2 prosinca, 2023 9:52 am

SUPERBIKE – početak sezone uz prijenos uživo na Eurosportu


Jubilarna 30. sezona svjetskog Superbike prvenstva počinje danas, 24. veljače. Ekipe 14 timova su se već tradicionalno okupile u Australiji, na legendarnoj stazi Phillip Island, koja je prva od 13 Superbike borilišta diljem svijeta. Phillip Island staza je dugačka 4,445km, ima 12 zavoja (5 lijevih i 7 desnih), a Superbike rekord na njoj drži Eugene Laverty s krugom od 1:31.168, što je neznatno sporije od Moto GP rekorda Nickyja Haydena (1:30.059).
Posljednje dvije sezone obilježio je Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), koji je dva puta osvojio prvenstvo na Kawasakiju ZX-10R. Prošle godine iza sebe je ostavio timskog kolegu Toma Sykesa, a 2015. Chaza Daviesa iz Ducatija.
Motocikli koji se natječu na svjetskom Superbike prvenstvu su trkače verzije sportskih cestovnih dvokotača, četverotaktnih motora zapremine između 750 i 1200 cm3 (ovisno o sezonama). Najviše uspjeha u prvenstvu su imali Ducati motocikli, a naslove svjetskih prvaka imaju i Honda, Suzuki, Kawasaki, Yamaha i Aprilia.
Za razliku od MotoGP-a, gdje se u svakoj klasi vozi jedna utrka po Velikoj nagradi, u Superbike prvenstvu se održavaju dvije utrke (do 2015. su se vozile istog dana, a od 2016. u dva uzastopna), a dužina utrke mora biti između 90 i 110 kilometara.
Eurosport će direktnim prijenosima pratiti sva natjecanja ove jubilarne Superbike sezone. Obzirom da se sezona otvara u Australiji, prijenos po našem vremenu počinje u subotu ujutro u 5:00 na Eurosportu 1.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Sky Sport Deutschland osigurao prava na Moto GP

Sky Sport Deutschland  osigurao je prava na prenos svih MotoGP Grand Prix trka, Tissot Sprinta, …