26 rujna, 2020 5:13 pm

Španjolska: 7 uhicenja zbog nogometnog piratstva

Sedam osoba je uhićeno širom Španjolske zbog ilegalnog emitiranja nogometnih utakmica, nudeći piratski sadržaj u različitim formatima: izravno preuzimanje, streaming i P2P distribuciju.

Uhićenja su provedena u operaciji Španjolske Policijske Nacionalne policije u Madridu, Alicanteu, Albaceteu, Antequeri (Málaga) iu valencijskim gradovima Gandije i Xátive.
Istraga je započela 2016. godine zbog pritužbe koju je potpisao zakonski zastupnik Liga Nacional de Fútbol Profesional (National League of Professional Football) protiv različitih web stranica, za pružanje usluga i  javnog pristupa nogometnim utakmicama nad kojima La Liga drži isključivo prava eksploatacije. Emitiranje takvih  vrši se pod uslugom platnog prometa i na temelju uvjetnog pristupa, ograničeno da ga promatraju samo pretplatnici koji su platili da ih vide.

Prva istraga dovela je do otkrića ukupno 13 web stranica koje se koriste za počinjenje piratstva. Portali su ponudili naručene popise veza kojima je omogućeno gledanje utakmica.

Pristup utakmicama bio je široko dostupan većini korisnika interneta, prema vremenu i prvenstvima. Imali su i novćane koristi putem umetanja oglašavanja na tim stranicama.

Web stranice su bile smještene na poslužiteljima koji se nalaze u Francuskoj, Španjolskoj, Sjedinjenim Državama i Kanadi, kako bi ih se teško lociralo. Koristili su tvrtke koje nude usluge posredovanja i anonimizacije poslužitelja, što olakšava njihovu nekažnjivost. Sadržaj je ponuđen izravnim preuzimanjem, streamingom ili na P2P distribucijskim stranicama, što je omogućilo veću difuziju.

Slično tome, ime poznate web stranice, koja je zatvorena u listopadu 2016. godine kao rezultat ranijih operacija Nacionalne policije, upotrijebljena je na ovim stranicama kao zahtjev za privlačenjem više korisnika iz cijelog svijeta i time povećanjem nelegalne zarade.

Kako bi prikupili učinke i dokaze o kriminalu, agenti su izvršili osam pretraživanja kuća u gradovima Madrida, Alicante, Albacete, uValencijskim općinama Xátiva, Villalonga i Gandía te u mjestu Campillos (Málaga).

Zahvaljujući operaciji uhićeno je sedam osoba, s pristupom na sedam web-domena koje krše autorska prava i tri bankovna računa u kojima su pohranjeni prihod od nelegalne aktivnosti te su blokirani. Procjenjuje se da su mogli dobiti novćanu korist od približno 1,4 milijuna eura, kako za uključivanje oglašavanja na istraživane portale, tako i za televizijsku distribuciju plaćanjem pretplate.

Istraživanje se nastavlja analizom mnoštva učinaka dobivenih, a daljnja zaustavljanja i zahtjevi za blokiranje mjesta nisu isključeni.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Super Tennis HD napušta poziciju 13E

Loše vest za ljubitelje tenisa.Italijanski FTA sportski kanal fokusiran na tenis – SuperTennis HD, posvećen …