ožujak 30, 2020 12:57 pm

Uvod u DVB-S2 Multistream

Prebacivanje s DVB-S na DVB-S2 uvelo je značajna poboljšanja ne samo na strani signala nego i na sadržaj. Jedno poboljšanje koje nudi DVB-S2 standard je multistream tehnologija, koja operaterima omogućuje prijenos nekoliko transportnih tokova ili IP streaminga putem jednog satelitskog operatera na transparentan način. Čim se odašilje ili primi više od jednog stream, uređaj zamjenjuje nekoliko uređaja s jednim streamingom, čime se smanjuju troškovi opreme.

Kako radi:

Slika 1: Višestruki transportni prijenos prijenosa pomoću multistream tehnologije

Multistream tehnologija uključuje mehanizam u temeljnoj osnovnoj strukturi okvira koji kombinira višestruke prijenose i generičke tokove podataka. Modulator koristi samo pakete jednog streaminga za popunjavanje baznog okvira i pokreće novi za drugi tok. Okviri se zatim poredaju za prijenos. Pomoću 8-bitnog identifikatora u zaglavlju podneskog okvira, također poznatom kao identifikator ulaznog toka (ISI), osnovni pojasevi su određeni za određeni tok. Može se spojiti do 256 transporta i / ili IP streamsa.

Na temelju ISI, demodulator je sposoban odvojiti svaki tok, ali bez ikakvog sata referenca. Izlazna eksplozija suklja se s zahtjevima referentnih satova programa (PCR), koji se koristi u transportnim tokovima. Ove vremenske oznake prijenosa prijenosa upotrebljavaju se za vrijeme videozapisa i zvuka i dopuštaju samo podrhtavanje od 100ns, broj koji se ne može postići jednostavnim usrednjavanjem na FIFO razinu. U slučaju višestrukih transportnih tokova (MTS), multistream tehnologija pruža daljnji mehanizam za postizanje ispravne PCR poravnanje nakon prijema. Sinkronizacija ulaznog toka (ISSY) može dodati polje ISSY od 2 bajta ili 3 bajta na svaki paket prijenosnog toka koji sadrži vremensku oznaku kako bi se zajamčila konstantna brzina prijenosa od kraja do kraja. Kako bi se osiguralo da je demodulator sinkroniziran s modulatorom, sat brzine simbola služi kao referenca za ove vremenske oznake. Demodulator oporavlja ovaj sat od signala i, iskorištavanjem ISSY timestamps, svaki paket relizira se prema izlaznom sučelju na točno unaprijed određenoj točki vremena. PCR podrhtavanje ostaje unutar specifikacije.

Dodatni podatak  može se ukloniti nulti paketa brisanja (NPD), još jedna značajka multistream tehnologije. Null paketi se koriste za popunjavanje prijenosnog toka do određene stalne brzine prijenosa podataka i ne sadrže nikakve korisničke podatke. Budući da demodulator može oporaviti brzinu prijenosa podataka kroz ISSY, nema potrebe prenijeti sve nulte pakete. S omogućenom značajkom NPD, modulator će izbrisati do 256 uzastopnih null paketa i priložiti 1-byte counter vrijednost svakom paketu prijenosnog toka signalizirajući koliko je nulti paketa uklonjeno prije svog položaja. Nakon prijema, demodulator odmah ponovno stavlja odgovarajući broj nultih paketa kada raspakira transportni tok iz okvira osnovnog pojasa. Ovisno o strukturi streama, značajna količina dodatne propusnosti može postati dostupna putem NPD-a. Kada se koristi u kombinaciji s nižim prioritetnim podacima poput web prometa, signal se koristi na najučinkovitiji način.

Kada je u pitanju obavještavanje demodulatora o prilagođenoj prilagodbi moda, svaki DVB-S2 osnovni pojasni okvir ima zaglavlje 10 bajta osnovnog pojasa, gdje prvi bajt MATYPE-1 sadrži informacije o vrsti sadržaja. Tijekom analize baznog pojasa, demodulator ima znanje o tome jesu li ISSY i / ili NPD korišteni u modulatora ili koji je sadržaj u podatkovnom polju osnovnog pojasa. Kao što je već napomenuto, ISI se pohranjuje u drugom bajtu (MATYPE-2 bajt) osnovnog pojasa.

Slika 2: Ovaj dijagram prikazuje strukturu osnovice i izbliza pogled na zaglavlje / MATYPE-1 i primjer slijed 0xCA 0x67 0x05 0xF0

Prednosti multistream tehnologije:

Uvođenjem DVB-S2 multistream tehnologije, korisnici sada mogu kombinirati više transportnih tokova ili digitalnih tokova podataka u jedan satelitski nosač ili kombinaciju obje vrste podataka u primjeru DSNG. Nadalje, multistream nudi nekoliko važnih korisničkih pogodnosti. Prvo, svaki tok je neovisno konfigurabilan s potpunom kontrolom korisnika za odabir bilo kojeg broja tokova. Drugo, multistream omogućuje više značajki koje se nalaze u jednom uređaju. Čak i vanjski hranjeni osnovni pojasevi s vlasničkim sadržajem mogu biti dio sustava, a istovremeno imaju kontrolu prometa i signala kao dio istog uređaja. Konačno, pomoću jednog satelitskog operatera operatori mogu ostvariti značajne uštede u troškovima propusnosti.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Olimpijske igre odgođene za 2021

Andrija Jovićević Olimpijske igre ipak odgođene za 2021. Jedino o sportu šro se pričalo zadnjih …