2 prosinca, 2020 7:02 am

Što je ATSC 3.0?

Sve što trebate znati o sljedećoj eri televizijskog programa

Možda niste čuli još puno toga, ali u nadolazećim godinama sigurno ćete čuti pojam ATSC 3.0 puno, i to sa dobrim razlogom: To bi mogao biti masivan remont za TV s antenom, AKA preko TV (ATA).

ATSC 3.0 može zvučati kao naziv novog vozila Star Wars ili eventualno standardizirani test koji je potreban za ulazak u gradsku školu. No, u stvari, to je velika nadogradnja za antenski TV, dizajniran da omogući rezoluciju od 4K, pa čak i veliku nadogradnju zvuka za emitiranje televizije. Prekidač može biti značajan kao i prijelaz s analognih emisija na digitalni HD – osim ovog puta to će biti puno lakše. Slijedite nas dolje da biste saznali sve što trebate znati o ATSC 3.0.

Što je ATSC 3.0?

ATSC je najnovija inačica standarda Advanced Television Systems Committee, koja definira kako se televizijski signali emitiraju i tumače. OTA TV signali trenutačno koriste verziju 1.0 ATSC standarda, koji su bili uvedeni sve do 1996. godine, započinjući prijelaz s analognog na digitalni TV koji je finaliziran u SAD-u 2009. godine. Za razliku od trenutnog standarda, ATSC 3.0 koristi i preko signala i vašeg kućnog širokopojasnog pristupa kako bi se iskustvo približilo kabelu ili satelitu.

Koje su prednosti?

Prva velika prednost je kvaliteta slike. Dok se trenutačni ATSC 1.0 standard pokriva na 1080p – pa čak i to je rijetkost kada se radi o OTA TV-u – novi standard omogućuje 4K UHD emitiranje. Ni to nije sve. Ostale nadogradnje kvalitete slike, uključujući visoki dinamički raspon (HDR), široki spektar boja (WCG) i visoka brzina okvira (HFR), dio su nove odredbe. Standard također omogućava naknadne proširenja, što bi moglo omogućiti dodatne pogodnosti za kvalitetu slike

ATSC 3.0 također uključuje pogodnosti za prijem, što znači da biste trebali moći primati više kanala u višoj kvaliteti bez potrebe za velikom antenom. Kvaliteta zvuka je također povećana, koristeći Dolby AC-4 umjesto AC-3, omogućujući emitiranje 7.1.4 kanalnog zvuka za podršku zvučnim formatima kao što su Dolby Atmos i DTS: X. AC-3 je ograničen na samo 5.1-kanalni surround.

Osim poboljšanja slike i zvuka, ATSC 3.0 omogućuje i gledanje video emitiranja na mobilnim uređajima poput telefona i tableta, kao i u automobilima. Napredna upozorenja o hitnim slučajevima također su dio standarda, uključujući bolje geo-ciljanje, što znači napredak poput mogućnosti emitiranja putova evakuacije na područja koja trebaju te informacije.

Koji su nedostatci?

ATSC 3.0 nije kompatibilan s ATSC 1.0, što znači da ako vaš televizor ne sadrži ATSC 3.0 tuner, potreban vam je vanjski pretvarač za korištenje tih signala. Srećom, zbog načina na koji novi standard radi, trebat će vam samo jedan pretvarač bez obzira na to koliko uređaja gledate, što znači da neće biti gotovo jednako gnjavaža kao prelazak s analognog na digitalni.

Još jedan mogući nedostatak, ovisno o načinu na koji to gledate, jest da se isti ciljani geo-ciljanje koji omogućuje napredna upozorenja o hitnim situacijama može koristiti i za ciljane oglase. To znači da će se oglasi vidjeli na TV-u početi pomnije podudarati s onim što vidite na mreži. Ako vam ovo ne smeta na webu, ne bi vas trebalo smetati na vašem TV-u, ali je nešto što treba biti svjesno.

Kako radi?

Kao što je gore spomenuto, ATSC 3.0 kombinira OTA emitirane signale sa svojim kućnim internetom. Na razini baze emitiraju se i emitiraju programski programi kao što su emisije i filmovi, dok se reklame nude putem interneta. Podržani su tri različita video formata: Legacy HD, koji podržava rezolucije do 720 × 480; Interlaced HD, koji podržava signale do 1080i; i Progressive Video, koji podržava rezolucije od 1080p do 4K UHD.

ATSC 3.0 tuner ima dvije veze: jedan na vašu antenu, a drugi – putem Wi-Fi ili ethernet – na vaš Wi-Fi usmjerivač. Prednost je ovdje da ćete ikada trebati samo jednu antenu u svom domu, jer će druge bežične kutije, pametni televizori i mobilni uređaji u vašem domu primati TV signale putem Wi-Fi mreže. To je nešto slično načinu na koji se koriste majstorski DVR i satelitski boxovi koje koriste kabelske i satelitske tvrtke, bez potrebe za specijaliziranom opremom.

Trebam li novi TV?

Kratak odgovor je ne. Kao što je gore objašnjeno, ako vaš TV ne podržava ATSC 3.0, moći ćete doći s vanjskim pretvaračem. To je, ako želite primati ATSC 3.0 signale. Ovaj put, to je Vaš izbor.

Prebacivanje s analognog NTSC videa na digitalni ATSC videozapis bilo je obavezno, s planom za potpuno prebacivanje i rok za taj prekidač vrlo rano. Kada je FCC odobrila ATSC 3.0, to je učinilo na način da dopuštene stanice emitiraju u novom formatu na dobrovoljnoj osnovi. Ovo nije obvezno prebacivanje. Štoviše, postaje koje se dobrovoljno emitiraju u ATSC 3.0 moraju i dalje pružati ATSC 1.0 signale najmanje pet godina nakon prebacivanja.

To je rekao, noviji televizori koji uključuju ATSC 3.0 tunere moći će iskoristiti sve prednosti novih standarda prema zadanim postavkama. Ako vaš trenutni TV ne podržava 4K ili HDR, morat ćete nadograditi da biste vidjeli programiranje. Onda je stvar budućnosti. Za razliku od ATSC 1.0, nova verzija omogućuje proširenja. Premještanje naprijed, to bi moglo značiti podršku za video formate čak i veće rezolucije kao što su 8K, ili druga poboljšanja audio ili videoa koje se mogu pojaviti u nadolazećim godinama.

Kada možemo očekivati da će ATSC 3.0 stići?

Različite televizijske postaje provode testne emisije ATSC 3.0 od 2014., ali to je bilo prije nego što je standard u potpunosti bio dovršen. Očekuje se da će dobrovoljni obnovi početi 2019., ali vjerojatno će biti još dulje prije nego što novi standard bude nešto slično zajedničkom.

Je li itko već emitiran u ATSC 3.0?

U SAD-u su testna tržišta započela s upotrebom finalizirane inačice standarda. U studenom 2017. Nacionalna udruga televizijskih kuća dobila je dozvolu za početak rada “živog laboratorija” u Clevelandu, emitiranjem ATSC 3.0 u punoj snazi. Slično tome, sedam televizijskih kuća priprema se za pokretanje “tržišta modela” u Phoenixu.

Izvan Ujedinjenog Kraljevstva standard se već usvaja. Tri glavna lokalna emitera u Južnoj Koreji – MBC, KBS i SBS – započela su s emitiranjem ATSC 3.0 u svibnju 2017. godine. Olimpijske zimske igre 2018. u Južnoj Koreji emitirat će se novim standardom.

Pa kad ću ga moći iskoristiti?

Kao što je gore spomenuto, nećemo početi vidjeti da mnogi emiteri pokreću dobrovoljne pripreme početkom 2019., pogotovo jer je FCC prihvatio standard u studenom. Televizori, DVR-ovi i pretvornici s podrškom za ATSC 3.0 počet će polako iscuriti, a ranim korisnicima vjerojatno će moći početi gledati ATSC 3.0 signale do 2020. Za ostale, možda neko vrijeme.

Što se tiče potpunog prelaska, to će dugo trajati ako i kada se to dogodi. Budući da to nije obvezno prebacivanje, emiteri mogu nastaviti koristiti ATSC 1.0 koliko god vole. Čak i na stanici po stanicama, s obveznim petogodišnjim razdobljima da stanice moraju ponuditi ATSC 1.0 signale, stanica koja je počela emitirati novi standard 2018., ne bi mogla potpuno ispustiti ATSC 1.0 do 2023. godine.

Osim toga, uvijek postoji mogućnost da se nešto drugo dogodi i zamijeni ATSC 3.0 prije nego što dobije uporište. To se dogodilo prije: možda ste primijetili da ovaj članak ne spominje ATSC 2.0, koji je ATSC 3.0 zamijenio prije no što je čak imao priliku završiti, jer je već brzo postala zastarjela.

Pretpostavljajući da preuzme, usvajanje ATSC 3.0 vjerojatno će biti spor. Ako skokneš priliku, ne moraš dugo čekati, ali ako ti to odbije, to je nešto što sigurno možeš zanemariti još barem nekoliko godina.

Pripremio: Dragan Arunović

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Ukrajinski Xsport biće kodiran od oktobra

Od 1. oktobra 2020. Ukrajinski televizijski kanal Xsport, koji emituje na satelitu Amos 3 (4 …