1 srpnja, 2022 10:47 pm

YAMAHA SERIJA 10000

U prvom članku podsjetnik je bio na pretpojačalo-digitalni kontroler kao mozak sustava, dok u ovom članku je riječ o motoru- muskulaturi audio sustava.

Piše: Darko Brlečić

MX-10000

Yamaha MX-10000 je stereo izlazno pojačalo koje na prvi pogled ostavlja  bez daha. Masivno metalno kućište obloženo s bočnim drvenim stranicama i velikim analognim VU-metrima na prednjoj strani teško da će nekoga ostaviti ravnodušnim. Zapravo to je najfiniji Yamahin pojačivački uradak iz 1987 godine. Topologija ovog stereo monstruma je bazirana na režimu rada A klase. Doduše, Yamahin princip rada A klase razlikuje se od klasičnog pristupa gdje su bez obzira na protok signala tranzistori  u punom pogonu te gdje dobar dio struje se pretvara u toplinsku energiju (disipacija). U Yamahi su krenuli za ono vrijeme rješavati nedostatke rada A klase. Yamahin protok HC(Hyperbolic Conversion Class A) klase A ne uključuje tzv. diskontinuirane točke, nego rad A klase funkcionira uz kontinuirano održavanje ulazno-izlazne linearnosti sve dok radni kapaciteti ulazno-izlaznih stupnjeva komponenti uređaja to dopuštaju.

Strujni krug HC klase A savršeno pretvara ulaznu struju u pozitivne i negativne hiperboličke karakteristike pri velikoj brzini, čist rad bez preklapanja odnosno switchinga za sve domene napajanja.   Dakle, kod bilo koje rane točke, strujni krug HC klase A daje linearnu karakteristiku u završnoj fazi. Za kvalitetan rad zaslužni su četiri para Toshiba 2SJ123 i 2SK442 MOS FET tranzistora/po kanalu raspoređenih u četverostrukom push pull režimu u izlaznom stupnju. Deklarirana snaga pojačala kreće se od 2×250 watta pri impedanciji od 8 Ohma pa sve do dinamičkih skokova 2×1200 watta kod 1 Ohma. Više nego impresivno !  Radni spektar se kreće od  2Hz pa sve 300KHz-a.

Štoviše,  konfiguracija klase A koja koristi Yamaha  su originalna dvostruka pojačala koja  rješavaju  probleme toplinskog zračenja koji se mogu pojaviti tijekom rada klase A. Kod brzog rada pri velikoj izlaznoj snazi koriste se  sklopovi međuspremnika s tranzistorima velike ft snage s impresivnim karakteristikama u tzv. šesterostrukoj push-pull konfiguraciji, gdje se nalaze 12-komada (Sanken 2SA1216 i 2SC2922 ). Za ono doba Yamaha je koristila ovu konfiguraciju klase A s dvostrukim pojačalima za prihvat nestrujnog uzemljenja za određivanje potencijala uzemljenja, time se eliminirala nestabilnost kod rada pojačala. Također treba napomenuti da je za ondašnje vrijeme takvo pojačalo koristilo poseban sustav odvojenih hladnjaka za dugotrajni rad.Uglavnom, dosta komplicirani sustav ali veoma učinkovit po pitanju rada i performansi. Terminali za prihvat zvučničkih kabela su mogli prihvatiti kabele većeg presjeka.

 

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

YAMAHA SERIJA 10000

Četvrta karika obljetničkog lanca iz 1987 godine je CD reproduktor CDX-10000. Digitalni medij za reprodukciju …

Odgovori