travanj 2, 2020 8:39 am

Samsung UE48JS9002T

Piše: Darko Brlečić

UE48JS9002TXXH_Front

SUHD Televizor za novu vrstu užitka

Prije nekih desetak godina a možda i više Korejski Samsung je krenuo u lagano zauzimanje tržišta televizora. U to doba tržišni vladari su bili Sony, Philips i Panasonic. Postupnim razvojem LCD tehnologije mijenjala se tržišna struktura, počelo je tzv. preslagivanje po interesnim sferama. Tako se Sony okrenuo prema tehnološkim inovacijama i igraćim konzolama, Panasonic i Pioneer su se pokazali kao neprikosnoven duo koji vlada plasma tehnologijom dok je Philips proširivao svoju tehnološku/proizvodnu gamu. Današnje tržište televizora se sasvim promijenilo, a televizori su postali multimedijalni centri kućne zabave. U tom pogledu Samsung je možda otišao najdalje, njegovi televizori su prepuni raznih mogućnosti. Jedan od takvih je zakrivljeni model tv-a UE48JS9002T .

Dizajn

Model zakrivljenog tv-a UE48JS9002T dolazi iz nove generacije televizora serije 9000. U odnosu na svoje prethodnike ovogodišnji model nema nikakvih dodirnih točaka sa starijim modelima. Naime, nova generacija zakrivljenih televizora iz top serije nosi potpuno novi tehnološki pristup, novu verziju dijeljenja sadržaja s mobilnih uređaja na tv i obrnuto dizajn je formiran oko Direct Full Array LED pozadinskog osvjetljenja, dok zaslon koristi Nano Crystal Color tehnologiju za maksimalnu čistoću i disperziju palete boja. Novajlija posjeduje “Peak Illuminator ” tehnologiju koja omogućuje prikaz slike s visokim dinamičkim rasponom, a novi 10-bitni panel može prikazati 64-puta jači spektar boja u odnosu na prethodnike. Fizička rezolucija ekrana je 3840×2160 4K, deklarirana specifikacija za osvježenje slike je 1200 Hz-a dok je Motion Rate 240. Ovi potonji brojevi nužno ne daju realnu sliku, sve ovisi o vrsti dolaznog signala i njegove rezolucije. Fizički dio dizajna odrađen je tako da zaobljeno kućište ima na rubovima tanke završetke a središnji dio stražnje plohe je istaknut poput malog “trbušćića” zbog ventilacije ugrađene elektronike i led dioda. Priloženi stolni stalak je diskretnog križnog dizajna.
 

Tehnička opremljenost

samsung_oneconnect

Za razliku od konkurencije, ovaj model UHD televizora dolazi s posebnom kutijom (One Connect) na koju se spajaju sve vrste uređaja i antenskih instalacija, dok iz te kutije prema televizoru ide dvosmjerna komunikacija preko posebnog kabela. Moram priznati da mi se ova ideja strašno dopada, prije svega zbog mogućnosti smještanja tv-a na zid a da se pri tom ne mora razmišljati kako pospajati kabele bez nepotrebnog naguravanja i savijanja konektora. Uglavnom pun pogodak ! Ovdje spomenuta kutija – One Connect posjeduje mnoštvo priključaka, od toga tu su dva satelitska priključka, jedan priključak za zemaljsku antenu, utor za CAM modul, četiri HDMI priključka, tri USB priključka, jedna audio optički, LAN priključak za povezivanje s mrežom. Po navodima proizvođača – One Connect je moguće zamijeniti novom naprednijom iteracijom istog pa time televizor ne zastarijeva. Uz televizor dolaze dva daljinska upravljača: jedan sa standardnim funkcijskim tipkama i jedan tzv. smart daljinac. Ono što nedostaje u paketu su aktivne 3D naočale, jer testirani model posjeduje 3D opciju.

 

Nužna antenska infrastruktura

Televizori poput modela UE48JS9002T zahtijevaju adekvatnu antensku infrastrukturu kako bi isporučili maksimum performansi. Naime, poznavajući navike naših kupaca nerijetko sam znao slušati o lošem signalu, kockicama koje su se znale pojaviti na ekranu, treperenju slike itd….zapravo radilo se o loše održavanim antenskim sustavima ili raznim improvizacijama poput nadogradnje dodatnih antena, krivih međuspojeva, pogrešno odabranih antenskih filtera i pojačala. Dakle, što je antenski sustav kvalitetniji i jednostavniji to će rezultati na televizoru biti bolji. Sve navedeno vrijedi za zemaljski i satelitski antenski sustav, s tom razlikom da kod satelitskog sustava postoje opcije koje omogućuju distribuciju UHD 4K 3D signala maksimalne kvalitete a da bi se došlo do toga nužan je savjet odnosno servisna radnja stručnog osoblja jer u protivnom željeni rezultat može izostati.

DSC_2455 DSC_2454

Performanse

UHD 4K

astra_uhd_4kZahvaljujući dobroj volji urednika ovog portala, moje želje su pretvorene u stvarnost.Prije početka ovog testa izvršena je postava satelitske antenske instalacije s mogućnošću gledanja tri različita satelita, a dodatno veselje je to što instalacija pokriva UHD 4K/3D i sve ostale high-res opcije. Imajući u vidu da je UE48JS9002T UHD 4K/3D televizor s ugrađenim satelitskim prijemnikom, prvo je odrađeno testiranje UHD 4K mogućnosti ovog uređaja. Da bi profunkcionirao satelitski prijemnik unutar televizora, prije svega je nužno definirati poziciju traženog satelita (Astra 19.2° istočno), pa odrediti pretraživanje u rasponu od najniže pa do najviše radne frekvencije kao i uključenje Diseq sklopke ako postoji potreba za njome (ovisno o broju LNB-a na tanjuru i traženih satelita). Za sve navedeno potrebna je stručna ruka jer se u protivnom velika očekivanja mogu pretvoriti u veliki fijasko. Odabir satelita Astra nije slučajan. Naime, na Astri postoji veliki izbor kanala u Full HD rezoluciji, pa potom dolaze kanali u 3D tehnici i kanali s emitiranjem u UHD 4K rezoluciji. Kratkometražni dokumentarac o životinjama i njihovom staništu snimljen u UHD 4K rezoluciji prepun je detalja, boje su čiste, nenapadne, pokreti živih objekata su precizni i mekani, prava milina za gledanje. Navedeni filmski materijal je daleko bolje snimljen u svakom pogledu negoli bilo koji promo-materijal viđen na prezentacijama Samsung televizora. Po pitanju UHD 4K slikovnih mogućnosti Samsung UE48JS9002T je ispunio moja očekivanja, dok zamjerka ide na račun nedorađenosti ugrađenog satelitskog uređaja zbog problematičnog ručnog podešavanja parametara istog.

 DSC_2452 sky_satelite_program

3D izvedba

UE48JS9002T posjeduje mogućnost reprodukcije 3D video zapisa. Za testiranje su korištene aktivne 3D naočale . Sam 3D prikaz je začuđujuće nešto ugodniji negoli kod prethodnika, Vjerojatno tomu pridonosi zakrivljeni ekran. Boje su tople, dubinska perspektiva je postojana dok kontrast naginje više prema tamnijim nijansama boja.

sky_program_menu

Full HD i ostala veselja

Osim UHD 4K/3D varijanti, na satelitu Astra postoji mnoštvo kanala u Full HD rezoluciji. Tako za dobre poznavatelje engleskog i njemačkog jezika postoje britanski BBC, SKY i njemački ZDF sa svojim raznolikim programima koji su snimani u punoj HD rezoluciji i to na takav način da jednostavno mame na duže gledanje. I u ovom slučaju nemam prigovora na reprodukcija Full HD programa, dapače čini mi se da su boje prirodnije, preciznije, zakrivljeni ekran je donio novu dimenziju gledanja a kontrast je kudikamo uravnoteženiji negoli kod nekih filmova snimljenih u istoj rezoluciji. No, vrijeme je da se sa satelita spustim na zemlju. Potencijalnog kupca ovakvog televizora zanimaju performanse kod gledanja klasičnog tv programa. Držim da što je antenska (DVB-T) instalacija jednostavnija i kvalitetnije odrađena to će protok signala biti bolji a slika na televizoru puno gledljivija. Testirani model televizora može lagano podići SD signal na rezoluciju 720p i to je vrhunac, više od toga ne treba očekivati. Najbolje izvedbe doživio sam za vrijeme gledanja filmova i serija iz nove produkcije emitiranih na RTL i Nova TV kanalima.

zdf_hd_program

Vlasnici IPTV televizije bi mogli doći na svoje. potrebno je da izlaznu rezoluciju svog receivera dignu na najvišu razinu te iskoriste mogućnost spajanja preko kvalitetne HDMI poveznice na ovaj televizor, užitak zajamčen. Programski paketi koje nude FOX, HBO ili Cinemax dobit će novu dimenziju. Tako za vrijeme gledanja Igre Prijestolja sam osjetio kako je mač proletio pored mojih trepavica, brzo i upečatljivo, nešto poput pravog kino ugođaja.

Reprodukcija filmskog zapisa (Life of Pi ) standardno je dobra, tečno i mekano bez prisustva iskričavosti kod žute, narančaste i crvene boje. Izgleda da su u Samsungu krenuli s riješavanjem problema zvanim svjetlost žute/crvene/narančaste. Sliku prati tamna pozadina bez zamućenja, dok pokreti objekata nemaju parazitskih istitravanja koja se znaju pojaviti u pozadini. Uglavnom ocjena za ovo je vrlo dobar !

zdfneo_hd_krimi

Smart tv – multimedija

Nove Samsung televizore pokreće Tizen operativni sustav dok za besprijekoran rad brine se novi osmojezgreni procesor. Tako glasi najava za modele 2015 godine. Model testiranog SUHD tv-a posjeduje navedeno. Već pri prvom uključivanju Smart Huba vidljivi je napredak u prikazivanju dostupnih programa i aplikacija, doduše nisu sve aplikacije dostupne odmah nego se je potrebno registrirati na Samsung poslužitelj pa tek nakon toga pokrenuti željenu aplikaciju. Iako je dobro da televizor ima svoj operativni sustav, stvari nisu baš tako bajne, Tizen operativni sustav veoma sporo odrađuje svoj posao a količina implementiranih aplikacija je skromnija u odnosu na prethodne modele koji nisu posjedovali operativni sustav, doduše dobra stvar su nešto veće ikone i njihova bolja preglednost. Ipak vjerujem da će s vremenom to profunkcionirati kako treba. Testirani televizor se može bežično povezivati s tablet računalima i pametnim telefonima, to će posebno cijeniti nova generacija korisnika koja preferira snimiti video zapis na smartphone uređaj, a onda ga reproducirati na televizor.

 smart_tvaplikacije

Tehničke specifikacije

 • Ekran: Zakrivljeni Ultra Clear Pro 121cm(48″)
 • Direct LED TV 3D
 • Ultra HD 3840×2160
 • Smart TV
 • Octa Core 8x procesor
 • 1200 Hz
 • CMR 240 Hz
 • DVB-T/T2/C/S2
 • DLNA, WiFi, Mirroring
 • Priključci: 4xHDMI, 3xUSB, 1xOptical Toslink, 1xMHL
 • One Connect Box, TV Remote, Smart Remote

Prosječna maloprodajna cijena: 21.399,00 Kn

DSC_2440  DSC_2441 DSC_2450

Ustupio:

 • Samsung Hrvatska
 • 10000 Zagreb
 • www.samsung.com/hr

Zaključak

Dizajn - 9
Mogućnosti - 9.5
Uloženo/dobiveno - 9
Kvaliteta slike - 9
Kvaliteta zvuka - 8.5

9

Ukupan dojam

Korejski Samsung nastavlja s dobrom tradicijom da top modeli televizora izazivaju veliku pozornost, nude pregršt konkretnih noviteta, da naprave tehnološki odmak i sve to zapakiraju u poželjni centar kućne zabave. Zakrivljena pojavnost do sada je bila rezervirana samo za velike dijagonale (60/65 inča), dok novi model UE48JS9002T prikazuje da zakrivljenost zaslona može uspjeti i na manjim dimenzijama. Uravnotežena kombinacija koja uključuje blago zakrivljen zaslon, unikatan algoritam za naknadnu obradu slike, odličnu dubinsku perspektivu 2D slike visoke rezolucije (vrlo dobar prikaz slike sa satelitskih kanala) i višestruku multimedijalnu povezivost stavlja ovaj televizor u kategoriju preporučljivih uređaja. Samsung UE48JS9002T kod prikaza slike s UHD materijala nudi pregršt finih detalja, boje su prirodne s glatkim prijelazima, dok konverzija s Full HD na UHD 4K razlučivost djeluje kudikamo bolje i ugodnije u odnosu na prethodnu generaciju sličnih tv uređaja. Manja zamjerka se odnosi na pomalo čudnu problematičnost ručnog podešavanja ugrađenog satelitskog uređaja i sporosti rada Tizen operativnog sustava. Vjerujem da će uskoro stići nova programska rješenja koja će popraviti navedene manjkavosti...

User Rating: 4.69 ( 4 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

AOC C3583FQ, nova perspektiva monitora

Autor: Darko Brlečić Nova perspektiva Pojavom prvih zakrivljenih zaslona došlo je odmaka u promišljanju, odnosno …