1 prosinca, 2023 11:35 pm

Technics SL-1200M7L

Piše: Darko Brlečić

  1. godišnjica legendarnog modela koji je između ostaloga obilježio početke DJ kulture

Bezjezgreni motor kao glavna baza

Sustav izravnog pogona upotrebljava motor koji se sporo okreće kako bi izravno pokretao podlogu za tanjur gramofona. Ovaj sustav ima višestruke prednosti. Omogućuje visoko učinkovitu izvedbu, poput točnosti rotacije i moćnoga zakretnog momenta, ne zahtijeva zamjenu dijelova i jamči dugotrajnu pouzdanost u radu. S druge strane, za sustav izravnog pogona zabilježena je nepravilnost rotacije poznata kao „cogging“. Za SL-1200M7L razvijen je novi bezjezgreni motor s izravnim pogonom. Ovaj motor ima bezjezgreni stator. Uklanjanjem jezgre (željezne jezgre) iz statora, otklonjen je temeljni uzrok „cogginga“. Usto, magnetska sila magneta rotora unaprijeđena je na najvišu moguću razinu te je optimiziran razmak između bezjezgrenog statora i magneta rotora, čime se postiže zakretni moment iznimne performanse jednak modelu SL-1200M7L. Odlikujući se glatkom rotacijom i moćnim zakretnim momentom, ovaj motor točno i vjerno reproducira zvuk s brazde na analognoj ploči.

Prilagodljive funkcije za različite načine reprodukcije

Prilagodba zakretnog momenta / brzine kočenja
Najnovija tehnologija upravljanja digitalnim motorom, koja se oslanja na spoznaje razvoja Blu-ray diskova, primjenjuje se za unapređenje prilagodbe tako što omogućuje pojedinačnu prilagodbu zakretnog momenta i brzine kočenja u četiri koraka.

Funkcija upravljanja nagibom omogućuje precizno podešavanje brzine rotacije u rasponu od ±8 % / ±16 %. To je moguće zahvaljujući digitalnom upravljanju, od otkrivanja položaja klizača do upravljanja rotacijom motora, bez nepotrebnoga digitalno-analognog pretvaranja. To uvelike unapređuje praćenje za točnu i stabilnu prilagodbu nagiba.

Funkcija obrnute reprodukcije
Funkcija obrnute reprodukcije, koja donosi nove kreativne mogućnosti, prvi se put pojavila sa serijom SL-1210. Uz 33-1/3 i 45 okretaja u minuti, podržava i brzinu rotacije od 78 okretaja u minuti.

Prilagodba brzine zakretnog momenta / kočenja, prekidač brzine rotacije i obrnuta reprodukcija mogu se prilagoditi pomoću prekidača na glavnoj jedinici.

Gramofonska ručka

Gramofonska ručka, koja se godinama upotrebljavala na vodećoj DJ sceni, nasljeđuje značajke izuzetno pouzdane univerzalne tonske ručke u obliku slova S sa statičkim uravnoteženjem. Pomoću izuzetno preciznih ležajeva postiže veću osjetljivost pri inicijalnom pokretu od modela SL-1200M7L. Na taj se način precizno prati brazda gramofonske ploče kako bi se postigle izvrsne performanse praćenja s minimalnim preskakanjem gramofonske igle u teškim uvjetima reprodukcije poput grebanja.

LED Osvjetljivač gramofonske igle

Osvjetljivač gramofonske igle odlikuje se novom potisnom strukturom za intuitivan rad i dolazi uz izuzetno jarku i dugotrajnu bijelu LED rasvjetu. Koraci su poduzeti kako bi područje i jačina osvjetljenja pružili poboljšanu vidljivost vrha igle čak i u mračnome okruženju.

Antivibracijsko kućište

Kućište, koje je ključno za smanjenje vanjskih vibracija, odlikuje se tehnologijom pojačavanja kvalitete zvuka dobivenom kroz razvoj visokokvalitetnih okretnih tanjura. Kućište od lijevanog aluminija čvrsto je ugrađeno pomoću posebnog materijala koji se sastoji od ABS plastike sa staklenim vlaknima kako bi se omogućila dvodijelna konstrukcija. Ovaj posebni materijal velike čvrstoće i metalno kućište unapređuju krutost i smanjenje vibracija, čime se omogućuje fantastična reprodukcija zvuka. Izolacija se sastoji od opruge i gume za pružanje optimalnih frekvencijskih svojstava. Osim što osigurava visoku kvalitetu zvuka i sjajnu otpornost na zavijanje, također učinkovito isključuje vanjske vibracije u uvjetima jakog ozvučenja.

Povodom obilježavanja 50. godišnjice serije SL-1200, ovaj je model ograničenog izdanja dostupan u sedam boja po uzoru na uličnu DJ-kulturu. Svaka se boja odlikuje zlatnom gramofonskom ručkom i posebnom značkom s ugraviranim serijskim brojem.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

MoFi MasterDeck

Novi MoFi MasterDeck ima potpuno novu dvostruku okretnu ručicu od 10 inča od karbonskih vlakana …

Odgovori