3 prosinca, 2022 7:40 am

Turistička antenska instalacija

Autor: Darko Brlečić

Rad u turističkoj industriji podrazumijeva  puno faktora, posebice u privatnom sektoru. Na našim prostorima privatni sektor se dobrim djelom oslanjao na iznajmljivanje apartmana s pogledom na obalu. To je između ostaloga uključivalo određene smještajne kapacitete i prateći tehnički standard. Nažalost, u zadnjih tridesetak godina smještajni kapaciteti su u malom postotku povećani, dok tehnički standard je ostao na istoj razini. Dakle, bez kvalitativnog pomaka. U zadnjih dvadesetak godina smo svjedoci porasta želja i prohtjeva raznih kategorija turista. Neki žele moderno opremljenu kuhinju unutar apartmana, dok drugi preferiraju postojanje bežičnog interneta i moderne zemaljsko/satelitske televizije.

Ovo potonje više sliči na loše amaterske izvedbe negoli na ozbiljan rada na antenskoj instalaciji. Tako, zadnjih par godina prolaska kroz razna turistička mjesta sam bio više nego neugodno iznenađen. Supruga i moja malenkost nismo ovisnici o televiziji i pratećem programu, ali znamo da za određen iznos treba ipak s vremena na vrijeme ulagati, obnavljati. Nije dovoljno lupiti cifru od 50, 60 ili 70 eura i očekivati da će se gost ponovno vratiti iduće sezone.

Primjer br. 1 – Kako antenska instalacija za zemaljske programe ne bi smjela biti posložena. Na slici se vide tri antene koje doslovce leže jedna na drugoj s nestabilnim stupom. Konektori na njima su dobrano korodirali, tri antenska kabla plešu na malo jačem vjetru.

Primjer br.2 –  Satelitska antenska instalacija bazirana na dva mala satelitska tanjura pomalo nepravilno postavljenih u smjerovima, sa  starim konverterima i kabelom požutjelim od starosti koji samo što se ne odvaja od konektora. Također loše odrađen posao, koji bi možda prije cca 20-tak godina prošao. Međutim, standardi su se ne samo promijenili nego i značajno otišli naprijed.

Primjer br.3- CRT televizor s dva odvojena prijemnika za zemaljsku i satelitsku televiziju. U današnjim uvjetima to je prošlo vrijeme. Takva postava ne smije biti u apartmanima za koje se traži preko 50 eura po danu. Moderni LCD televizori više nisu skupi, a njihova opremljenost olakšava sve vrste antenske povezivosti. Osim toga , njihove dimenzije zauzimaju daleko manje prostora negoli nekadašnji CRT modeli, te uljepšavaju sliku o apartmanskom smještaju.

Završna misao

Ulaganje u vlastiti posao, obrt, turističku djelatnost zahtjeva s vremena na vrijeme određena financijska sredstva. Ulaganja nužno ne moraju biti visoka, ali trebaju biti svojevrstan uvid u ozbiljnost posla. U ovom slučaju, ulaganja u antensku infrastrukturu su poželjna kako za vlasnike t ako i za potencijalne goste koji kada vide određene pomake rado će se vraćati na ta mjesta. Držim da turističke zajednice na našoj obali mogu tome pomoći tako što mogu nuditi preko tehničkih udruga unaprjeđenje ponude. Netcro udruga (http://www.net-cro.hr/) zasigurno može pomoći oko obnavljanja internetskih mreža i raznih antenskih instalacija.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Novi MediaTek Čipset

Od iduće godine televizori i pametni uređaji bit će još bolje opremljeniji. Za to je …

Odgovori