18 srpnja, 2024 10:17 am

AudioQuest NightHawk

audioquest_nighthawk_glavna

AudioQuest NightHawk

Nove slušalice inovativnog dizajna

Cilj najnovijeg projekta iz AudioQuesta nije bio na tržište izbaciti još jedne dosadne slušalice, već iskušati granice kvalitete, inovativnosti i održivosti uređaja uz zadržavanje neke normalne cijene.

Naglavne slušalice polu-otvorenog dizajna  slušalice nose ime NighHawk – naziv te noćne grabežljivice ima konotacije snage, slobode i nadvladavanja fizičkih ograničenja, a u AudioQuestu smatraju da je baš takvo ime u skladu s idejom samih slušalica.

Iako su NightHawk prve slušalice iz AudioQuesta, dizajnerski se u velikoj mjeri oslanjaju na ogromno iskustvo i stručnost tvrtke koja već godinama proizvodi najkvalitetnije DAC-ove, zvučnice, kabele i dodatnu opremu za hi-fi sustave. Pored korištenja naprednih proizvodnih postupaka, AQ ističe da se u slušalicama nalaze inovativni driveri te da je prilikom dizajniranja korištena tzv. inteligentna ergonomija. Sudeći prema fotografijama, riječ je o vrlo elegantnim i atraktivnim slušalicama.

AudioQuest_Nighthawk_3Svaki je aspekt pomno razrađen, a u konstrukcijskom dijelu inspiracija dolazi iz naprednog dizajna suvremenih zvučnika. NightHawk su prve slušalice namijenjene proizvodnji koje sadrže dio izrađen uz pomoć 3D-printera. Riječ je o biomimetričnoj mreži inspiriranoj podstrukturom leptirovih krila (biomimetika je primjena bioloških postupaka i sustava iz prirode u proučavanju i konstrukciji tehničkih sustava i suvremene tehnike) – ovim se postiže difuzija zvuka i poništavaju rezonancije. Masovna proizvodnja mreže/ maske ostvarena je u suradnji AudioQuesta i francuske tvrtke Sculpteo, vodeće firme u svijetu 3D-printera. Slušalice sadrže 50mm drivere s membranom izrađenom od bioceluloze – materijala izuzetne čvrstoće i sposobnosti regulacije visokih frekvencija, a patentirani ‘split-gap’ pogon značajno smanjuje intermodulacijske distorzije.

Još jedna pametna inovacija korištena u dizajnu NightHawk slušalica je fleksibilni okvir koji učinkovito distribuira težinu slušalica, smanjuje steznu silu i omogućava dugotrajnu udobnost nošenja. Školjke slušalica NightHawk izrađene su od revolucionarnog materijala poznatijeg kao Liquid Wood ili tekuće drvo – u suštini se radi o drvu pomiješanom s biljnim vlaknima koje se zagrijava, pretvara u tekuće stanje i obrađuje na način da se može ubrizgavati u kalupe. U odnosu na plastiku, Liquid Wood ima neusporedivo bolje akustičke značajke i materijal je prihvatljiv za okoliš. Isto tako, posebni suspenzijski sustav (patent je u postupku registracije) omogućava veću pokretljivost i prilagodljivost školjki.

nighthawk_headphonesIdeja vodilja koja se provlači kroz sve faze dizajna NightHawk slušalica je održivost i ekološki prihvatljiv dizajn – tako je oblikovana i ambalaža, odnosno torbica od  umjetne kože s aplikacijom grafičkog dizajnera Justina Mallera.

Konstruktor Skylar Gray, osoba odgovorna za dizajn NighHawk slušalica, izjavio je: „Kad smo se odlučili za projekt NightHawk, odmah smo znali da moramo napraviti nešto posebno – nešto s pravom svrhom, jer nikome ne treba još jedan par običnih slušalica. Započeli smo od temeljnih predodžbi o tome što bi trebale pružati slušalice, i krenuli prema krajnjem cilju – napraviti slušalice koje će pružiti jedinstveno iskustvo doživljaja glazbe.“

Autor: J.M.

Info: www.audioquest.com

{fcomment}

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Yamaha Digital Sound Projector: Inovacija u Kućnom Kinu

Kao vrsni poznavatelj audio/video segmenta iz porfelja Japanske Yamahe, mogu slobodno potvrditi da nije bilo …