4 lipnja, 2023 3:36 am

Vu+ Duo

Autor: Čunović Krunoslav

Vu+ Duo

Vu+ Duo

Napokon se je dogodilo! Na tržište je izbačen prvi legalni i pravi rival Dream Multimediji. Ovaj prijemnik radi na popularnoj osnovi zvanoj Enigma2, i to radi sasvim legalno – dakle nije kopija ničega. Kada sam prvi puta ugledao ovaj satelitski prijemnik (prije godinu dana) ostao sam očaran vanjskim izgledom, no međutim nisam mogao doći do nikakvih informacija o ničemu jer ljudi iz tvrtke Marusys (Korea) nisu pričali engleski. Sada kada mi je napokon u rukama mogu potvrditi i najzad opisati sve nedoumice oko ovog satelitskog prijemnika.

IMG_8925

Izgled

Vanjština, kao što sam već i rekao, za mene je očaravajuća, vješto izvedena imitacija zvučnika prednje maske između kojih se nalazi VFD display (VFD – Vacuume Fluorescent display). Od tih „zvučnika“ jedan je veliki potenciometar s više funkcija, dok je druga strana samo slika da bi se dobila simetrija. Zadnji dio ovoga prijemnika nam, s lijeve prema desnoj strani, daje sljedeće priključke: dual tuner za početak (o tuneru malo kasnije u tekstu), zatim optički audio izlaz i do njega se odmah nalaze chinch priključci audio i video, te RGB priključci. Nadalje imamo dva SCART-a, eSATA kao i HDMI priključke. Do njih udesno nalaze se LAN i dva USB-a oklopljena metalnim kućištem kao izolacija za eventualna strujna osciliranja. To kućište se uklapa u pozadinu i neprimjetno je. Nadalje nam stoji RS232 serijski servisni priključak (eventualno se koristi za ubacivanje imagea, no ne i neophodno). Najzad dolazimo do diskretnog ventilatora koji je smješten do dijela napajanja ovog ljepotana, a na kraju se nalazi strujni prekidač.

Da ne zaboravim, kao što u svaki pravi PVR prijemnik ide hard disk i u ovog ljepotana ide SATA hard po vašoj proizvoljnoj želji. Prednja strana, ispod svog poklopca, skriva dva Common Interface (CI) utora i dva čitača kartica (Connax embended) s jednim USB-om. Naravno uz Enigmu2 na prijemniku je i odgovarajući emulator, te čitači kartica postaju univerzalni za sve sisteme kodiranja.

Daljinski upravljač je snježno bijele boje vrlo profinjenog izgleda. Vidi se da se dizajnu prijemnika i daljinskog upravljača podjednako posvetilo, kao i naravno samoj funkcionalnosti. Daljinski upravljač odlično reagira na pritisak prsta, a oznake na njemu su vrlo jasne i vidljive.

IMG_8927

Upotreba

Što reći o samom radu prijemnika, osim da ima nevjerojatnu brzinu i glatkoću rada s nekoliko isprobanih imageova. Imageovi od originalnog do nekoliko teamskih imageova. Naravno odmah sam povukao paralelu s Dreambox DM 8000 koji je slovio kao vrhunski satelitski prijemnik, ali samo do pojave ovog Vu+ Duo ljepotana. Jedina zamjerka koju imam prema prijemniku tiče se tunera, iako je tuner vrhunski po kvaliteti i po izvedbi i nadasve po tehnologiji jer je prvi silikonski tuner koji je izišao u masovnu proizvodnju satelitskih prijemnika na tržište. Drugih zamjerki apsolutno nemam. Ali, kao što kažem, tuner je zalemljen na matičnu ploču i nije ga moguće dograditi ili zamijeniti (pritom mislim kao krajnji korisnik). U ovoj poziciji mi jedino prednjači Dreambox 8000 jer je tamo dozvoljen komoditet izmjene ili dodavanja tunera po želji. Dakle ukoliko želite u svojem Vu+ Duo koristiti i DVB-T tuner – ta mogućnost nažalost ne ide. Zanimljiv podatak, kad sam već potegnuo paralelu s Dreamboxom 8000 je taj da je u Vu+ Duo prijemniku i jači procesor. Naravno procesori su iz iste obitelji (Broadcom) jer zbog njih i radi enigma2 softver, kao i svi ostali pluginovi te emulatori koji su do sada napravljeni za Dream zajednicu.

Pravilno raspoređena unutrašnjost daje odlične rezultate za cirkulaciju zraka

Nadogradnja novog softvera (img-a)

Ubacivanje softvera iliti imagea je nadasve zanimljivo. Za tu operaciju nam je potreban USB stick, dovoljan je i 512Mb – no i da je veći ne smeta. Može biti i USB 1.1 ili USB 2.0 protokol, no ukoliko ga želimo koristiti i dalje u Vu+ prijemniku poželjno je da bude 2.0 jer ima brži rad. Na USB-u napravimo folder nazvan Vuplus i unutar tog Vuplus foldera kreiramo folder duo. U folder duo ubacimo tri filea softvera s interneta i USB priključimo na ugašen Vu+ Duo prijemnik. Potom upalimo prijemnik i on automatski očita USB stick – odradi upgrade/promjenu softvera te nam napiše poruku da je proces završen. Tad ugasimo prijemnik, izvadimo USB stick te upalimo prijemnik i možemo uživati u novom imageu.

Twin DVB-S2 Tuner (Silicon tuner)

Ukoliko želimo USB koristiti nadalje u prijemniku možemo ga koristiti za multiboot kao kod Dreamboxa ili kao produžetak/hard disk za snimanje. Svaki drugi aspekt prijemnika i njegovog rada je kao i Dreamboxov, samo mogu navesti da je čak i stabilniji. Sva pravila u odnosu na Vu+ Duo proizlaze iz uporabe Dreambox enigma2 baziranih uređaja. Evo nam i specifikacije ovog satelitskog prijemnika:

 • Open-Source Linux OS (Enigma2)
 • Broadcom Mips Procesor
 • Twin DVB-S2 Tuner (Silicon tuner)
 • MPEG2/ H.264 Hardware decoding (DVB compatible)
 • Alphanumerički VFD Displej
 • 2 x Common Interface utora
 • 2 x čitaća kartica (Conax)
 • 10/100 Mbit Ethernet Interface
 • 3 x USB2.0
 • 1 x intern SATA (3,5inch)
 • 1 x E-SATA
 • 1 x V.24/RS232
 • HDMI V1.3
 • 2 x Scart
 • YPrPb
 • 1 x S/PDIF za digitalni Audio (optički)
 • Plugin podrška za (JPEG,MP3,XVID…)
 • DiSEqC 1.0,1.1, 1.2 i 1,3

Za razliku od novog Dreamboxa 500 HD koji koristi BCM7405 Processor, Vu+ koristi nešto slabiji procesor na 405MIPS-a, no jači u svakom slučaju od svih ostalih enigma2 prijemnika. Taj procesor i jednostavnost matične ploče osigurava mu jednostavan i brz, te stabilan rad. To je ujedno i najvažnije u obitelji Linux prijemnika. Od teamova koji slobodno rade u Linux zajednici na imageovima prvi ozbiljniji i poznatiji uradak smo dobili od Dream Elite teama. Ovakva podrška na prvu ruku sigurno znači dobru podršku i u budućnosti.

Ustupio na test:

Digitaldream GmbH
Münzgrabenstrasse 126
8010 Graz
Österreich
Cijena: 449,90 eura
 

Review Overview

Memorija za programe - 100%
Brzina pretraživanja programa - 70%
Brzina promjene programa - 90%
Osjetljivost tunera - 90%
Kvaliteta slike - 90%
Kvaliteta zvuka - 90%
Mogućnosti - 90%
Kvaliteta izrade - 90%

89%

Ukupna ocjena

Na kraju možemo zaključiti da je ovaj prijemnik prava stvar ukoliko želite satelitski prijemnik u pravom smislu te riječi. Prijemnik koji je u normalnim dimenzijama kućišta, koji radi s poznatim i isprobanim okruženjem kao što je Enigma2 i koji se nikada ne pregrijava. Multimedijalni centar kojega budućnost tek čeka...

User Rating: 4.7 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Dreambox DM500HD

  Autor: Krunoslav Čunović Ustupio na test: Dream Multimedia GmbH Pierbusch 24-26 44536 Lunen Germany …