18 lipnja, 2021 10:25 am

Türksat 5A na poziciji 31E

Türksat 5A  na poziciji 31E Images?q=tbn:ANd9GcRiUmoXMKVesP2uCeWZEq9cJM50M2Uvkxjcmg&usqp=CAU

Ministar prometa i infrastrukture Adil Karaismailoglu objavio je da je novi telekomunikacijski satelit Türksat 5A dostigao ciljnu orbitalnu poziciju od 31°E ,3. maja 2021. godine. Ispitivanja na satelitu trajaće oko mesec dana,u junu će novi satelit početi sa radom.Turska želi postati lider u regiji i vodeći svetski igrač zahvaljujući svojoj satelitskoj distribuciji televizijskih i radio programa.Türksat 5A lansiran je 7. januara 2021. s rta Canaveral uz pomoć rakete-nosača Falcon 9. Faza uspona na geostacionarnu orbitu uz pomoć elektromotora trajala je nekoliko meseci. Elektromotori troše manje goriva od konvencionalnih tečnih raketnih motora, ali proizvode manje potiska i cela operacija je trebala trajati duže.

Očekuje se da će satelit pružati usluge više od 30 godina. To će biti moguće zahvaljujući električnom pogonu.Türksat 5A pokrivaće Tursku i Evropu, Bliski Istok, Severnu Afriku, Srednji zapad i Južnu Afriku, kao i područje oko Mediterana, Egejskog i Crnog mora.Još jedan telekomunikacijski satelit pod nazivom Türksat 5B privodi se kraju. U svemir će biti lansiran tokom četvrtog kvartala 2021. godine, a funkcionisaće na poziciji  42°E, gde će povećati postojeći kapacitet prenosa podataka u Ka opsegu 15x. Pružit će napredne usluge kopnenoj, vazdušnoj i pomorskoj industriji, fokusiraće se na tržište komercijalnih brodova i vazdušnog transporta. Satelit Türksat 5B pokrivaće celi Bliski istok, Persijski zaliv, Crveno more, Sredozemno more, Severnu i istočnu Afriku, Nigeriju i Južnu Afriku.Još jedan satelit Türksat 6A se razvija i proizvodi iz nacionalnih fondova. U svemir će biti transportovan tokom 2022. godine.

Komentari

comments

O satelit74

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

Kurdska AVA Entertainment HD napustila Hot Bird 13E

Kurdska televizijska stanica AVA Entertainment HD zaustavila je emitiranje putem satelita Eutelsat Hot Bird 13C …