24 srpnja, 2024 2:24 pm

Japanska vlada raspravljat će o pravnom nadzoru umjetne inteligencije

 

Japanska vlada raspravljat će o pravnom nadzoru umjetne inteligencije: ograničavanje širenja lažnih informacija, propuštanje nadzora ili kažnjavanje

Piše: Darko Brlečić

Prethodni stav japanske vlade prema umjetnoj inteligenciji i drugim područjima bio je “poštivanje neovisnih napora poduzeća”. Međutim, budući da je AI doveo do raznih problema kao što su širenje lažnih informacija i kršenja, procijenio je da je potrebno poduzeti mjere koje su “izravno usmjerene na AI”. Obvezujući propis .

U izvješću se spominje kako su zemlje i regije poput Europske unije (EU) počele uvoditi obvezne propise o umjetnoj inteligenciji, Japan je također počeo mijenjati svoju politiku. Zemlja će u bliskoj budućnosti održati “Konferenciju o strategiji umjetne inteligencije” sastavljenu od stručnjaka i drugih. Očekuje se da će Vlada pokrenuti pitanja o potrebi za određenim stupnjem nadzora i voljna je upisati zakonske smjernice za nadzor u ekonomsku i fiskalnu statistiku prikupljenu oko lipnja. Operativne smjernice.

Prema IT House-u pozivajući se na Nikkei vijesti iz veljače ove godine, japanska vladajuća stranka predložit će da vlada uvede novi zakon za reguliranje proizvodnje tehnologije umjetne inteligencije (AI) unutar 2024. godine.

Kako bi se pozabavili problemima kao što su lažne informacije i kršenje autorskih prava oko umjetne inteligencije, projektni tim japanske Liberalne demokratske stranke za umjetnu inteligenciju izradit će preliminarna pravila, uključujući kaznene propise, za programere osnovnih modela (OpenAI, itd.).

Uz eksploziju generativne umjetne inteligencije, Kina, Sjedinjene Države i Europska unija trenutno istražuju regulaciju umjetne inteligencije. Prema prethodnim izvješćima iz IT House-a, Kina je promovirala relevantno upravljanje prošle godine, a sedam odjela, uključujući Kibernetičku upravu Kine, zajednički su objavili “Privremene mjere za upravljanje uslugama generativne umjetne inteligencije”, koje su nastupile  na snagu 15. kolovoza prošle godine.

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Tajvanski dobavljači tehnologije napreduju na AI poslužiteljima zbog velikog rasta u lipnju

Prema podacima koje je prikupio Nikkei, vodeći tajvanski dobavljači čipova i tehnoloških uređaja bilježe snažan …