23 siječnja, 2022 3:07 am

Wharfedale Elysian

Novi Wharfedale zvučnici

Autor: Darko Brlečić

Wharfedale predstavlja seriju Elysian. Na prvi pogled to zvuči kao redovna vijest, ali zapravo nije. Naime, prvo predstavljanje je bilo prije nepunih 12 mjeseci, te nakon toga zatišje. Izgleda da se po novom dolazak na tržište treba čekati cca desetak mjesec. Koji je razlog tomu nitko ne može dokučiti. Jedno je sigurno, mnogi proizvođači polako ali sigurno osluškuju prve reakcije publike na svoje nove najave, pa onda nakon toga kreću na tržište.

Nova serija zvučnika ima zanimljivo ime-Elysian. Pojam Elysian je vezan za Grčku mitologiju gdje se govori o tome da postoji tzv. – nebesko mjesto gdje heroji i njihove vrline budu nagrađeni u zagrobnom životu – . Zanimljivo i intrigantno !

Wharfedale Elysian  se sastoji od dva modela : monitorski model za smještaj na stalak nosi oznaku Elysian 2 dok samostojeći model ima oznaku Elysian 4. Oba modela su trostazne konstrukcije s novo-razvijenim AMT visokotoncem.

Elysian 2 ima dubokotonsku jedinicu od 220mm sazdanu od staklenih vlakana, a srednjetonac od 150mm je sazdan također od staklenih vlakana. Radna raspon se kreće od  35H pa sve do 22kHz uz nominalnu impedancu od 4 Ohma. Masa ovog većeg monitora iznosi 30kg po komadu, što zahtijeva dobro dizajniran stalak.

 

Elysian 4 je samostojeći zvučnik s dvije bass jedinice od 220mm koje su sazdane od staklenih vlakana, jednom srednjetonskom jedinicom od 150mm koja je također napravljena od staklenih vlakana. Zvučničke jedinice od staklenih vlakana su plod dugogodišnjeg rada inženjerske ekipe u Wharfedaleu. Elysian 4 ima radni raspon koji se proteže od 30Hz pa sve do 22kHz uz nominalnu impedanciju od 4ohma. Masa ovog zvučnika je 49kg po komadu.

Oba modela su dobavljiva u verziji crnoj, bijeloj piano lak izvedbi , te u boji oraha. Cijene su trenutno nepoznate.

Izvor: www.wharfedale.co.uk

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Samsung na CES 2022 sajmu predstavio

  Marina Barić Najnovije modele MICRO LED, Neo QLED i Lifestyle televizora Tvrtka Samsung Electronics …