27 studenoga, 2022 5:28 pm

Vipnet demonstrirao najveće brzine u mobilnoj i fiksnoj mreži

Fotografija - Adrian Jezina i Tomislav Makar
Adrian Jezina i Tomislav Makar

 

U mobilnom segmentu je u 4G+/LTE mreži demonstrirana  brzina od 300 Mbit/s, a u fiksnom segmentu je pomoću novog Docsis 3.1 standarda demonstrirana brzina od 2,1 Gbit/s. Kontinuirani porast podatkovnog prometa prisutan na globalnoj razini podrazumijeva snažne investicije u mrežne kapacitete kako bi bilo moguće održati i poboljšati razinu korisničkog iskustva. To potvrđuje nedavno istraživanje koje je za Vipnet provela agencija Prizma, a prema kojem su brzina interneta i kvaliteta mreže bitni za gotovo 75 posto ispitanika.

Koliko je kvalitetno korisničko iskustvo postalo značajno u svakodnevnoj upotrebi telekom usluga, najbolje demonstrira istraživanje Ericssona prema kojemu kašnjenje učitavanja videa s Youtube servisa podiže razinu nezadovoljstva za 3 posto, a jedna neželjena pauza nakon što video krene, podiže razinu nezadovoljstva za dodatnih 15 posto. Nadalje, razina stresa koja nastaje prilikom mobilnog kašnjenja usporediva je s gledanjem horor filma ili rješavanjem matematičkog zadatka. Globalna tehnološka kretanja prisutna su i Vip mreži pa tako već danas gotovo 35 posto ukupnog prometa u Vip mobilnoj mreži otpada na LTE. Razvoj mobilnih mreža prati eksplozija podatkovnog prometa pa je samo u drugom kvartalu ove godine podatkovni promet u Vip mobilnoj mreži povećan za 20 posto u odnosu na prvi kvartal. Više od 90 posto prometa prema društvenim mrežama u Vip mreži otpada na Facebook i Instagram pri čemu na Facebook otpada 66 posto, a na Instagram 25 posto prometa.

Osim same demonstracije brzine u mobilnoj mreži s brzinama do 300 Mbit/s, prikazan je i Ultra HD (4K) streaming video sadržaja preko Vip 4G+/LTE mreže. Vipnetovi sustavi već su danas spremni za prijenos 4K sadržaja koji ima 4 puta veću razlučljivost od klasičnog HD sadržaja, a korisnicima će biti dostupan u trenutku kad bude dovoljno TV sadržaja 4K kvalitete prilagođenog za hrvatsko tržište. Time se dugoročno osiguravaju tehnološke pretpostavke za pružanje visoke razine korisničkog iskustva

U srpnju je Vipnet obilježio pokrivanje 400 tisuća kućanstava vlastitom infrastrukturom koja omogućava brzine fiksnog interneta do 120 Mbit/s. Slično kao i u mobilnom segmentu, fiksni segment također je obilježen eksplozijom podataka pa su tako 2008. korisnici u prosjeku trošili 6 GB prometa godišnje dok 2016. ta brojka iznosi 68 GB. Demonstrirana brzina je 2,1 Gbit/s, dok je cjelokupna Vipnetova fiksna mreža spremna za nadogradnju na Docsis 3.1 tehnologiju koja će građanima u kućanstvima omogućiti brzine do 1Gbit/s. Docsis 3.1 tehnologija osim brzine nudi znatno poboljšanje korisničkog iskustva i veće kapacitete postojećih mreža. To znači gotovo 100 puta veće brzine interneta za krajnjeg korisnika uključujuči streaming televizijskog sadržaja, interaktivno igranje igara u realnom vremenu, daljinski nadzor doma itd.

VoLTE – sljedeća faza razvoja 4G mreža

Tijekom demonstracije prikazan je i VoLTE, poznatiji i kao Voice over LTE poziv. Naime, od početka implementacije LTE mreža, one su bile predviđene samo za podatkovni promet dok bi se prilikom uspostave poziva, mreža modificirala na 3G ili 2G kvalitetu. Razvojem 4G tehnologije omogućena je i uspostava poziva u 4G okruženju što omogućava značajno bržu uspostavu poziva, gotovo u realnom vremenu, još bolju akustičku kvalitetu govora, ali i veći kapacitet mreže odnosno mogućnost apsorpcije većeg broja korisnika po pojedinoj baznoj stanici. VoLTE će biti u široj upotrebi kad se na tržištu pojavi dovoljan broj uređaja koji podržavaju ovu funkcionalnost.

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Uhapšeni zbog nezakonitog “šerovanja” filmova i serija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za …