18 listopada, 2021 4:32 pm

Slava Ultra HD-u

ebu sky

Slava Ultra HD-u

Dogovorena je ključna suradnja za implementaciju Ultra HD-a u Europi je dogovoreno. Pod zanimljivim akronimom FAME (hr slava)  – the Forum for Advanced Media in Europe – javne i privatne televizijske kuće, potrošači i profesionalni proizvođači elektronike, satelitski operatori i članovi nacionalnih HD Foruma okupili su se na EBU u Ženevi.

FAME je inicijativa na čelu s EBU i DIFom, skupina koja predstavlja Pay TV operatere po tehnološkim pitanjima. Također je podržan od strane Europske komisije. Svi sudionici pristali su podijeliti znanje i iskustvo kako bi dogovorili konačnu dobrobit svih gledatelja. Zajedno su analizirali prepreke i ključeve izrade Ultra HD kako bi on uspio u Europi.

O tehničkim osnovama parametara za Ultra HD (ITU-R BT.2020) raspravljalo se, a Međunarodna telekomunikacijska unija dala je zamah novim tehnologijama. Ultra HD će ući u dućane u mjesecima i godinama koje dolaze. Međutim, ovaj tjedan sudionici FAME-a naglasili da svi budući televizijski sustavi moraju osigurati značajna poboljšanja putem HDTV. (http://www.itu.int/dms_pubrec/itu-r/rec/bt/R-REC-BT.2020-1-201406-I!!PDF-E.pdf)

Među konkretnim akcijama prihvaćena je suradnja s DIGITALEUROPE (predstavnici industrije potrošačke elektronike) na logotipu za Ultra HD zaslone i bliži angažman s Europskom komisijom o povezanim pitanjima.
Američka udruga Consumer Electronics sudjelovala je također na skupu, pridruživši se kolegama iz Japana, Koreje i SAD-a, gdje je interes za Ultra HD jednako visok, a gdje su slične inicijative u razmatranju.
Sheila Cassells, supredsjedatelj FAME-a za DIF, rakla je: “Mi smo usluživali Europu i prethodnih godina, pomažući da HDTV postane uspješan, a nadamo se da ćemo učiniti isto i za UHDTV sada“.

U rasprave o Ultra HD uključili su se i  EBU-ov Hans Hoffmann i Stephan Heimbecher iz Sky Deutschland. Hoffmann je rekao da je Ultra HD budućnost televizije: “Ovo je vrijeme da zajednički djelujemo u interesu europske javnosti i industriju, uključujući i kreativni sektoru, te za stvaranje pravih tehničkih uvjeta u punom unakrsnom lanca za pokretanje UHDTV.” Heimbecher je naglasio da je za izradu Ultra HD- a potrebno više od same parole ‘više piksela “. To će morati biti „bolji i brži pikseli“, rekao je. “UHDTV mora predstavljati korak promjene u iskustvu gledanja, stoga uključuje više od samog povećanja rezolucije. Moramo razmotriti okvire veće stope, bolje boje i viši dinamički raspon, također. “

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

T+A SERIES 200

  Analogna vanjština kombinirana s modernim digitalnim mogućnosti, a sve s njemačkim pedigreom, zvuči jako …