8 prosinca, 2022 12:52 am

Zaboravite Ultra-HD: Spremite se za Holo-TV

holotv

 
Istraživači sa Sveučilišta Brigham Young (BYU) kažu da su razvili tehnologiju koja bi mogla dovesti do prave i vrlo pristupačne Holografske televizije. Vijest se pojavila u časopisu Large Display Monitor (LDM).
Daniel Smalley, asistent profesora elektrotehnike na BYU, opisao je tehnologiju kao pristupačnu koja koristi površine akustičnih valova (SAW) koji kontroliraju crvene, zelene i plave laserske svjetlosti koja prolazi kroz mikroskopski optičke vodiče.
Profesor Smalley kaže da se pomoću velikog broja tih SAW uređaja može oblikovati slika na površinu pomoću tehnike poluvodiča. Tim tehnologija prilagođava i kombinira tehnike iz telekom i integriranih optičkih kablova na način koji ga čini znatno jeftiniji od prethodnih pristupa, kaže LDM. “Možemo iskoristiti ovu tehnologiju kako bi prikazali jednostavan i jeftin valovod – uključujući i jeftin holografski video prikaz“, dodao je Smalley. “To može spustiti troškove holografskog video prikaza od nekoliko desetaka tisuća dolara na manje od tisuću.”
Poanta uključuje proizvodnju uređaja koji mogu prikazati masivnih 50 milijardi piksela u sekundi te rezultate u 3D slici obrađene istom vrstom rezolucije.
Profesor Smalley, rekao je kako je jedan od preostalih izazova do tehnologije za 4k standard čak i proizvodnja holografskih zaslona „veličine sobe“
Međutim, LDM-ov suradnik Matej Brennesholtz priznaje da tehnologija neće biti ubrzo dostupna, odnosno da će proći mnogo godina, a možda čak i desetljeća do predstavljanja.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Epson predstavlja nove projektore za kućno kino s 4K podrškom

  Tri nova video projektora za kućno kino donose funkciju 4K poboljšanja, HDR te podršku …