svibanj 28, 2020 4:22 pm

Super uragani: u srcu čudovišnih oluja – dokumentarac na Discovery Channelu

NASA/NOAA

Dok se još uvijek sagledavaju posljedice nedavnih razornih uragana, Discovery Channel istražuje razloge zbog kojih ovakve oluje postaju sve veće i jače. U nedjelju, 8. listopada u 21 sat Discovery Channel premijerno prikazuje dokumentarac: Super uragani: U srcu čudovišnih oluja, u kojem sudjeluju vodeći meteorolozi, znanstvenici i inženjeri koji proučavaju uragane.

NASA/NOAA

Harvey i Irma nisu predstavljali poziv na uzbunu samo za stanovnike obalnih područja, već i za znanstvenike koji pokušavaju razumjeti uzroke i način na koji se odvijaju ovakve vremenske katastrofe. Ova dva uragana su pokazala da su nepredvidljivi jednako koliko i opasni. Što više naučimo o uraganima, bolje ćemo se pripremiti za one koji nas neminovno čekaju u budućnosti. Ne propustite sjajan dokumentarac u nedjelju u 21 na Discoveryju.

U razmaku od samo dva tjedna 2 su velika uragana protutnjala Atlantskim oceanom. Harvey, uragan 4. kategorije udario je na Texas vjetrovima brzine 210 km/h. Samo na područje Houstona je palo preko 120 cm kiše. Kad se oluja smirila, sagledali smo posljedice: 185 000 uništenih domova i još 300 000 koji su ostali bez električne energije. Procjenjuje se da će, kad se voda u potpunosti povuče, obnova područja stajati oko 200 milijardi dolara.

27. kolovoza su meteorolozi počeli pratiti uragan Irmu uz obalu Afrike. Kako je prelazila ocean, stalno je rasla i jačala. Do 5. rujna, Irma je dosegla kategoriju 5, protezala se na 680 km s jačinom vjetra do 290 km/h. Protutnjala je Karibima na svom putu do Floride. I to nije bio posljednji uragan ove sezone.

Podsjetnik na 2016, prije nego pogledate novi dokumentarac:

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Radna mjesta će se promijeniti, a sadašnju generaciju valja pripremiti za radna mjesta sutrašnjice!

 Marina Barić  Philippe Rogge, predsjednik Microsofta za regiju Središnje i Istočne Europe, otvorio je Središnju …