svibanj 27, 2020 7:56 am

Xiaomi špijunira korisnike!

Internet je burno reagovao na vest da Xiaomi bez znanja korisnika snima šta oni rade na svom telefonu, a kompanija je reagovala drugim saopštenjem za dva dana.Xiaomi sakuplja podatke o korišćenju pregledača interneta,na svojim telefonima, što je potvrđeno sa više strana.Te podatke ne obrađuje Xiaomi direktno već kompanija Sensor Analytics, stvorena sa ciljem prikupljanja i obrade podataka korisnika servisa kineskog internet giganta – kompanije Baidu i za prikupljanje podataka koriste se serveri u Kini, Rusiji i Singapuru.Xiaomi saopštava da su kompaniji bezbednost i privatnost korisnika na prvom mestu, tvrdi se da je istina mnogo bezazlenija. Kompanija priznaje da se podaci prikupljaju, ali potpuno anonimno, bez beleženja identiteta korisnika (mada se prate model telefona i verzija operativnog sistema).Navodi i to da je razlog prikupljanja tih podataka u svrhu unapređivanja kvaliteta funkcionisanja softvera na različitim modelima telefona, kao i da se podaci NE prikupljaju ako se u pregledaču interneta aktivira anonimni režim.

Nažalost po Xiaomi objavljeni su dokazi da se podaci, ipak prikupljaju čak i kada je INCOGNITO MODE aktiviran.Nakon što su stručnjaci Forbse-a napravili novi video snimak u kojem se jasno vide logovanja u tajnom modu pregleda, iz Xiaomi kompanije su nastavili da tvrde kako se radi o anonimnom logovanju podataka bez povezivanja sa imenom korisnika.Logovanje korisničkih podataka nije novost, već i pregledači drugih kompanija na primer, Chrome ili Safari, takođe prate aktivnosti korisnika i beleže te podatke. Čini se da je Xiaomi samo malo očigledniji u svom radu od konkurencije.Najbitnije u celoj priči jeste to što su se u kompaniji obavezali da će od sledeće verzije pregledači – Mi Browser Pro i Mint Browser – imati jasno vidljivu opciju za potpuno isključivanje bilo kakvog prikupljanja podataka. Te verzije su već 3.5. 2020. poslate u Google Play na odobrenje, objavili su mediji.

Komentari

comments

O satelit74

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

Samsung razvija debitnu karticu

Južnokorejski gigant Samsung planira da predstavi debitnu karticu ovog leta, najavili su iz ove kompanija. …