22 siječnja, 2022 1:36 pm

Superiorna kvaliteta premium fotoaparata Sony ɑ99 II

sony_a99ii

Tvrtka Sony je predstavila je novi premium ɑ A-mount fotoaparat sa zamjenjivim objektivima ɑ99 II, nasljednika poznatog modela ɑ99. Ovaj uređaj kombinira najbolje i najnovije Sony tehnologije u području digitalnog snimanja, kao što je autofokusni sistem s hibridnom faznom detekcijom, s ekskluzivnim svojstvima Sony A-mount fotoaparata, kao što je tehnologija prozirnog ogledala (Translucent Mirror Technology – TNT). Rezultat je fotoaparat koji nudi superiornu, profesionalnu kvalitetu, idealan za fotografiranje očaravajućeg svijeta divljine i sportskih spektakala.

Novi autofokusni sistem s detekcijom faze nudi „neprekidno fokusiranje“ i prva je implementacija 4D FOCUS sistema u fotoaparatima punog formata iz ɑ serije. Ovaj autofokusni sistem omogućava senzor s preciznih namjenskih 79 točaka s faznom detekcijom i ravni fokusa, uparen s 399 točakai s faznom detekcijom. Cilj je postizanje niza od 79 hibridnih ukrižanih autofokusnih točaka koje pružaju nevjerojatno precizan autofokus i napredno praćenje brzih subjekata u pokretu. Osim toga, u nedostatku pokretnog ogledala, tehnologija prozirnog ogledala omogućuje kontinuiranu funkcionalnost autofokusa, dok prikaz ostaje nepromijenjen tijekom svakog režima snimanja, uključujući pregled uživo i snimanje video zapisa. U usporedbi s drugim fotoaparatima, uvjeti slabog osvjetljenja ne predstavljaju problem za ɑ99 II – precizni autofokus adekvatno funkcionira i pri nivou osvjetljenja od EV-4.

Protok podataka kroz uređaj je redizajniran kako bi omogućio visoku rezoluciju i uzastopno snimanje pri visokim brzinama snimanja. Novi prednji LSI procesor u kombinaciji sa senzorom, BIONZ X procesorom, kao i novim okidačem, omogućavaju uzastopno snimanje brzinom do 12 kadrova u sekundi  s AF/AE praćenje, uz korištenje pogodnosti senzora od 42,4 megapiksela. Zahvaljujući ovim unaprjeđenjima, rezultat su nevjerojatno detaljni video zapisi, čak i pri snimanju brzih subjekata u uslovima slabog osvjetljenja. Zahvaljujući velikom bufferu i sofisticiranoj obradi podataka, snimke se mogu pregledati odmah nakon snimanja čak i u režimu uzastopnog snimanja pri velikoj brzini. Ukoliko je snimanje obavljeno unutra, pod umjetnim svjetlom, treperenje se automatski detektira, a okidač je podešen tako da umanji njegov efekt na krajnju fotografiju.

Uzastopno snimanje s pregledom uživo može biti podešeno u tri faze u ovisnosti od subjekata – 8, 5 ili 4 kadra u sekundi. Unapređenje algoritma EVF ekrana omogućava kontinuirano snimanje s pregledom uživo pri brzini od 8 kadrova u sekundis AF/AE praćenjem s minimalnim zaostatkom u prikazu, tako da je pregled gotovo identičan pregledu kroz tražilo. Na tražilu su u realnom vremenu prikazani ekspozicija, balans bijele boje i druga podešavanja.

Exmor R CMOS senzor punog formata s pozadinskim osvjetljenjem od 42,4MP odlikuje dizajn bez prostora između leća koji osigurava brzo očitavanje velikog obima podataka, kao i veoma efikasno prikupljanje svjetla. Na taj način, ostvareni su visoka osjetljivost i nizak šum, široki dinamički opseg i rezolucija od 42,4MP duž ISO opsega od 100 do 25600 (proširivo do ISO 50-102.400). Model ɑ99 II je dizajniran bez optičkog niskopropusnog filtera kako bi se omogućio dubok i vjeran prikaz delikatnih prirodnih detalja i tekstura, kao i izbor između kompresiranih i nekompresiranih RAW datoteka, u ovisnosti o potrebama korisnika.

SteadyShot INSIDE stabilizacija slike na pet osovina

Stabilizacija slike na pet osovina se pokazala kao vrlo popularna kod fotoaparata iz serije ɑ7 II, pa je kompanija Sony ovu funkciju po prvi put uvrstila u A-mount modele, premijerno u uređaj ɑ99 II. Osim umanjivanja vertikalnog i horizontalnog podrhtavanja do koga može doći pri većim žarišnim daljinama, stabilizacija slike efektivno detektira i kompenzira pomicanje duž X i Y osa prilikom fotografiranja izbliza, kao i ljuljanje koje se javlja pri snimanju fotografija i video zapisa noću. Novi precizni žiro-senzori omogućavaju precizno detektiranje čak i najsitnijeg pomicanja fotoaparata koje može izazvati zamućenje slike. Na taj način, osigurava se brzina okidača od 4,5 koraka zahvaljujući kojoj se u potpunosti iskorištava potencijal senzora od 42,4 megapiksela, kako pri fotografiranju, tako i pri snimanju. Efekt stabilizacije slike se može pratiti preko tražila ili LCD ekrana tokom pregleda uživo, kada je okidač pritisnut do pola ili pri korištenju funkcija Focus Magnifier. Time se omogućava precizna provjera kadriranja i fokusa preko pregleda uživo tokom snimanja pri telefoto žarišnim daljinama i makro distancama.

Unaprjeđen dizajn i funkcionalnost

Dizajn novog ɑ99 II je značajno unaprjeđen u usporedbi s prethodnim modelom, u skladu sa sugestijama profesionalnih korisnika. Novi model je za osam posto manji od originalnog modela ɑ99, s novim dizajnom rukohvata, tijelom od legure magnezija, dual SD slotom i drugim poboljšanjima korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Svi veći prekidači i kotačići su hermetički zaštićeni, dok su ulaz za medije za skladištenje podataka i ruba uređaja povezani pomoću žljebova, pa je tijelo otporno na prašinu i vlagu i može se koristiti u najtežim i najizazovnijim uvjetima snimanja.

Osim veće responzivnosti, novi okidač je također izdržljiviji i testiran kako bi izdržao više od 300.000 okidanja. XGA OLED Tru-Finder tražilo odlikuju ZEISS T* premaz i grupa od četiri elementa, uključujući dvostrani asferični element. Tražilo osigurava moćno uvećanje od 0,78 puta i jasan pregled od kuta do kuta, dok je još čistiji prikaz ostvaren premazom od fluora na prednjem objektivu koji štiti od otisaka prstiju, prašine, vode, masti i prljavštine.

Tiha opcija Multi Controller unaprjeđena je u odnosu na model α99, pa je uz mogućnost kontrole blende, brzine okidača, ISO osjetljivosti, kompenzacije ekspozije, autofokusnog polja i režima te drugih podešavanja, sada dostupan i klik-stop okidač za uključivanja i isključivanja. Kada je uključeno, ovo podešavanje za fotografiranje pruža taktilnu indikaciju dužine rotacije, dok isključeno podešavanje radi glatko i tiho, idealno za snimanje filmova. Podatak o lokaciji je dostupan preko Bluetooth veze s kompatibilnim mobilnim uređajem, a omogućen je i izbor da pohrana može biti na povezanom računalu ili na fotoaparatu, za praktičan pregled bez napuštanja mjesta snimanja. Na osnovu prijedloga brojnih korisnika α fotoaparata, struktura menija je također unaprijeđena za jednostavniju navigaciju.

Za video zapise visoke rezolucije u profesionalnom XAVC S formatu, uređaj α99 II nudi opciju internog 4K snimanja s punim očitavanjem piksela i bez spajanja piksela, pri čemu je omogućeno snimanje pri 100Mbps. Novi režim Slow and Quick (S&Q) podržava i usporeno i ubrzano snimanje. Brzine od 1 do 120 kadrova u sekundi (100 kadrova u sekundi) mogu biti izabrane u 8 koraka za do 60x (50x) ubrzan snimak i 5x (4x) usporen snimak. Ovaj model karakteriziraju i brojne opcije za profesionalnu produkciju filmova, među kojima su profili slika, vremenski kod i jasni HDMI izlaz, kao i Gamma Assist funkcija za S-Log monitoring u realnom vremenu i Zebra režim za jednostavnije prilagođavanje ekspozicije. Dostupne su i S-Log3 i S-Log2 game, koje omogućavaju snimanje pri širokom dinamičkom opsegu sa naglašenim jarkim elementima ili eliminiranim sjenkama.

Isporuka novog ɑ99 II fotoaparata počet će u listopadu, po cijeni od približno €3.600. Kompletne tehničke specifikacije uređaja možete pogledati ovdje, a više informacija možete pronaći na

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Samsung na CES 2022 sajmu predstavio

  Marina Barić Najnovije modele MICRO LED, Neo QLED i Lifestyle televizora Tvrtka Samsung Electronics …