18 srpnja, 2024 10:03 am

Hrvatski Telekom u HT muzeju otvorio izložbu..

HT otvorenje izlozbe1

 „Pričajmo svi uz All-IP – izložba telefonije u Hrvatskoj od 19. stoljeća do danas“

  • Izložbom koja dočarava složenu i dinamičnu povijest razvoja telefonije u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom obilježava nedavni uspješni završetak IP transformacije
  • Izložba će se moći razgledati do 1. svibnja 2016. godine te je ulaz slobodan

HT otvorenje izlozbeU HT muzeju u Zagrebu, Jurišićeva 13, otvorena je izložba „Pričajmo svi uz All-IP –  izložba telefonije u Hrvatskoj od 19. stoljeća do danas“, kojom Hrvatski Telekom obilježava nedavni uspješni završetak projekta IP transformacije – modernizacije svoje fiksne telekomunikacijske mreže, u sklopu koje su fiksni telefonski priključci svih njegovih korisnika migrirani na IP (Internet protokol) tehnologiju. Izložba je poklon HT-a svim građanima te je ulaz slobodan.

Cilj izložbe je demonstrirati javnosti složen razvojni put telefonije na području Hrvatske u posljednjih 128 godina, koji kulminira uvođenjem IP tehnologije s mnogobrojnim pozitivnim implikacijama. Izloženi predmeti – dijelovi zbirki HT muzeja – dosljedno prate razvoj svih faza telefonije u Hrvatskoj, od njezinih početaka do današnjih dana.

Izložbu su otvorili Marijan Jolić, voditelj Odsjeka za osiguranje efikasnosti isporuke usluga Hrvatskog Telekoma i direktorica Korporativnih komunikacija HT-a Nina Išek Međugorac.

„Uspješnom realizacijom petogodišnjeg projekta IP transformacije HT je postao treća telekomunikacijska kompanija u Europskoj uniji koja je sve svoje korisnike i usluge prebacila u All-IP mrežno okruženje. Time smo potvrdili lidersku poziciju na hrvatskom tržištu i stvorili preduvjete za pružanje naprednih usluga budućnosti našim korisnicima, te smo još jednom pokazali kako smo i sami predvodnici na području tehnoloških trendova u industriji, i to u međunarodnim okvirima. Ova vrijedna i zanimljiva izložba pokazuje kako naši današnji uspjesi nisu slučajni, već im prethodi duga i tehnološki vrlo zanimljiva povijest“, izjavio je Marijan Jolić.

Naglasak na društvenom i tehnološkom aspektu razvoja telekomunikacija

Postavom i koncepcijom izložbe „Pričajmo svi uz All-IP“ posjetiteljima se približavaju društvene implikacije razvoja telefonije u Hrvatskoj – od vremena u kojem je telefon bio statusni simbol do današnjih dana, kada je nezaobilazan i široko zastupljen uporabni predmet – kao i tehnološke implikacije razvoja, koje podrazumijevaju minijaturizaciju uređaja uz istovremeno pojednostavljivanje njihova korištenja. Također, zorno je predočena i evolucija telefonskih centrala kroz koju svaka nova generacija daje odgovor na ključne probleme prethodne, s naročitim naglaskom na trošku, učinkovitosti, kapacitetu, pouzdanosti i kvaliteti prijenosa.

„Izložba se sastoji od pet informacijskih razina, koje odgovaraju ključnim etapama razvoja telefonije u Hrvatskoj“, pojašnjava kustos u HT muzeju Goran Rajič i nadodaje, „prva razina sadržajno pokriva prve dvije faze u razvoju telefonije, tzv. LB (lokalna baterija) i CB (centralna baterija) fazu, druga se bavi razvojem automatske telefonije, treća je posvećena telefonskim centralama s koordinatnom sklopkom i neizravnim upravljanjem – rješenjima koja su dodatno unaprijedila automatsku telefoniju – dok četvrta pokriva okončanje ere elektromehaničkih centrala i stupanje u  doba poluelektroničkih i elektroničkih telefonskih centrala. Peta razina izložbe prikazuje kako je cjelokupan razvoj u konačnici evoluirao u fenomen „totalnih komunikacija“ kojem svjedočimo i danas, a njegova nas daljnja evolucija očekuje u bliskoj budućnosti.“

Izložba „Pričajmo svi uz All-IP  –  izložba telefonije u Hrvatskoj od 19. stoljeća do danas“ moći će se razgledati u HT muzeju do 1. svibnja  2016. godine. Radno vrijeme muzeja do 1. veljače je od 10 do 20 sati radnim danima, a od 2. veljače nadalje ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 8 do 16 sati, a četvrtkom od 10 do 18 sati.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

LG predstavio prvi providni bežični TV

Na ovogodišnjem CES sajmu kompanija LG je predstavila prvi prozirni  i  bežični OLED televizor na …