23 siječnja, 2022 4:55 am

Tvrtka HDR10+ Technologies LLC pozdravlja pionire prihvaćanja tehnologije HDR10+

Uredio: Andrija Jovićević

HDR10+ Technologies LLC, zajedničko poduzeće tvrtki 20th Century Fox, Panasonic Corporation i Samsung Electronics, danas predstavlja prve certificirane proizvode i pionire u prihvaćanju programa licenciranja HDR10+. Panasonic i Samsung objavili su i da je implementirana  programska podrška za odabrane modele televizora iz 2018. za kućne korisnike koji će podržavati HDR10+.

HDR10+ predstavlja poboljšanje aktualnog standarda u branši – televizijskih formata High Dynamic Range (HDR) i HDR10. Kao nadogradnja verzije HDR10, HDR10+ dodaje svakoj sličici dinamičke metapodatke, a ti optimalni HDR podaci omogućavaju naprednim čipsetima vodećih proizvođača da stvaraju realističnu sliku na širem rasponu zaslona.

Program licenciranja HDR10+ i pripadajući logotip osiguravaju da proizvodi usklađeni sa standardom HDR10+ zadovoljavaju visoke standarde kvalitete slike te da je sačuvana izvorna namjera tvoraca filmskog sadržaja na sljedeće načine:

  • Certifikacija performansi zaslona tiče se preduvjeta za način prikaza, vršnu razinu svjetline, vršnu stabilnost svjetline, funkciju prijenosa i performanse praćenja točke te pokrivenosti gamuta boja.
  • Certifikacija za obradu metapodataka tiče se prijenosa i točnosti metapodataka u raznim sučeljima. Certifikacija performansi upravljanja prikazom odnosi se na mapiranje tonova na temelju metapodataka standarda HDR10+ kao što je čuvanje sjena.
  • Certifikacija za Ultra HD Blu-ray reproduktore tiče se obrade i točnosti prijenosa HDR10+ metapodataka preko HDMI sučelja.

Ovisno o kategoriji nositelja licence, moguće je dobiti certifikaciju putem samocertifikacije ili od ovlaštenog testnog centra (ATC, Authorized Testing Center). Prvi ovlašteni testni centri nadležni za HDR10+ su Allion i TTA.

HDR10+ Technologies, LLC aktivno sklapa partnerstva s tvrtkama iz multimedijskog ekosustava – dosad se već više od 80 tvrtki prijavilo za program licenciranja ili je prošlo kroz njega. Prijava za program licenciranja pristupačna je i ponuđena tvrtkama za proizvodnju sadržaja, proizvođačima zaslona i reproduktora/snimača Blu-ray diskova, proizvođačima set-top boxova, dobavljačima SoC-ova (sustava na čipu) i drugim tvrtkama – i to bez tantijema, samo uz nominalnu administrativnu naknadu.

Tvrtke koje su prihvatile HDR10+ navedene su na ovom web-mjestu: https://hdr10plus.org/current-adopters/

“Standardizirani postupak licenciranja omogućio je partnerima, među kojima su tvorci sadržaja te proizvođači televizora i drugih uređaja, da lako usvoje tehnologiju HDR10+“, rekao je Danny Kaye, izvršni potpredsjednik tvrtke 20th Century Fox i direktor tvrtke Fox Innovation Lab. „Doista smo ohrabreni interesom prvih imena koja su prihvatila ovu tehnologiju i proširila HDR10+ ekosustav koji će unaprijediti iskustvo gledanja svim publikama.“

20th Century Fox odlučio je uvrstiti HDR10+ u naslove koje će sljedeće predstaviti. Studio trenutačno razmatra plasman nekoliko naslova na tržište, a planira najaviti dostupnost u sljedećih nekoliko tjedana.

„Panasonic sa zadovoljstvom najavljuje da je kroz implementaciju ažuriranja programske podrške većina naših 4K modela iz 2018. sada certificirana za HDR10+, što znači da će naši gledatelji moći uživati u sadržajima upravo onako kako su to tvorci filma zamislili“, rekao je Toshiharu Tsutsui, direktor Panasonicova odjela za televizore.

“Oduševljeni smo što je većina naših linija proizvedenih za 2018. posve certificirana za HDR10+”, rekao je Bill Mandel, potpredsjednik odnosa u branši za tvrtku Samsung Research America. “Globalno surađujemo s drugim tvrtkama koje su prihvatile HDR10+, a proizvode alate, razvijaju vlastite SoC-ove i/ili linije televizora koji će biti usklađeni s tehnologijom HDR10+ te ponuditi korisnicima širok pristup vrhunskom HDR iskustvu.”

“Uzbuđeni smo što smo dio novog i obećavajućeg tehnološkog standarda HDR10+. Kao ovlašteni testni centar, Allion uvijek nastoji prestižnim tvrtkama i ustanovama poput HDR10+ Org. i ostalima koji su prihvatili tu tehnologiju ponuditi vrijednost. Naša je misija ponuditi bolja testiranja i iskustvo certifikacije, a to je i cilj ovog poslovnog pothvata“, rekao je Denver Mishima, voditelj odjela za standarde i usklađenost u tvrtki Allion Japan Inc.

“TTA je ponovno ushićena što može surađivati na predstavljanju najnovije HDR tehnologije s proizvođačima zaslona i multimedijskih sadržaja koji su prihvatili HDR10+. Sa zadovoljstvom ćemo ponuditi usluge testiranja i certifikacije za najnoviji program i logotip“, rekao je Park Yongbum, potpredsjednik tvrtke TTA.


Tvrtke mogu saznati više o programu licenciranja i logotipu HDR10+, uključujući krajnje specifikacije i ugovore za sve uključene u program, na web-mjestu http://www.hdr10plus.org.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Samsung na CES 2022 sajmu predstavio

  Marina Barić Najnovije modele MICRO LED, Neo QLED i Lifestyle televizora Tvrtka Samsung Electronics …