tri zasebna bendova zahtijeva ozbiljnu vatrenu moć i zbog toga postoji procesor s dvojezgrenim 1,4 GHz u srcu EA9500. Linksys preporučuje uparivanje uređaja s vlastitim Max-Stream AC1900 i MU-MIMO Wi-Fi Range Extenderom radi pružanja neprimjetnog roaminga i poboljšanja pokrivenosti.

Osim dva USB priključka, router dolazi s jakim osam LAN priključaka i WAN priključkom. Nema specifičnih poslovnih značajki osim bežičnog enkripcije tvrtke WPA2 – nećete moći vezati Gigabitove priključke i nema opcija redundancije / neuspjeha ili sigurnosnih dodataka. Ipak, činjenica da se ovaj uređaj može kontrolirati iz aplikacije čini ga idealnim za prometne male tvrtke.

4. Netgear Nighthawk X10

Speed: 802.11ac: 1734Mbps, 802.11n: 800Mbps | Connectivity: 7 x Gigabit Ethernet, 2 x USB 3.0 | Features: 10G LAN SPF, 802.11ad, bundled Amazon Cloud Drive

Tehnički gledano, Nighthawk X10 je potrošački router, ali poput Asusovog modela iznad, nudi značajke koje ćete obično naći na poslovnim routerima. Kao tehnički napredan kao i većina routera na ovom popisu, ocijenjeno je na 2600Mbps koristeći 4×4 MU-MIMO i ima dosta LAN portova – zapravo sedam gigabita. Možete ih skupiti tako da dosežu 2Gbps i postoji i 10G LAN SPF + konektor za NAS pristup (uz pretpostavku da imate uređaj koji podržava ovu tehnologiju).

Dodajte par USB 3.0 priključaka i neki moćni hardver (četverojezgreni ARM procesor koji je radio na 1,7 GHz, 1 GB RAM i 512 MB prostora za pohranu) i možete vidjeti zašto će ovaj Netgear router privući tvrtke kao i potrošače na razini entuzijaste.

Njegova najintrigantnija značajka  međutim mora biti podrška za 802.11ad, što je kratki raspon i povezivanje velike brzine koja zahtijeva pravilan vid. Također poznat kao WiGig, radi u 60GHz spektru i ima za cilj zamijeniti žice zajedno.

Jedno neočekivano dobro, uključeno u router, je 6-mjesečna pretplata na Amazon Cloud Drive  “neograničeno” razinu navedenu u marketinškoj literaturi) i to je veliki bonus za backup svrhe.

 

5. Synology RT2600ac

Speed: 802.11ac: 1733Mbps, 802.11n: 800Mbps | Connectivity: 4 x Gigabit WAN, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 1 x SD card reader | Features: 1.7GHz dual-core processor, MU-MIMO, beam-forming, 512MB RAM, 4GB flash storage

Synology RT2600ac je ono što dobivate kada spojite tradicionalni bežični router s mrežnim priključenim uređajem za pohranu ili NAS (dobro, to vam daje i nešto više osim toga). Tvrtka je uglavnom poznata po NAS kutijama, a modem se ne bavi najljepšim izgledom, pa čak i konvencionalno atraktivnim kučištima kao što je većina konkurencije, RT2600ac ima puno mogućnosti (poput ugrađenog VPN-a i sposobnosti skupljanja podataka Dva WAN portova) koji ga čine vrijednim vašeg vremena.

Iako je ugrađen samo 4 GB pohrane, možete povezati vanjski tvrdi disk i konfigurirati vlastitu uslugu za oblak sličnu usluzi Google disk ili Microsoft OneDrive. Čak možete preuzeti i odabir aplikacija za NAS-ov kao VPN klijent i poslužitelj. Nažalost, odabir aplikacije trenutačno je rijetko, a ekosustav treba bolju podršku zajednici – što nadamo se da će ići naprijed.

Iako nije u potpunosti besprijekoran u pogledu procesa postavljanja i složenijih funkcija koje nudi, Synology RT2600ac je mnogo pristupačniji od većine NAS uređaja. Imajte na umu da je to samo Synologyov drugi pokušaj da se osmisli vlastiti router, pa unatoč nekim nedostacima ovdje postoji dosta prostora za poboljšanje.

 

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Očekuje se da će zabrana OpenAI-ja potaknuti razvoj kineskog LLM-a

Razvoj sustava umjetne inteligencije i popratnih alata služi za unaprijeđenje ljudskog društva I njegove funkcionalnosti. …