17 travnja, 2021 9:52 am

SONY A90J 4K OLED TV

Piše: Darko Brlečić

Japanski Sony predstavlja novi model 4K OLED TV s implementiranom kognitivnom inteligencijom. Najava  zvuči jako zanimljivo, no što je zapravo kognitivna inteligencija ?

Proizvođač nudi zanimljivo objašnjenje, a ono glasi : “Svijet percipiramo na temelju informacija koje u isto vrijeme dolaze u mozak iz naših očiju i ušiju. Umjetna inteligencija može prepoznati i analizirati boju, kontrast i detalje samo pojedinačno. Posebno dizajnirani – Cognitive Processor XR unakrsno analizira sve elemente u isto vrijeme baš kao i mozak”. Kako stvari stoje, taj tehnološki iskorak služi ne samo za sliku nego i za zvuk. Naime, svaki element koji tvori tv sliku može se tzv.unakrsno analizirati I prilagođavati prema konačnom ishodu da bi sve izgledalo harmonično i prirodno. Ljudsko oko se u pravilu fokusira na object odnosno na njegov detalj koji primarni cilj  toj percepciji. Na tom principu funkcionira taj XR processor, on otkriva glavnu fokalnu točku unutar scene, te izvodi poboljšanje detalja unutar objekta  uz isticanje prirodnog dojma dubine kao što se događa u stvarnom  svijetu kod promatranja.

Isto tako tzv. XR Sound je obrada zvučne slike gdje je precizno/sinkroniziran zvuk s pomacima na ekranu, pa se stiće dojam prisutnosti u samom središtu scene. Ugrađeni zvučni sustav omogućuje potpuno okruženje iz svih smjerova što stvara famozno 3D zvučno okruženje radi potpunog virtualnog dojma. Televizor posjeduje sustav akustične autokalibracije koja se koristi kod skupljih modela unutra audio sustava.Naime , unutar televizora se nalazi tzv. sensor koji  otkriva položaj gledatelja pa prema tome optimizira zvuk.

 

Novi model OLED televizora posjeduje HDMI 2.1 poveznicu koja omogućuje protok 120sl./s što će cijeniti vlasnici modernih igraćih  konzola. Također tu je i  Google Tv opcija koja nudi preko 700.000 filmskih I televizijskih zapisa složenih prema žanrovima. Ugrađeni Chromecast built-in omogućuje lagodnu komunikaciju između televizora i pametnih mobitela/tableta  za gledanje sadržaja na velikom zaslonu, uz naravno redovnom pregledavanju na pametnom uređaju.

Novi Sony OLED 4K televizor dolazi s opcijom pozicioniranja stalaka na tri pozicije, što će posebno cijeniti kupci koji žele iskoristi smještaj na manjim policama bez dodatnih financijski troškova.

Sony OLED TV dolazi u tri dimenzije: 55 inča(139cm), 65inča(164cm) i 83inča(210cm). Cijena i dostupnost su nepoznati.

https://www.sony.com/

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Cambridge Audio Evo streaming sustavi

Piše: Darko Brlečić Cambridge Audio upravo je predstavio dvije nove komponente. Dva nova stereo integrirana …