29 studenoga, 2021 12:38 pm

Sony Cyber-Shot RX100 V s najbržim autofokusom na svijetu

 rx_series_a-large

Tvrtka Sony je predstavila RX100 V (model DSC-RX100M5), novi vodeći model u okviru popularne serije Cyber-shot RX100, koji donosi uzbudljive promjene na tržištu kompaktnih fotoaparata. Ovaj uređaj posjeduje brzi hibridni autofokus koji uspijeva izoštriti sliku za samo 0,05 sekundi, što ga čini najbržim autofokusom na svijetu. Također, odlikuje ga i najveći broj od 315 autofokusnih točaka koje pokrivaju približno 65 posto kadra. Ovaj fotoaparat nudi i mogućnost uzastopnog snimanja brzine do 24 kadra u sekundi – što je najveća brzina za kompaktne fotoaparate– pri rezoluciji od približno 20,1 efektivnih megapiksela, uz AF/AE praćenje objekta za do 150 uzastopnih snimaka.

Model RX100 V posjeduje nedavno razvijen Exmor RS CMOS senzor tip 1.0, s DRAM čipom i ZEISS Vario-Sonnar T* 24-70 mm F1.8 – 2.8 objektivom s velikim otvorom blende. Unaprijeđeni sistem za obradu slike s novim prednjim LSI čipom maksimalno povećava brzinu obrade, proširuje buffer i optimizira kvalitetu slike, posebno pri visokim ISO podešavanjima.

Jednako tako, ovaj uređaj odlikuje 4K video snimanje s punim očitavanjem piksela i bez spajanja piksela, super usporeno snimanje do 1000 kadrova u sekundi s produženim vremenom snimanja i druge opcije.

Brz fokus, brzo snimanje

sonyrv100Ovaj fotoaparat je prvi iz RX100 serije kojeg karakterizira brzi hibridni autofokus koji spaja prednosti autofokusa fokalnog polja s detekcijom faze i autofokusa s detekcijom kontrasta te nudi izoštravanje slike za samo 0,05 sekundi. Izuzetno brz autofokus idealno dopunjuje 315 namjenskih AF točaka koje pokrivaju 65 posto senzora i osiguravaju vrlo brzo i precizno fotografiranje subjekta, čak i pri brzom kretanju u nepredvidljivim pravcima.

Osim toga, znatno je povećana brzina obrade dodavanjem prednjeg LSI čipa  koji savršeno podržava BIONZ X procesor. Ove dvije komponente u kombinaciji s moćnim autofokusnim sistemom omogućavaju uzastopno snimanje brzinom do 24 kadra u sekundi u punoj rezoluciji od približno 20,1 efektivnih megapiksela, za maksimalno 150 snimaka s opcijom AF/AE praćenja. Pomračenje tražila između snimaka je u ovom režimu snimanja svedeno na minimum, čime je dodatno unaprijeđena sposobnost fotografa da brzo reagira i uhvati ključni moment. Također, na raspolaganju je i opcija tihog snimanja.

Osim spomenutih unaprjeđenja performansi autofokusa, model RX100 V nudi i dodatak AF-A režima koji omogućava automatsko prebacivanje između uzastopnog i klasičnog fotografiranja. Korisnici mogu ručno odabrati ukoliko na ekranu tokom kadriranja žele prikaz uzastopnog autofokusa i autofokusa fokalnog polja s detekcijom faze.

Uređaj također odlikuje vrlo brz Anti-Distortion okidač (maksimalne brzine od 1/32000 sekundi) koji minimizira efekt „kotrljajućeg okidača” koji se obično javlja kod subjekata koji se brzo kreću. Brzina okidača osigurava i oštre, kristalno jasne slike zabilježene pri širokom otvoru blende i osvjetljenju do EV19. Ove karakteristike pružaju mogućnost kreiranja prelijepog sadržaja i pri vrlo izazovnom, jarkom osvjetljenju, s izoštrenim subjektima i defokusiranom pozadinom.

Novina kod modela RX100 V je da korisnici mogu izabrati inicijalan odnos uvećanja u režimu Focus Magnifier, a dostupan im je i izbor između „fokusne točke“ (focus point) i „centra ekrana“ (center of display) za rad ovog režima.

Profesionalno filmsko iskustvo

sonyrx100vOvaj fotoaparat nudi pregršt opcija za snimanje video zapisa koji će zadovoljiti i najzahtjevnije entuzijaste, a pritom može stati u džep. Uz brzi hibridni autofokus, senzor s autofokusom s detekcijom faze fokalnog polja precizno izoštrava i prati subjekt, čak i pri visokim zahtjevima snimanja u 4K rezoluciji. Brzina i osjetljivost praćenja autofokusa se mogu podesiti u meniju.

U režimu 4K snimanja, novi RX100 V očitava sve piksele bez spajanja piksela, omogućavajući snimanje svih suptilnih detalja, s minimalnim moire efektom, kao i efektom „nazubljenih ivica“. Visoka kvaliteta se postiže zahvaljujući XAVC S formatu, koji snima video zapise do 100Mbps u 4K rezoluciji, odnosno do 50Mbps pri snimanju u HD rezoluciji.

Među dodatnim opcijama profesionalne razine su i Picture Profile, S-Log2 /S-Gamut, kao i 100p HD Full HD režim. Jednako tako, korisnici imaju mogućnost izabrati kadar iz video zapisa i sačuvati ga kao fotografiju rezolucije do 8MP za snimke u 4K rezoluciji, kao i do 2MP za HD snimke.

Dostupno je i do 40 puta super-usporeno snimanje, koje može trajati i do dva puta duže nego što je bio slučaj s modelom RX100 IV. Dodatno vrijeme omogućava korisnicima da snime uzbudljivu akciju velike brzine u visokoj rezoluciji uz zadivljujuću razinu detalja.

Prije samog snimanja, korisnici imaju izbor između 1000fps, 500 fps i 250fps opcija kadriranja, kao i između formata 50p i 250p, u skladu s brzinom subjekta u kretanju.

Dizajn, izuzetne karakteristike

Novi model odlikuje praktičan dizajn, karakterističan i za druge fotoaparate iz RX100 porodice, sa XGA OLED Tru-Finder tražilom visokog kontrasta i 2,35 milijuna točaka koje pruža vjeran prikaz slike ili snimke. Tražilo je zaštićeno ZEISS T* premazom, a ovisno o preferencijama korisnika, može se uvući ili izvući iz tijela fotoaparata.

Fotoaparat je kompatibilan s Wi-Fi i NFC standardima te može pristupiti nizu aplikacija iz serije PlayMemories Camera.

Još jedna novina je i mogućnost podešavanja prva tri slova imena sačuvanih datoteka za jednostavnije sortiranje i organizaciju. Također, za model RX100 V i ostale fotoaparate iz RX100 serije bit će dostupno i novo podvodno kućište (model MPK-URX100A) koje omogućava korištenje uređaja na dubini od 40m.

Cijena i dostupnost

Novi Sony Cyber-shot kompaktni fotoaparat RX100 V (model DSC-RX100M5) će biti u prodaji u Europi u studenom po cijeni od €1,200, dok će podvodno kućište MPK-URX100A biti dostupno po cijeni od €360.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Poznati brend Olympus menja ime

Jedan od najpoznatijih brendova digitalnih fotoaparata, Olympus,menja ime i zvaće se OM System. Kompanija OM Digital, u …