travanj 8, 2020 9:55 am

SONY 8K TV

SONY ZG9 8K

Darko Brlečić

U zadnjih nekoliko godina svjedočimo sve većoj tržišnoj pojavi velikih televizora, pri tome mislimo na dijagonale veće od 65 inča. Posebna zanimljivost je ta što cijene tih  velikih televizora previše ne odskaču od modela malo manjih dijagonala. Doduše, ako takav model dođe na tržište s kompletnom novom tehnologijom i opremljenošću onda visoka cijena ima svoje opravdanje. Tako između ostaloga Sony se pridružuje rastućoj obitelji tzv. velikih zaslona.

Model ZG9 je prvi div s 8K rezolucijom koji dolazi iz Sony-evih pogona. Za razliku od standardnih edge LED televizora, ZG9 dolazi s Full Array LED osvjetljenjem. To, u kombinaciji sa Sonyjevom tehnologijom preciznog lokalnog zatamnjenja, znači da TV može neovisno zatamniti ili posvijetlili pojedinačne zone LED segmenata za precizniji kontrast i pravi kino-doživljaj. Rezolucija zaslona od 7680×4320 sve više zauzima maha iako 4K se još nije u potpunosti etablirao. Stiče se dojam da će tržište postati fragmentirano, što u konačnici nije baš poželjno. No u Sony-u ne misle tako.

Model ZG9 dolazi u dvije izvedbe,  u varijanti od 85 inča (215 cm) i varijanti od 98 inča (248 cm).U obje varijante Sony nudi poboljšanje kvalitete s 8K X-Reality PRO procesorskim sklopovljem. Naime, uzorci se analiziraju i poboljšavaju s baze podataka da bi se pronašla optimalna tekstura i karakter za iznimnu preciznost i detalje slike 8K razlučivosti.

Implementirana HDR tehnologija omogućuje poboljšanje dinamičkog opsega slike time što povećava razinu kontrasta između najsvjetlijih bijelih i najtamnijih crnih sektora slike.

Smart tv funkcije su bazirane na zadnjoj iteraciji Android operativnog sustava, ono omogućuje kompatibilnost s Android pametnim napravama i gadgetima.

Acoustic Multi-Audio je sustav sazdan od četiri zvučnika, optimalno pozicionirani na vrhu i na dnu televizora u svrhu simulacije zvuka iz središta zaslona.

Povezivost je na visokoj razini, tu su Bluetooth i Wi-Fi bežične poveznice, 4 HDMI priključka, 3 USB konektora. Ugrađeni su prijemnici: DVB-T/T2, DVB-C, DVB-S/S2 bez kojeg nema kvalitetnog FHD,UHD i 8K prijema.

https://www.sony.com/

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Sennheiser 75 godina postojanja

Piše: Darko Brlečić Na spomen imena Sennheiser mnogima je prva asocijacija stereo slušalice za kućnu …