27 studenoga, 2022 5:22 pm

Tvrtka Sony i dr. Anna Wilkinson otkrili su nove fanove popularne muzike – pse!

Sony animal

Sad je i službeno: ovi kućni ljubimci više vole Beyoncé od Beethovena

 

Stručnjaci iz tvrtke Sony znaju da se u glazbi najbolje uživa s najbližima, pa su povodom predstavljanja GTK-XB7 audio sistema velike snage organizirali istraživanje „Glazbene preferencije pasa“, kako bi otkrili kakve pjesme odgovaraju čovjekovom najboljem prijatelju. Studija je provedena u suradnji s dr. Annom Wilkinson, stručnjakinjom za percepciju kod životinja i članicom europskog Udruženja za ispitivanje ponašanja životinja (Association for the Study of Animal Behaviour – ASAB) te doktorandicom Nataliom Albuquerque.

Eksperiment je pokazao da gotovo dvije trećine ispitanih pasa (62 posto) spontano radije bira slušati modernu glazbu, u odnosu na klasične kompozicije koje je izabralo 38 posto pasa. Naime, kada im je dan izbor između dva žanra, psi su značajno češće birali i duže se zadržavali ispred zvučnika s popularnom glazbom nego s klasičnom, što sugerira da više uživaju u slušanju energičnih ritmova. Za potrebe puštanja glazbe tijekom eksperimenta korištena su dva Sony GTK-XB7 audio sistema tako što je pet parova pjesama (jedna popularna i jedna klasična) puštano istovremeno, nasumičnim redoslijedom i s nasumičnim rasporedom zvučnika, kako bi se osigurala objektivnost istraživanja. Kao stimulans su poslužile čuvene klasične kompozicije, poput „Male noćne muzike“ V. A. Mozarta i „Sedme simfonije“ L. v. Beethovena, kao i svjetski hitovi među kojima su „Single Ladies“ od Beyoncé i „Hound Dog“ Elvisa Presleya.

„Željeli smo dati novo značenje zabavi, a za to nema boljeg načina nego da pozovemo svoje krznene prijatelje da nam se pridruže na podiju za ples“, ističe Alberto Ayala, direktor odjela za video i zvuk u tvrtki Sony Europe.

Tvrtka Sony je u suradnji s inovativnom produkcijskom kućom Unit 9 kreirala i video koji prikazuje kako se kućni ljubimci zabavljaju uz hit Martina Garrixa „Animals“ i GTK-XB7 audio sistem velike snage. Ovaj bombastični audio sistem s dizajnom u jednoj kutiji odlikuje jedinstvena Sony EXTRA BASS tehnologija, koja koristi DSP tehnologiju za još snažniji zvuk, s dubokim bas notama koje su karakteristične za modernu elektronsku glazbu. U kombinaciji s raznobojnim trosmjernim osvjetljenjem koje prati ritam – linijska rasvjeta, strobo efekt ili rasvjeta zvučnika – GTK-XB7 donosi atmosferu noćnog kluba na svaku kućnu zabavu. Video „Party Animals“ pokazuje kako zečić mrda njuškicom u ritmu, dugodlake pse koji se prepuštaju snazi muzike te mačke koje ritmično „skaču“ na podiju za ples.

Napomene:

  • Za potrebe eksperimenta dobiveno je etičko odobrenje od Odjela za etiku Sveučilišta Lincoln u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i potpisani formulari suglasnosti od vlasnika.
  • U istraživanju je sudjelovalo devet odraslih pasa različitih rasa.
  • Pjesme koje su korištene kao stimulans u eksperimentu su:
Popularna muzika Klasična muzika
What Do U Mean – Justin Bieber Kanon u D duru –  Johann Pachelbel
Shake It Off – Taylor Swift Ples šećerne vile – Petar Iljič Čajkovski
Single Ladies – Beyoncé Mala noćna muzika – Wolfgang Amadeus Mozart
Animals – Martin Garrix Suita za orkestar br. 3 u D duru – Johann Sebastian Bach
Hound Dog – Elvis Presley Sedma simfonija – Ludwig van Beethoven

 

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Loewe OLED TV

Piše: Darko Brlečić Loewe je od svog postanka uvije bio drugačiji. Televizori s tom značkom …