6 lipnja, 2023 8:37 am

Sennheiser 75 godina postojanja

Piše: Darko Brlečić

Na spomen imena Sennheiser mnogima je prva asocijacija stereo slušalice za kućnu upotrebu. No, kako je zapravo sve  počelo. Davne  1945 godine je Fritz Sennheiser pokrenuo malu tvrtku- Laboratorium Wennebostel (Lab W). Ideja je bilo mnogo, među prvima su bili mjerni uređaji I mikrofoni. Prvi mikrofon koji je ugledao svjetlo dana  bio  je model MD 2,napravljen 1947 godine. To je bio poticaj za intenzivnije istraživanje i razvoj. Deset godina kasnije (1957) stiže prvi bežični mikrofonski sustav  za TV-profesionalnu namjenu- njemački broadcaster NDR ga je koristio u svojem radu. Godine 1958 tvrtka je preimenovana u Sennheiser Electronic. Godina 1960 je značajna po tome što je pod novim imenom predstavljen mikrofon MD 421 za široku uporabu kod broadkastera. Sennheiserova inovativnost je došla na naplatu, tako je 1968 godine predstavljene  prve stereo dinamičke slušalice otvorenog tipa-model HD 414. Bile su to slušalice s jastučićima napravljenim od lagane spužve, materijal  kroz koji je slušni sustav mogao disati, te lako periv u vodi.

Mikrofon MD2

 

 

1991 godine Sennheiser je uzdrmao high-end zajednicu lansiravši elektrostatske slušalice  Orpheus  uz koje je dolazilo lampaško pojačalo. 2009 godine Senneheiser je predstavio nove referentne slušalice pod oznakom HD800, te time pokrenuo žestoku bitku za tzv. high-end standard među audio slušalicama.

Orpheus

 

HD 800

 

Soundbar Ambeo

Uz veliki asortiman konzumnih audio proizvoda, Sennheiser iam snažno utemeljenje u profesionalnoj domeni, a zadnje vrijeme i u domeni opremanja velikih konferencijskih sustava. Tvrtka Sennheiser danas  posjeduje nekoliko tvornica širom svijeta što dovoljno govori o prisutnosti kvalitete i prepoznatljivosti.

www.sennheiser.com/75years.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Canton obnavlja Referentnu liniju

Njemački zučnički div Canton predstavlja nasljednika K serije. Portfelj impresionira vrlo složenim krivuljama s različitim …