1 srpnja, 2022 10:20 pm

TECHNICS SL-1500C – Test

Povratak fundamentalnom užitku

                                                                                   Sluša i piše: Darko Brlečić

Život je toliko kratak da treba svaki trenutak kvalitetno proživjeti  iskoristiti ponuđene mogućnosti. Jednostavno uživati u svemu ! Jedan od ljudskih užitaka je slušanje glazbe. Glazba je svojevrsna duševna hrana, nje nikad dosta, nikako se je ne možemo  zasititi. Ovo pišem zato što jer predmet ovog članka nije OLED TV, niti soundbar, niti Blu ray reproduktor, nego gramofonska integracija. Da, dobro ste pročitali, gramofonska integracija. Iz Panasonica na testni  panel je stigao gramofon poznatog imena – Technics. Model nosi oznaku SL-1500C !

Prepoznatljiv dizajn

SL-1500C je dizajniran za širu publiku koja posjeduje značajne količine vinilnog zapisa te ne tendira prema audiofilima. Model SL-1500C je zapravo nastavak povratka legendarnog DD koncepta (Direct Drive motor).  Model SL-1500C koristi isti koncept i materijale kao stariji brat SL-1200MK7,a to je motor bez jezgre s mogućnošću glatke rotacije.Ima veliki okretni moment, tehnologiju kontrole motora koja je derivat iz razvoja Blu ray reproduktora a ona vrši stabilizaciju rotacije dvoslojnog kompaktnog tanjura (tanjur izrađen od kombinacije lijevanog aluminija i gume). Kućište gramofona je sazdano od kombinacije aluminija i staklenih vlakana a sve u svrhu smanjivanja vibracija i izobličenja kod reprodukcije.

Opremljenost

Model SL-1500C je solidno opremljena gramofonska integracija koja omogućuje uz malo strpljenja jednostavan užitak u vinilnom zapisu. Unutar paketa se nalazi odvojivi tanjur, odvojiva školjka/nosač s predinstaliranom Orotofon 2M RED MM gramofonskom zvučnicom, bazni interkonekcijski kabel, tanki vod za uzemljenje, strujni kabel, glavni uteg za gramofonsku ručku i dodatni pomoćni uteg, adapter za singl. ploče, poklopac i jednostavne upute za rukovanje.

Technics SL-1500C je dizajniran tako da ostavlja mogućnost dvostruke povezivosti s amplifikacijom ili receiverom. Prva mogućnost se odnosi na spajanje  priloženim RCA interkonekcijskim kabelom za zasebnu fono sekciju, dok je druga mogućnost korištenje integrirane fono sekcije iz koje se može koristi spajanje interkonekcijskim kabelima na kakav AUX ulaz na pojačalu, stereo ili surround receiveru.

Podešavanje

Iako je ova gramofonska integracija jednostavna za slaganje i podešavanje, te uz bogati slikovni prikaz u uputama ne može se ništa promašiti, ipak je potrebno barem osnovno znanje o podešavanju ručke i parametar, te bazni alat koji omogućuje da sve bude na svojem mjestu. Tako  je od alata potrebno posjedovati libelu za horizontiranje uređaja (korekcija vodoravnosti ravnih ploha).Naime, jedan od glavnih uvjeta za ispravan rad gramofona je smještaj u 100-postotnoj vodoravnoj poziciji.

Analogna ili digitalna vaga je mjerni instrument za precizno podešavanje kontrautega smještenog pri samom kraju ručke. Ova vrsta podešenja je stvarno jednostavna i precizna a time se mjeri vertikalna gazna sila u rasponu od 0.1 do  100 grama. Navedeno je vezano uz gramofonsku zvučnicu. Podaci o masi gramofonske zvučnice i preporučenoj gaznoj sili se dobivaju u posebnoj tehničkoj brošuri zajedno s zvučnicom. U slučaju priložene zvučnice Ortofon 2M Red preporučena vrijednost je 1.8g . Nakon ove radnje potrebno je podesiti parametre Anti-skating force (sila protiv proklizavanja). Vrijednost mora biti identična kao i u prethodnoj radnji. Vrijednost ove radnje očituje su u potpunoj ravnoteži između lijevog i desnog kanala, minimaliziranja izobličenja, te da igla ostane uvijek u centru brazde kako ručka prelazi preko ploče.

 

Protraktor ili kutomjer je mjerni instrument koji pomaže kod usklađivanja igle /zvučnice kod dodirivanja površine brazde na ploči pod adekvatnim kutem.Ukoliko postoji odstupanje onda se moraju lagano odviti vijci koji drže zvučnicu na nosaču te nježno podesiti/poravnati zvučnicu i zatim ponovno pričvrstiti vijke. Za ovakve radnje postoji  mnoštvo kratkih video uradaka na youtube kanalima, ponekad je dobro to pogledati, naravno to se odnosi na one koji nisu vješti s podešavanjem gramofonske integracije.

Slušni test

Iako na prvi pogled netko neupućen može primijetiti da je SL-1500C sličan DJ modelima kao što je 1200MK7, on to nije. Ovdje nema funkcije Pitch-control niti dodatne regulacije kod podešavanja brzine okretaja i dodatne LED lampice. Doduše model SL-1500C posjeduje S-Shape ručicu koja se nalazi i kod modela SL-1200MK7, ali je ovdje fino usuglašena s priloženom Ortofon 2M Red zvučnicom u svrhu što bolje sonične prezentacije audiofilskog tipa. Ta fina usuglašenost na relaciji Technics-Orotofon je iznjedrila nove sate glazbenog užitka. Meni osobno drag vinilni zapis iz filma Once Upon a Time in America -redatelja Sergia Leonea, gdje je  Ennio Morricone svojim kompozicijama i orkestracijom podignuo filmsku umjetnost na višu razinu ne ostavljajući mjesto ravnodušnosti. Technics se odlično snalazi u svim situacijama a to se posebno odnosi na tihe pasaže kod orkestralne izvedbe. Dinamika i mikrodinamika je prikazana s punim entuzijazmom, dušu dalo za fino opuštanje u naslonjaču.

Belafonte at Carnegie Hall je jedinstven koncert koji datira iz davne 1959 godine, kada tehnologija snimanja i reproduciranja nije bila tako na zavidnoj razini kao danas, te je onda bilo potrebno maksimalno ljudsko umijeće da se stvori trajan proizvod.Ovaj dvostruki LP album je izazvao posebno uzbuđenje Harryja Belafontea na vrhuncu njegove popularnosti. Ova legendarna snimka je sazdana od dva uzastopna izvođenja identičnog materijala, Belafonte u Carnegie Hallu, osim toga ona je bila svojevrsna  anomalija u vrijeme kad su se izvan studijskog okruženja snimali samo tzv. veseli albumi. Belafonteovo majstorstvo pred publikom nikada nije bilo bolje prikazano nego ovdje, majstorstvo zbog čega je postao jedan od najpopularnijih koncertnih izvedbi u povijesti. Producent Bob Bollard i vođa orkestra Bob Corman spretno su integrirali 47-skladbeni orkestar u kompaktnu cjelinu izvedbu, ali također znali kada i kako pridružiti Belafonteu malu kombinaciju dviju gitara, bass sekcije i udaraljki.Posebnost ovog koncerta je pozicioniranost mikrofona kod glavnog vokala i pratećeg sastava. Ta pozicioniranost je omogućila da se na snimci mogu razabrati pozadinski glasovi publike odvojeni od pozornice, a opet kao integrirani dio koncertne snimke. Technics se i u ovom slučaju snalazi besprijekorno, ocrtavanje dubine i širine pozornice je neupitno, kao i prikaz timbralnog spektra svakog instrumenta, a ovdje toga ima napretek.

Gramofonska integracija mora na ovaj ili onaj način zadovoljiti svojeg vlasnika, a Technics nije izbirljiv po tom pitanju. Što se stavi na njegov tanjur to on bez ikakve zadrške odsvira.Tako se nakon dužeg vremena izvrtio blues album JOE BONAMASSA  An Acoustic Evening At The Vienna Opera House. Album datira iz 2013 godine, te je pobrao odlične kritike. Trodimenzionalna prezentacija koncertne izvedbe je uključivala i međusobni odnos među glazbenicima na pozornici kao i njihovu strast prema toj vrsti muzike. Prezentirani tonalni prikaz i upečatljiv punch u donjem registru ne ostavljaju mjesta ravnodušnosti, naprotiv traži se još…

Integrirana phono sekcija kod SL-1500C je puni pogodak, ipak znatno olakšava uparivanje s ostatkom audio/video sustava a još k tome odlično zvuči. Ovo posebno naglašavam jer je korelacija između zvučnice u ovom slučaju Ortofon2M Red i integrirane phono sekcije vjerojatno najbitnija stavka gramofonske integracije. Ta korelacija kreira završni proizvod, a ovdje se radi o kvaliteti zvučne izvedbe. Vrlo bitna stavka je kvaliteta reprodukcije akustičnog zapisa ,bez prisustva amplificiranih instrumenata, raznih filtera šumova i redukcije dinamike.Bossa Nova odnosno brazilska jazz izvedenica je pravi primjer klasičnog pristupa sviračkoj kombinaciji akustične gitare , udaraljki i puhačkih instrumenata. Antonio Carlos Jobim-WAVE ogledni primjerak iz davne 1967 godine je odsviran na visokoj razini s impresivnom količinom detalja, istinskom demonstracijom atmosfere brazilskih jazz klubova iz tog vremena, pravi 3D sonični prikaz, a to je ono čemu ljubitelji crnih ploča teže.

Tehničke specifikacije:
Tip: Direktni pogon (DD)
Ručka: Lagano zakrivljena (S Shape)
Headshell: Odvojiva
Auto lift: Podesiv
Broj okretaja: 33,45,78
Zvučnica: Ortofon 2M Red(MM)
Phono sekcija: Integrirana
RCA izlaz: DA

Prosječna maloprodajna cijena: 8.000,00 kn

Ustupio:
Panasonic Hrvatska
Brune Bušića 27
10020 Zagreb

Ukupan dojam

Ukupan dojam - 9.1

9.1

Technics SL-1500C je kao povratnički model za audiofile i onima koji se tako osjećaju pun pogodak. Njegov prepoznatljiv vizualni dizajn, unaprijeđeni transportni motor,lakoća podešavanja, priložena zvučnica Ortofon 2M Red(cijena 800kn) , odabir povezivosti s pojačalom i odličan zvuk jednostavno su mamac za one koji žele bez opterećenja uživati u zvuku vinilnih ploča. Topla preporuka... Za:  Visoku kakvoću  fizičke izrade, lakoću podešavanja, priložena Ortofon 2M Red zvučnica, odlična phono sekcija i odličan zvuk pamtljiv na duge staze, Protiv: Ništa posebno

User Rating: 4.65 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Laka konjica za dobar zvuk -TEST

Panasonic SC-HTB490 Piše: Darko Brlečić Nakon kraćeg vremena na testnom panelu ovog portala našao se …