22 siječnja, 2022 12:39 pm

Samsung Predstavio HDR10+ High Dynamic Range Standard

Samsung je najavio uvođenje HDR10 + otvoreni standard za sadržaj High Dynamic Range. Jedna od kritika HDR10 je da dopušta samo statičke metapodatke tijekom filma ili TV emisije. HDR10 + više funkcionira kao Dolby Vision, omogućujući dinamičke metapodatke tako da se TV s mogućnošću HDR-a može prilagoditi na sceni po pojedinačnim scenama ili u kadru radi pojaćane reprodukcije HDR sadržaja. Svi Samsungovi 2017 HDR-sposobni televizori podržat će HDR10 +, a ažuriranje firmvera će dodati funkciju modelima 2016 kasnije ove godine. Amazon će biti prvi pružatelj usluga za pružanje sadržaja u HDR10 + formatu.

Samsung Electronics Co., Ltd. i Amazon Video najavili su uvođenje HDR10 +, ažuriranog otvorenog standarda koji koristi dinamičke metapodatke kako bi postigao bolji kontrast i boje na proširenom području televizora.

HDR10 + povećava HDR10 otvoreni standard dodatkom dinamičkog tonskog mapiranja. Trenutni HDR10 standard koristi statične metapodatke koji se ne mijenjaju tijekom reprodukcije unatoč razinama osvjetljenja specifičnim za scenu. Kao rezultat, kvaliteta slike možda neće biti optimalna u nekim scenama. Na primjer, ako je cjelokupna shema boja vrlo svijetla, ali ima nekoliko prizora snimljenih u relativno slabom osvjetljenju, one će se pojaviti znatno tamnije od onoga što je izvorno zamislio redatelj.

HDR10 + uključuje dinamičke metapodatke koji omogućuju visokom dinamičkom rasponu (HDR) televizor da prilagodi razinu osvjetljenja na razini prizora po sceni ili čak okvira kadara. Uz mogućnost prikazivanja izvanrednog kontrasta s detaljnim detaljima i bogatijom paletom boja, HDR10 + proizvodi slike koje su puno bliže željama redatelja.

Svi Samsungovi 2017 UHD televizori, uključujući i vrhunsku QLED TV liniju, podržavaju HDR10 +. U drugoj polovici ove godine, Samsungovi 2016 UHD televizori će dobiti HDR10 + podršku putem firmware ažuriranja.

“Kao napredna HDR10 tehnologija, HDR10 + nudi neusporedivo iskustvo gledanja HDR-a – živopisnu sliku, bolji kontrast i točne boje – što HDR videozapis dovodi u život”, izjavio je Kyoungwon Lim, potpredsjednik odjela za vizualni prikaz tvrtke Samsung Electronics. “Zadovoljni smo raditi sa svjetskim industrijskim partnerima, uključujući Amazon Video, kako bismo vam donijeli još iznenađujuće HDR sadržaje izravno na naše 2017 UHD televizore, uključujući našu QLED TV liniju”.

“Zajedno s Samsungom, uzbuđeni smo ponuditi korisnicima bolji doživljaj gledanja na širokom rasponu uređaja”, izjavio je Greg Hart, potpredsjednik Amazon Video, u svijetu. “U Amazonu stalno smo inovirali u ime klijenata i oduševljeni smo time što smo prvi pružatelj usluga streaminga koji će raditi s tvrtkom Samsung da HDR10 + postane dostupan na Prime Video-u globalno kasnije ove godine”.

Pokretanje sadržaja HDR10 + nastavlja vodstvo tvrtke Samsung i Amazon Video u HDR prostoru. S premještanjem na HDR 10+, Amazon Video prvi je pružatelj streaming usluga koji će započeti razvoj standarda za svoju publiku. U svibnju 2015. Samsung i Amazon Video doveli su HDR na tržište pomoću HDR10 otvorenog standarda, prve na terenu. Ovaj pametan i inovativan napredak postavio je temelje za nekoliko HDR lansiranja. Od hollywoodskih filmskih studija do svjetskih proizvođača televizije, HDR10 je danas najčešće korišten HDR standard.

Samsung je također surađivao s ostalim čelnicima u industriji kako bi pružio najbolji HDR10 + gledanje sadržaja gledanjem HDR10 + ekosustava. Prije toga, Samsung je surađivao s Colorfrontom kako bi poboljšali HDR10 + radne tokove za kreativno stvaranje nakon proizvodnje pomoću Colorfrontovog Transkodera. Samsung je također surađivao s MulticoreWareom radi dovršetka integracije HDR10 + podrške u x265 High Efficiency Video Coding (HEVC), koji je dostupan besplatno pod licencom otvorenog koda, a koriste ga mnogi popularni pružatelji sustava za komercijalnu kodiranje uključujući Telestream, Haivision i Rohde i Schwarz.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Samsung na CES 2022 sajmu predstavio

  Marina Barić Najnovije modele MICRO LED, Neo QLED i Lifestyle televizora Tvrtka Samsung Electronics …