siječanj 25, 2020 8:29 am
Početna / Testovi / TV/Projektori / Toshiba 55L7463D Full HD 3D TV

Toshiba 55L7463D Full HD 3D TV

Autor: Darko Brlečić

Toshiba 55 L7463 D

Odabir uređaja za testiranje nije lak posao, zapravo sve se svodi na to što je trenutno zanimljivo našem tržištu odnosno što uvoznik ili trgovina želi predstaviti svojoj publici. Posebno se to odnosi na sve širu ponudu takozvanih pametnih tankih televizora. Ponuda televizora na HR tržištu se kreće od starosjedioca kao što su Sony, Panasonic, Philips pa sve do snažne Korejske konkurencije u obliku LG-a i Samsunga. Ovakvu konstelaciju snaga zna poremetiti netko čiji glavni biznis nije konzumna elektronika i televizori nego prijenosna računala i tehnološke inovacije. Pogađate o komu se radi ? Ne ? Radi se o inovativnom Japanskom proizvođaču – Toshibi.

U redakciju je stigao 55 inčni televizor pod imenom 55 L7463 D ovjenčan s Red Dot nagradom za dizajn. Za cijenu od 9499,00 kuna kupac dobiva 55 inčni Full HD Direct LED 3D televizor koji posjeduje IPS zaslon, vlastito – CEVO – sklopovlje za obradu slike i zvuka, Smart Cloud tv opciju, AMR+ čipset od 1500 Hz-a, Wi Fi bežično povezivanje s računalnom mrežom, te WiDi 4.0 sklop za bežičnu povezivost s računalom. Naime, WiDi 4.0 (Wireless Display) sklop služi tome da televizor postane bežični monitor koji se može povezati s računalom a naravno računalo također mora posjedovati identičan sklop.

Po proizvođačevim specifikacijama ovaj televizor koristi Direct LED pozadinsko osvjetljenje potpomognuto s CEVO i HDR sklopovljem koje treba omogućiti do 75% širi spektar boja i snažnije pozadinsko osvjetljenje. Tehnološki progres televizora je zadnjih godina toliko odmakao da se mogu razaznati krucijalni pomaci kod reprodukcije video zapisa. Tako većina proizvođača koristi Edge LED tehnologiju pozadinskog osvjetljenja dok proizvođači poput Toshibe koriste Direct LED tehnologiju pozadinskog osvjetljenja. Naime, ta tehnologija ima nešto skuplji proizvodni proces u odnosu na Edge LED, a i sami televizori su nešto deblji i ne spadaju u kategoriju modernih lifestyle uradaka. Televizori koji koriste Edge LED pozadinsko osvjetljenje imaju smještene LED diode po rubnim dijelovima ekrana a kvaliteta rada tog osvjetljenja ovisi o proizvođačevoj implementaciji. Direct LED tehnologija pozadinskog osvjetljenja omogućuje to da LED diode pokrivaju kompletan zaslon što u konačnici rezultira homogenošću slike, kvalitetnijim prikazom pokreta objekata, kontrastnog raspona i raspona boja.

Slika1_Toshiba-web

Dizajn i opremljenost

Testirani model televizora izrađen je u potpuno crnom kompaktnom kućištu s tankim rubovima. Stolni stalak je smješten na središnji dio televizora što mi se čini daleko praktičnije negoli da posjeduje nogice smještene na rubnim dijelovima kao što to preferira Philips a lakše ga je smjestiti u prostor. Stražnji dio televizora složen je minimalistički, svi priključci su smješteni na lijevoj strani dok se pri dnu nalazi malo zadebljanje unutar kojega se nalaze zvučnici. Toshiba L 7463 DG posjeduje DVB-T/T2, DVB-S/S2 i DVB-C tunere. HDMI i USB priključaka ima dovoljno za modernu multimedijalnu povezivost.

 Slika2_daljinac

Daljinski upravljač

Slika3_daljinac2Priloženi daljinski upravljač je vrlo lagan ali istovremeno kompaktan. Napravljen je od kvalitetne plastike. Svojim dimenzijama malo odskače od daljinaca ostalih proizvođača, tipke su malo veće i deblje pa se i starije osobe mogu s njim lako služiti. Navigacijska tipka je smještena u sredini dok se oko nje nalaze direktne tipke za sve vrste postavki i EPG. Uglavnom daljinski upravljač fino leži na dlanu i lako je uporabljiv.

 

3D naočale

Toshiba 55 L7463 DG posjeduje 3D opciju s pasivnim naočalama a u paketu dolazi 4 komada pasivnih polarizirajućih naočala. Proizvođač preporučuje da korisnici koji nose naočale u svakodnevnom životu trebaju zajedno koristiti Toshiba naočale. Naočale su vrlo lagane a njihov dizajn podsjeća na sunčane naočale koje su koristili FBI agenti ranih 60-tih godina.

Slika4_3dnaočale

Multimedija

Multimedijalne značajke sadrže razne programe, serije, povezivost s računalnom mrežom , internetskom pretragom mrežnih radio-postaja kao i posebne aplikacije koje Toshiba preferira. Kod otvaranja startnog sučelja korisnik može odabrati manji broj slobodnih glazbenih kanala tipa koncerata Berlinske Filharmonije gdje ljubitelji klasične glazbe mogu doći na svoje uz vrhunsku izvedbu u glazbi i slici, dok je za ljubitelje stranih vijesti s bogatim video prilozima postoji Euronews kanal. Uglavnom, da ne idem u širinu preko Toshibe je moguće gledati raznolik spektar slobodnih internetskih tv kanala.

Slika5_klasicnaglazba_kanal.jpeg

Slika6_euronews_kanal.jpeg

Da ne zaboravih na listi multimedijalnih opcija se nalazi i WiDi povezivanje s računalom, zgodno rješenje iz Intela u svrhu da Vaš televizor glumi bežični monitor i to prilično veliki, u ovom slučaju to je nemalih 55″ inča – 140cm.

Slika7_aplikacije.jpeg 

Slika, zvuk i ostala veselja

Sustav postavki izbornika kod Toshibe otvara se postavkama za podešenje slike. Postoje različiti načini odabira slike, a između njih najviše upadaju u oči : Hollywood Day, Hollywood Night i Hollywood Pro. Uz uporabu postavke Auto view kao i napredne mogućnosti zvane Colour Master (aktivacija upravljanja primarnim i sekundarnim bojama ) omogućena su fina podešenja. Video ekvalizacija je cjelovita s puno mogućnosti kalibracija. Ovdje spomenuta postavka Hollywood Pro uz postavljanje oštrine na vrijednost – 0 – i Gama točke na 2.4 pokazala se savršenim. Podešenja su rađena u polumračnom prostoru kakav inače koriste ljubitelji klasične televizije i video zapisa.

Slika8_test_uzorak.jpeg

Sherlock Holmes – A Game of Shadows – film u kojem se vodi mentalni sraz između Sherlocka Holmesa i Dr.Moriartyja reproduciran preko Panasonic BDT 700 Blu- ray playera na rezoluciji 1080/ 24p prošao je tečno, ugodne slike bez podrhtavanja. Rekreacija spektra tamnih boja koje dominiraju u tom filmu je nadprosječne kvalitete, dobrano se mogu primijetiti razlike u nijansama sive, smeđe i plave boje. Zbog Direct LED pozadinskog osvjetljenja kontrast je iznimno dobar, a struktura lica glumaca je fino razrađena. temperatura boja tendira prema hladnom što mi se čini boljom opcijom negoli da ide prema toplini, jer je lakše razaznati pokrete objekata u tamnoj pozadini. Zvuk koji prati slikovne performanse odiše dinamikom i detaljnošću, ni traga plošnosti koja se može primijetiti kod modernih tankih LED LCD televizora. Ukupan tonalni dojam je više nego poželjan.

Slika9_SherlockHolmes_film.jpeg

Kod 3D prikaza potrebno je podešenje staviti u automatski mod. Filmski predložak Life of Pi je vrlo dobro odrađen, slika je vrlo glatka a dubinski efekti su postojani. U prikazu scene gdje glavni protagonist u spasilačkom čamcu se bori za preživljavanje s Bengalskim tigrom , prelet riba s jednog kraja na drugi je gladak, boje su hladne i postojane. Kod scenskog prelaza gdje danje svjetlo zamjenjuje sumrak dolazi do blagog pada rezolucije i manjeg gubitka svjetline. To i nije neki veliki nedostatak jer ipak se ovdje radi o pasivnoj 3D varijanti, kod nje postoje određena ograničenja. Ali sve u svemu užitak gledanja nije narušen

 

Tehničke specifikacije

 • Ekran : IPS 139 cm(55″)
 • Direct LED TV 3D
 • Full HD 1920x1080p
 • Smart Cloud TV
 • Dual Core X2 procesor
 • 1500 Hz
 • DVB-T/C/T2/S/S2
 • DLNA, WiFi, WiDi
 • Priključci: 4xHDMI, 2x USB
 • 4x 3D Pasivne polarizirajuće naočale
 • Prosječna maloprodajna cijena: 9.499,00 kn

 

Ustupio:

Toshiba Hrvatska

Koledinečka 3

10000 Zagreb

Tel: 091/192 00 00

www.toshiba-croatia.com

Zaključak

Dizajn - 85%
Mogućnosti - 90%
Uloženo/dobiveno - 90%
Kvaliteta slike - 95%
Kvaliteta zvuka - 86%

89%

Ukupan dojam

Na kraju svega došao sam do trenutka kada trebam dati zaključak o testiranom televizoru. Toshibino geslo - Leading Innovation - može se upotrijebiti kod ovog tv uređaja. Prije svega tu mislim na dobro izbalansiran odnos CEVO sklopovlja za sliku/zvuk i Direct LED pozadinskog osvjetljenja. U odnosu na konkurenciju iz Philipsa i Samsunga ovdje nema tzv. pozadinskog zamućenja koje se zna javljati kod LED LCD televizora. Kvaliteta slikovnog prikaza je postojana a Direct LED pozadinsko osvjetljenje daje potrebnu homogenost. Grafičko korisničko sučelje je vizualno atraktivno, male ikone koje ilustriraju stavke unutar izbornika su tako postavljene da i početnik će se lako snalaziti kod podešenja televizora. Multimedija nije nešto posebno bogata, ali zato WiDi funkcija je izdvaja od konkurencije. Za cijenu od 9499 kuna korisnik dobiva televizor koji će pružati zadovoljstvo na duge pruge.

User Rating: 4.63 ( 4 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

AOC C3583FQ, nova perspektiva monitora

Autor: Darko Brlečić Nova perspektiva Pojavom prvih zakrivljenih zaslona došlo je odmaka u promišljanju, odnosno …