27 studenoga, 2022 5:25 pm

Vivax UHD TV 43UD95SM – TEST

Domaći UHD produkt

Pišu: Darko Brlečić& Andrija Jovićević

Proizvodnja bilo kojeg elektroničkog uređaja je zahtjevan zadatak. Prije svega potrebno je osigurati adekvatne prostorne uvjete (testni laboratorij, klinički čista proizvodna soba), moderni softwerski/hardwerski alat i naravno stručno osoblje. Kada su svi navedeni uvjeti ispunjeni, ostaje samo tržišno pozicioniranje. Samo tržišno pozicioniranje ne bi trebalo biti problem ako postoji definirana poslovna strategija. U sve to nas je uvjerila ekipa iz MSAN-a kada je prošli mjesec prezentirala prvi UHD televizor iz vlastitih proizvodnih postrojenja.

VIVAX UHD TV

VIVAX UHD televizori su samo logičan slijed na proizvodnji klasičnih LED LCD televizora koja je pokrenuta 2016 godine. Nova linija televizora dolazi s 4K UHD tehnologijom. Proizvodit će se u tri dijagonale: 43“, 49“ i 55“ .Svi modeli koriste Android operativni sustav, uz široku mogućnost instaliranja aplikacija s Google  Play Store-a. VIVAX UHD televizori su opremljeni s 1.5 GB radne memorije i 8GB pohrane. Proizvođač navodi da  su UHD televizori podložni softwerskoj nadogradnji. Za početak to je više nego dovoljno.

Dizajn

Model 43UD95SM dolazi u tankom crnom kućištu blago zaobljenih linija. Vizualni dizajn prati trendove poznatih proizvođača. Svi potrebni priključci se nalaze na  lijevoj pozadinskoj strani uređaja. Mala zamjerka ide na račun plastičnih nogica na koje se oslanja televizor. Naime, kvaliteta i dizajn tih nogica djeluje vrlo jeftino, pomalo neadekvatno za 4K UHD tv –uređaj. U paketu s televizorom dolazi daljinski upravljač čija dužina, debljina plastičnog kućišta i gumirane tipke odgovara osobama s većim dlanom. Na njemu se nalazi popriličan broj funkcijskih tipaka što olakšava upravljanje uređajem iz udobnosti naslonjača.

Funkcionalnost

Pojam funkcionalnost u današnje vrijeme poprima široke razmjere. Tako današnji moderni (smart tv) televizori više služe kao centralna jedinica kućne zabave negoli kao tv uređaji za gledanje programa. Zahvaljujući tvrtki MSAN uz televizor je stigao paket s multimedijalnom opremom ( Master wireless keyboard, FLY  3 in 1 wireless smart remote controller, Gamepad Console II i Pro edition Console). Iako u unutar uredništva postoje tendencije o korištenju igraćih konzola kao multimedijalnih uređaja, najviše su se koristili : FLY 3 in 1 controller i Master bežična tipkovnica. Moramo konstatirati da navedena tipkovnica  po ničemu ne zaostaje za renomiranim uradcima (SPEEDLINK, LOGITECH). Fina, tanka, mekanih tipki odlično surađuje s pametnim televizorom u svim aspektima. Uglavnom odličan dodatak multimedijalnim uređajima.

Gamepad Console II i Pro edition Console odličan je dodatak uz ovaj android televizor. Cijena je više nego prihvatljiva, a uz gomilu igara koje možete skinuti na Google Play Storu zaboravit će te da ste razmišljali o nekoj igraćoj konzoli.

VIVAX 43UD95SM dolazi s implementiranim Android 5.1 operativnim sustavom i 12-tak aplikacija koje se mogu nadograditi. Zvuči razočaravajuće ? Ne ! Treba imati na umu da je ovo prvijenac među  UHD televizorima iz navedene produkcije, a osim toga proizvođač je na službenom predstavljanju napomenuo da su novi televizori podložni softwerskoj nadogradnji. U tom svijetlu treba gledati  trenutne mogućnosti televizora. Za one zahtjevnije korisnike tu se nalazi aplikacija – Google Play Store preko koje se mogu instalirati/kupiti tražene multimedijske aplikacije, pa zabava može početi. Pod napomenom da na Google Play Storu nemate ograničenja pri instalaciji kao kod nekih proizvođača. Na kraju krajeva tko želi uživati u nepreglednim prostranstvima interneta može ovaj tv preko funkcije  Share  povezati s kućnom računalnom mrežom u vidu korištenja računala kao poslužitelja, te ne mora razmišljati o postojećim aplikacijama i njihovim nadogradnjama. Za vlasnike pametnih telefona, tablet računala i sličnih naprava , televizor posjeduje žičanu MHL povezivost i dvije vrste bežične povezivosti(Wi-Fi direct/Mirror Cast). Dakle, za svakog ponešto.

Kao i svaki moderni televizor, tako i ovaj model posjeduje zadnju generaciju DVB-T2 i DVB-S2 prijemnika. DVB-T2 prijemnik ima jako dobru osjetljivost, solidnu brzinu pretraživanja i lakoću podešavanja, stvari odrađuje kudikamo bolje nego li bilo koji model iz Grundiga. Za razliku od DVB-T2 iste stvari ne vrijede za DVB-S2 prijemnik. Naime, on ne posjeduje klasičnu listu s popisom transpondera koja Vam je vidljiva, postoje male komplikacije kod podešavanja DiSEQ sklopke, odabira željenog satelita kao i njegove pohrane kanala. Kratko rečeno, potrebno je strpljenje da bi se uživalo u  slici, a ugrađenog satelitskog prijemnika. Na kraju svega kada se DVB-S2 dovede u red onda slijedi užitak u slikovnom zapisu, bez obzira da li je HD 720p, 1080p ili UHD.

Pohvalno je da se mislilo i o novoj tehnologiji kod prijema satelita te se dodala opcija Unicable. Nakon pretrage kanala kod digitalne zemaljske i satelitskih kanala još Vas više iznenađuje lakoća prebacivanja sa satelitske liste na zemaljsku listu programa. Kod vodećih TV brendova kao da ne žele da to bude jednostavno.

Pritisnete tipku OK da dobijete listu programa, u dnu ekrana dobivate napisano”tuner” i pritisnete na daljinskom upravljaču plavu tipku da dobijete odabir da li želite gledati programa Satelitsku/zemaljsku/kabelsku.

 

U skladu s trendovima vezanim za predefinirane postavke koje omogućuju vrhunske slikovne performanse, VIVAX posjeduje 5 predefiniranih postavki (STANDARDNO, DINAMIČNO,PRIRODNO, FILM, OSOBNO). Uz navedene postavke postoji širok spektar dodatnih opcija za podešavanje slikovnih mogućnosti, što će cijeniti svaki korisnik. Naše igranje je završilo na postavci DINAMIČNO uz dodatne korekcije po pitanju svjetline, nijansiranja, topline boja, Gamme itd..Uglavnom, otklon od standardnih tvorničkih postavki je bio potreban, nismo zbog toga zažalili. Postavka DINAMIČNO je više nego dobra solucija za gledanje programa, sportskih igara, dok za filmski zapis je postavka FILM nekakvo ultimativno rješenje. Boje su malo tamnije, svjetlina zaslona nije toliko dominantna, dok detalji kod nijansiranja boja otvaraju nove horizonte(predložak MAD MAX- FURY ROAD). Kompenzacija razlike između FHD-a i UHD-a nadmašuje ovu cjenovnu klasu kojoj pripada testirani model. Za UHD novitet iz domaće produkcije to je više nego pohvalni rezultat.

Gdje je konkurencija ?

Glavni i jedini konkurent VIVAX-u je Grundig. Njemačko-turski proizvod po ničemu nije bolji od našeg mladog produkta. Kvaliteta fizičke izrade nije ništa lošija od Grundiga, a i sama proizvodna podrška je kudikamo bolje dorađena negoli je to slučaj kod spomenute renomirane marke.

Tehničke specifikacije
Ekran: Ravni 109cm (43“)
Panel: LG LED LCD UHD
Rezolucija: 3840×2160
4K UHD: DA
OS: Android 5.1.1
DVB-T2/DVB-S2 : DA
DLNA/WiFi/MHL/ Mirror Cast: DA
Hotel mode : DA
Priključci: 3xHDMI,2xUSB , 1xSPDIF, 1xHeadphones
Pilot : Classic Remote

 

 

Prosječna maloprodajna cijena 3.499 kn

Ustupio:
M SAN Grupa d.d.
Buzinski prilaz 10
10010 Zagreb

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 8.5
Kvaliteta zvuka - 8.5
Kvaliteta SD slike - 8.5
Kvaliteta HD slike - 8.5
Kvaliteta UHD slike - 9.5
Mogućnosti - 8.5
Uloženo/dobiveno - 9.5

8.8

Ocjena

Usprkos teškim tržišnim uvjetima (dominacija Korejskih kompanija) MSAN sa svojom ergelom LED LCD televizora ide dalje. Novajlija s UHD tehnologijom obećava bolju budućnost Hrvatskog proizvoda, barem na području zabavne elektronike. Testirani model UHD televizora je svojevrsno osvježenje u kategoriji ultra-povoljnih televizora. Smart tv funkcije potpomognute Android operativnim sustavom, brz i jednostavan DVB-T2 prijemnik, solidan DVB-S2 prijemnik i UHD tehnologija su snažni aduti ovog proizvoda. Ugrađeni zaslon iz LG produkcije govori u prilog o ozbiljnosti projektiranja kvalitetnog modernog televizora. Za 3.499,00 kn dobijete domaći UHD televizijski produkt s više nego solidnim performansama i dobrom opremljenošću. S nestrpljenjem očekujemo nadogradnju android verzije na noviju verziju. Bolje ne može…

User Rating: 3.52 ( 10 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

S tabletom Meanit Tablet X25 TO GO na GO

Andrija Jovićević Tablet i SmartWatch idealna kombinacija za godišnji odmor Kolega Kruno Čosić je u …