6 lipnja, 2023 2:31 am

Sony SACD Zvijezde

Autor: Darko Brlečić

Super Audio CD format uveden je 1999. i definiran je standardnim dokumentom Scarlet Book . Philips i Crest Digital sklopili su partnerstvo u svibnju 2002. kako bi razvili i instalirali prvu proizvodnu liniju SACD hibridnih diskova u Sjedinjenim Državama, s proizvodnim kapacitetom do tri milijuna diskova godišnje. ] SACD nije postigao razinu rasta koju su kompaktni diskovi uživali 1980-ih  i nije ga prihvatilo glavno tržište  sve do 2007 godine. Naime, u tom periodu je krenuo razvoj univerzalnih digitalnih reproduktora koji su osim CD-a ,podržavali SACD, DVD-Audio, DVD-Video i slične formate. Malo po malo se probudila pomama za kvalitetnijim zapisom na fizičkim medijima, a tu je društvo oko SACD-a vidjelo svoju priliku.  Sony kao jedan od pokretača je krenuo sa žestokom kampanjom posebice u premium kategoriji gdje ostali poznati audio igraći još nisu stupili s konkretnom ponudom. Zbog toga ćemo se podsjetiti na nekoliko modela koji su bili zvijezde u svojoj kategoriji.

SCD-1

Prvijenac iz Sony tvornice je nosio oznaku SCD-1 . Po svemu je bio više nego netipičan audio reproduktor. Njegova fizička izrada je bila van standarda, prednjim panelom je dominirao veliki informativni zaslon, dok na pokrovu se nalazila klizna vrata koja su otvarala utor za umetanje diska. Navedeni model je lansiran davne 1999 kao punokrvni stereo reproduktor. Softver za Super Audio CD snimljen je u Direct Stream Digital (DSD), tehnologiji koja koristi 1-bitni digitalni signal za pružanje iznimno precizne reprodukcije oblika analognog valnog oblika koji stvara izvorna glazba. [SCD-1] je dizajniran za postizanje pune, precizne reprodukcije ovog DSD signala. Oslanja se na Sonyjevu opsežnu stručnost u laserskoj optici i tehnologijama digitalne obrade signala – akumuliranu tijekom godina i godina dizajniranja i razvoja CD-a. Prvijenac masivne izrade je pratila također visoka  cijena, preračunato u današnjim omjerima cca 70.000 kn.

SCD-777ES

Nakon dvije godine stiže novi premium  model, doduše u nešto cjenovno prihvatljivijem izdanju. Izvanredna kvaliteta izrade iz modela SCD-1 prebačena je u model  SCD-777ES s prvorazrednim performansama.  Ova se kvaliteta proteže i na transport jedinice. SCD-777ES je dizajn s gornjim punjenjem(top loader) , zajedno sa čvrstim mjedenim stabilizatorom i vratima koja se otvaraju polako, veličanstveno. Sustav izolacije komore s gornjim punjenjem dizajniran je posebno za SCD-1 i SCD-777ES. Mjedeni uteg učvršćuje disk na samom  mjestu.   Sonyjev mesingani disk  namijenjen bio  je samo za primarno učvršćivanje diska. Središnji sloj troslojnog mehanizma otvora klizi preko diska i osigurava ga tijekom okretanja. Kako gornji sloj otkriva komoru prema van, donji sloj odmah klizi na svoje mjesto, skrivajući laserski sklop. Optimalno smještene, namjenske laserske glave ostaju nepomične jer rotirajući mehanizam dovodi disk preko glava za čitanje. Razina ugrađene elektronike je pratila razinu iz SCD-1.  Ugrađeni DSD dekoder dizajniran je isključivo za SACD reprodukciju i “provjerava autentičnost SACD nevidljivog vodenog žiga, odvaja tekst od glazbe i formira lijevi i desni DSD impulsni niz.” Što se tiče kodiranja, korisnički priručnik navodi da format koristi “frekvenciju uzorkovanja od 2,8224MHz koja je 64 puta veća od one kod konvencionalnog CD-a, a 1-bitna kvantizacija omogućuje snimanje više od četiri puta većih podatkovnih informacija od PCM-a. U vrijeme ovog modela SACD naslovi su dolazili iz žanra klasične glazbe, ponešto iz rock žanra, dok iz Jazza su bili poneki naslovi iz audiofilskih produkcijskih kuća. Cijena se kretala oko cca 30.000 kuna. Ipak nešto prizemnije u odnosu na prvijenac.

SCD-XA9000ES

Sony SCD-XA9000ES je top model treće generacije, s cijenom od oko 27.000 kuna.  Novitet  je da je transportna ladica smještena na prednjem panelu, te da osim stereo reprodukcije, tu je i prilagodba vremenske odgode za multikanalne audio izlaze.  Kontrolne tipke nalaze se na zakošenoj gornjoj polovici prednje ploče od brušenog aluminija; u donjoj polovici su zaslon, utičnica za slušalice i njegova kontrola glasnoće te višenamjenska tipka za upravljanje. Unutrašnjost masivnog kućišta je prepuna elemenata. Središnji prednji dio je transport s dvostrukim laserom; iznad njega je tiskana ploča koja sadrži DSD dekoder, dok iza  transporta i s njegove lijeve strane nalazi se masivno napajanje, s dva transformatora s R-jezgrom, dok je straga desno analogni izlazni sklop u vlastitom zaštićenom pod-kućištu. Analogna i digitalna sekcija su posebno izolirane. Dva DAC-a se koriste po kanalu u višekanalnoj reprodukciji; za dvokanalni rad, šest DAC-ova rade u tzv.zajedničkom režimu kao bi se smanjio šum. U vrijeme izlaska ovog modela (2003), na tržištu se nalazio Marantz SA-17 kao multikanalni SACD player i SA-14 kao klasičan stereo player s XLR balansiranim izlazima. Pioneer je imao SACD player unutar svojih univerzalnih DVD uređaja, poseban konkurent je bio Musical Fidelity Tri-Vista  SACD s ugrađenim lampama. U tom trenutku je krenulo lagano zahuktavanje na tržištu SACD/CD reproduktora.

SCD-XA5400ES

Godina je 2008, Sony još uvijek izbacuje SACD playere  na tržište, a mnogi od njihovih prethodnih modela ne samo da su bili prekrasni SACD playeri, već i među najboljim Redbook CD playerima na tržištu. Sonyjev referentni player je SCD-XA5400ES, SACD player s jednim diskom koji podržava i stereo i višekanalni SACD. Unutrašnjost ES modela posjeduje dvostruke R-jezgrene energetske transformatore, poznate po tome što su kompaktnije i rade hladnije od uobičajenih EL transformatora, kao i što imaju nižu  razinu  šuma koje može uzrokovati smetnje u audio krugovima. Postoje dvostruki laserski snopovi  jedan za SACD sloj i jedan za CD sloj, za optimalnu izvedbu sa svakom vrstom medija. Digitalni i analogni dio playera nalaze se na potpuno odvojenim pločama, s digitalnom pločom na vrhu. Pojava HDMI izlaza na playera je prava inovacija za ono doba. Na kontrolnom panelu postoji tipka  za uključivanje ili isključivanje HDMI priključka. Kada je HDMI u uključen , svi analogni sklopovi, uključujući priključak za slušalice, kao i optički i koaksijalni digitalni izlazi isključeni. To pomaže u sprječavanju protoka  šuma iz HDMI odjeljaka u analogni sklop i obrnuto. Ideja s HDMI sklopom je izvanserijska.  Mogla bi danas proći , jer na tržištu postoje vrhunski surround receiveri i pojačala. Za vrijeme realizacije ovog Sony SACD playera, Marantz na tržištu ima model SA-11S2, SA-KI Pearl, SA-7S1 kao referentni model koji će napraviti pomutnju u high-end kategoriji, zatim tu je Denon s modelom 2010AE,zatim Luxman, Accuphase i McIntosh sa svojim premium modelima. Nekako s time je porasla ponuda SACD naslova po svakom glazbenom žanru.

Ovdje spomenuta četiri modela Sony SACD reproduktora su svojevrsni dragulji u audio inovaciji. Njihova pojava u određenom vremenskom razdoblju je povukla druge renomirane proizvođače na tehnološki iskorak, te iskorak u kvaliteti zvuka. Potonji model više nije u službenom katalogu , ali koliko znam dobavljiv je po nešto povoljnijoj cijeni od startne. Tko ima priliku neka svakako obrati pažnju na to.

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Canton obnavlja Referentnu liniju

Njemački zučnički div Canton predstavlja nasljednika K serije. Portfelj impresionira vrlo složenim krivuljama s različitim …

Odgovori